-
Szuranie podczas jazdy
Witam,
było kilka tematów o szuraniu już, ale u mnie wygląda to trochę inaczej i dziwniej dlatego zakładam nowy temat.
szuranie zaczęło się kiedy przyszły chłodniejsze dni, latem tego nie było
objawy są następujące:
- jazda na 2, 3 i 4 biegu (na innych szuranie albo jest zagłuszone przez silnik albo go nie ma) stałą prędkością na niedużych obrotach (około 2000-2500). kiedy przyśpieszam mocno szuranie zanika, kiedy wrzucam luz szuranie od razu znika, kiedy puszczam gaz znika po chwili
- podczas postoju nie szura
- podczas gazowania na luzie i na biegu ze sprzęgłem też nie szura
- powyżej 80 km/h także nie szura
- po regeneracji silnika, wtrysków, wymianie dwumasy i sprzęgła szuranie nie ustało
- szuranie pojawia się po ~5minutach jazdy i znika kiedy silnik się nagrzeje
czy ktoś z was ma jakieś pomysły co to może być?
Pozdrawiam,
Michał
-
Pewnie skrzynia. Masz M32?
-
fak, nie napisałem silnika...
chodzi o 1,9 JTDM 8v
nie wiem co to M32, może silnik podpowie?
-
Był niedawno taki temat. Generalnie nikomu nie udało się stwierdzić dokładnie co jest przyczyną. Chyba 2 osoby pisały, że udało im się zwalczyć te niepożądane dźwięki przez dolanie kilku setek oleju do skrzyni. Jutro będę z ciekawości dolewał, także dam znać czy coś się po tym zabiegu zmieniło
Pozdro
-
Ok, Qbek. Czekam na Twoją relację. Jutro daję auto mechnikowi, żeby sprawdził. Jak czegoś się dowiem to też napiszę. Kiedyś myślał,że to obudowa gdzies przy rozrządzie trze, ale po wyprostowaniu jej szuranie nadal występowało.
-
Dokladnie podejrzewam ze Twoj problem jest identyczny jak wiekszosci w innym znanym temacie... Mi osobiscie wymiana oleju pomogla i szurania do tej pory zero czy temp kolo 0 czy na minusie;)
-
a jakos z tym żyje... szuranie nie występuje zawsze i nie trwa długo więc ujdzie....
-
U mnie występuje zawsze około 5 minut po odpaleniu (chyba, że silnik nagrzany to nie), cichnie jak się nagrzeje i nie wyobrażam sobie jak można z tym żyć.
zauważyłem, że kiedy jadę ~50-60 na trzecim biegu to najgłośniej szura, kiedy puszczę gaz to nadal szura, ale kiedy wrzucę luz jadąc z tą prędkością to od razu cichnie
spróbuję z tym olejem dzisiaj w takim razie
-
U mnie te same objawy. Dolałem dzisiaj 200-300ml oleju, jak na razie nie szura ale może dlatego, że jest ciepło. Wieczorem albo jutro rano jak się ochłodzi to dam znać czy pomogło
-
I jak tam Qbek. Pomogło coś?
Mój mechanik myśli, że winowajcą może być pompa wody. Dzisiaj sprawdza.