-
Gruby problem
W trakcie jazdy nagle auto straciło moc i zaczęło wyraźnie głośniej chodzić. Czasami kopci na biało, czasami nie. Chyba jak się (bardziej) zagrzeje to zaczyna.
„Chodzi trochę jak traktor” a patrząc na obrotomierz widać skokowe poruszanie się wskazówki.
Wczoraj jak dwa razy odpalałem go na chwilę zamarzniętego, to miałem wrażenie, że chodzi normalnie i dopiero za trzecim razem, jak złapał trochę temperatury to znowu pojawił się „traktor”.
Nie ma raportu o błędach a z logów wynika, że wtryski szaleją, mniej lub bardziej wszystkie. Auto trzy miesiące temu miało ściąganą głowicę, bo jednak w końcu urwała się klapa.
Może minimalnie ubywa płynu z chłodnicy, ale to dopiero teraz tak skojarzyłem i nie wiem czy to ma jakiś związek czy po prostu normalnie ubywa.
Śmierdzi mi to brakiem kompresji i ponownym ściąganiem głowicy :(
-
a mnie to śmierdzi przepływką albo jak napisałeś brak kompresji. Przepływomierz bo on też wpływa na pracę całego silnika i może powodować nierówną pracę.
-
A płyn jeśli zaczął Ci ubywać po usuwaniu klap/ściąganiu kolektora, to pamiętaj, że przez niego leci kanał wodny i jest tam oring, na którym lubi puszczać, jak się źle złoży.
"Bo jednak w końcu urwała się klapa" tzn? Były jakieś objawy, czy miałeś to zrobić i nie zdążyłeś? Przepływkę z tego co wiem można łatwo sprawdzić - po prostu ją odpinasz i obserwujesz czy się poprawiło.
-
Jak już sobie tak wróżymy to ja stawiam na nieszczelność w układzie wtryskowym. Odpal auto i sprawdź ciśnienie na szynie CR.
-
Niestety sprawdził się najczarniejszy scenariusz. Prawdopodobnie urwana klapa w sierpniu musiała jednak naruszyć tłok, czego nie było widać, i powolutku temperatura go wykończyła. Ostatecznie jestem już po wymianie silnika i turbo :(.
-
Szukam teraz informacji o mojej nowej jednostce. Prawdopodobnie mam motor 192 B1 136 KM oryginalnie z metalowym kolektorem bez klap wirowych. Czy te jednostki trafiały do Polski. Symbol "B" to podobno odpowiednik obszaru?
-
147 wyposażone w silniki 136 konne były wypuszczane na rynek belgijski.
Pamiętasz przy jakim mniej więcej przebiegu urwała Ci się ta klapka?
-
136 i 140 to ten sam silnik.
-
2 załącznik(i)
Załącznik 219429Załącznik 219430
138k
I jeszcze obrazy zniszczeń.
-
Ostatecznie z opisu na silniku (nie z tabliczki) wynika, że moja nowa jednostka to 192 A5 (fabryczna, zniszczona była 937 A5). Mam wątpliwość co do rozrządu, tj. ilości zębów paska. Do 937 na pewno pasek powinien mieć 199 zębów, ale już do 192 A5 informacje są podzielone. Raz, że 198 zębów (m.in. w katalogu boscha) i na opisach wielu aukcji. A na innych aukcjach, że 199 zębów też ok?! Rozrząd miałem prawie nowy, więc został przełożony ze zniszczonego silnika. Nie wiem, co tu się nie zgadza? Nie jestem mechanikiem, ale jeden ząb chyba robi różnicę? Ale przecież jeżdżę już chwilkę i przecież nic się nie dzieje.