Błąd P0016 - 2.4 odpala co 5 raz - POMOCY!!!!
Witam!
Pomoc potrzebna pilnie!!!
Posiadam 159 sw 2.4jtdm z 2006 roku, przebieg 161000km.
DPF usuniety fizycznie i softowo, EGR wyłączony, Mapa na 230km/450N
Jezdzi mi sie jak marzenie, od zakupu zrobilem prawie 30tys bez zadnego wiekszego problemu.
Jakies 3 tygodnie temu autko zlapalo blad podczas jazdy. Po zatrzymaniu i podlaczeniu wyskoczyl blad P0016 (brak synchronizacji). Autko odpalalo co 3-4 raz i jezdzilo bez problemow. Tego samego dnia wstawilem nowy czujnik plozenia walka rozrzadu i po problemie - Bella smigala jak ta lala. okolo 700km.
Trzy dni temu ponownie zaczela miec problemy z odpalaniem. Po podlaczeniu ponownie wyskoczyl P0016 - dla pewnosci wstawilem nowy czujnik polozenia walu ale problem nie zniknal. Wstawilem poraz drugi zmienilem czujnik polozenia walka na nowy - nie pomoglo.
Po dluzszym postoju Bella odpala od strzala. Nastepnie po zgaszeniu trzeba ja meczyc po 5-6 razy az kopnie. Raz kontrolka silnika gasnie sama a czasami trzeba jej w tym "pomoc"
Nie byloby w tym nic strasznego jesli blad pojawialby sie po probie odpalenia, a tu czasami blad pojawia sie jeszcze przed przekrecniem rozrusznika. Czasami daje sie skasowac jak silnik pracuje, czasami musze probowac kasowac po kilka razy, a czasami kasuje sie za pierwszym razem, ale do tego wszystkiego podobna sytuacja z kasowanie bledu jest w momencie kiedy mam zapalony tylko zplon - raz sie kasuje a raz nie????
Moze ktos z was mial podobna sytuacje???