wibracje paska wielorowkowego
Mam problem z paskiem, którego nikt nie potrafi zdiagnozować. Wymieniłem cały komplet napędu paska (koło, rolki, napinacz). Wcześniej kilka razy pasek się zerwał (zacząłem od wymiany koła, potem napinacz i rolki przy kolejnym zerwaniu). Teraz pasek się nie zrywa, ale na wolnych obrotach dostaje wibracji. Pasek skacze góra-dół na rolce za kompresorem klimy, lekko na boki i widać że kołach też lekko go krzwi na boki (na wszystkich). Sprawdzone zostały wszystkie koła i rolki, chodzą lekko, nie są skrzywione a przynajmniej nie widać. Wibracje nasilają się po włączeniu klimy, kręcenia kierownicą, włączeniu wentylatora chłodnicy. Oczywiście dochodzą do tego hałasy jak z traktora.
Wymieniłem jeszcze raz pasek (bosch) - bez efektu.
Dziś wymieniłem jeszcze raz koło pasowe na inne - bez efektu.
Co ciekawe, spryskanie paska sprayem do uszczelek likwiduje problem, niestety tylko na chwilę dopóki spray nie odparuje. Powyżej 1000 obr. też nie ma żadnych wibracji. Na alternatorze nie mam sprzęgiełka (fabrycznie nie było - alt. bosch 120A), więc odpada. Klima działa normalnie, na wyższych obrotach nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, koło wysprzęglonej sprężarki obraca się dość ciężko ale sprawdzałem u kolegi i jest podobnie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?