Zmiana języka menu 159 SW silnik 1.9JTD
Siemano
Jest to mój pierwszy post w dziale technicznym i mam nadzieję, że nie od razu nie nadepnę komuś na odcisk. Jeśli temat już był to bardzo proszę od podlinkowanie i usunięcie mojego ale przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi dlatego zapytam.
Do rzeczy. Mam wersję z radionawigacją, w menu na desce mama możliwość zobaczyć wyłącznie datę, przyciemnić podświetlenie lub ustawić "limit prędkości". Ustawiony język to niderlandzki którego nie czaję w najmniejszym nawet stopniu. Nie mam pojęcia jak przejść do ustawień. W instrukcji obsługi ściągniętej z neta jest tylko info, iż ustawienia w przypadku radionawigacji są dostępne z jej poziomu ale nie wiem jak do nich wejść. Proszę or radę bo zwariuję. Pewnie to jest jakiś banał ale na forum znalazłem wyłącznie wątki o aktualizacji i zmianie języka ale poprzez wgranie update a mnie chodzi o to, żeby przejść na angielski (chyba jest to możliwe?!).
Dziękuję. Pozdrawiam
Jeżeli masz najnowszy firmware czyli niebieskie tło a nie jak na zdjęciu szare to wciskasz raz main dark i tam po ikonkach dojdziesz gdzie są ustawienia auta. Jeżeli masz tak jak na zdjęciu to nie pamietam co wyświetla się po wciśnięciu main ale chyba dzielony ekran. Nie wiem czy po wciśnięciu trip nie ma tam ustawień. Ale najważniejsza rzecz. Jak kolega wspomniał. Żeby zmienić język musisz mieć setup CD czyli płytę do zmiany języka nawigacji i języka menu. Jest na pewno gdzieś na chomiku kolegi z forum. Bez płyty nie zmienisz. I jak dobrze pamietam musi być włączony zapłon.
Edit: Znalazłem zdjęcia. Pierwsze to nowy firmware i po naciśnięciu jednym krótkim main wyświetla się to i tam są ustawienia jak widzisz a drugie to stary firmware i po naciśnięciu trip są ustawienia jak widzisz. Żeby zmienić oczywiście setup CD.
Jak przytrzymasz main to wygasza się ekran( funkcja dark) a jedno krótkie naciśnięcie to main.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/82.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/83.jpg
Nie,tu nie chodzi o soft.
Te wszystkie kroki które opisałem możesz zrobić już teraz z poziomu radia. Tak jak napisałem. Dojdziesz do opcji język. I tutaj aby jakby rozwinąć listę dostępnych języków musisz mieć setup CD ( jest to płyta dołączona do radia, która służy do zmiany języka. To znaczy radio ma jakby wgrany tylko jeden język. Żeby wgrać mu inny musisz go wgrać z płyty. I to tyle. Rozumiesz?
Edit. Przeczytałem uważnie post kolegi, który pisał wcześniej i może rzeczywiście ma racje że do samej zmiany języka nie potrzeba setup CD. Może rzeczywiście tylko do WYPOWIADANYCH komunikatów w nawigacji.
Nie pamiętam dokładnie.
Reasumując zrób tak jak pisałem i dojdziesz do zmiany języka. Jak zmienisz to Ok a jak nie to potrzeba płyty.