-
zawieszenie problem
Cześć.
Posiadam Alfe 156 2.0 TS z 2000 roku sedan, jest to sportpack.
Problem dotyczy poziomu zawieszenia, tył samochodu jest niżej, natomiast przód ok.
Generalnie auto wygląda jakby miało mocno załadowany bagażnik i 2 pasażerów z tyłu.
Czy problem leży po stronie amortyzatorów, sprężyn czy może czegoś innego?
Dziękuje.
Proszę zmienić tytuł
-
Prawdopodobnie masz zawieszenie samopoziomujące tzw. Nivomat. Może to być również wina sprężyn lub amortyzatorów. Masz tak od początku, czy stało się to po jakimś czasie?
Przeczytaj ten temat.
P.S. Witam Dąbrowiaka ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/156/34886-sw_nivomat_usuniety_jezdzi_sie_super.html
-
Hmmm...mogę się mylić, ale czy sedan miał montowane zawieszenie "nivo", chyba raczej nie. Amortyzator nie służy do "dźwigania" samochodu, tylko do tłumienia ruchu góra/dół, więc obstawiam raczej zużyte sprężyny, a może jeszcze masz gazownię w bagażniku, to zawsze coś jednak waży. Najlepiej gdzieś podjechać, kanał/podnośnik i popatrzeć co i jak.
-
Wymień sprężyny i górne mocowania jeśli są zniszczone.
PS. Nivomat'y (2 rodzaje - sport i standard) były przewidziane do Sportwagonów.
Tu znajdziesz numery części i fotki:
http://ricambi.alfisti.net/index.php...Rear-axle.html
-
sorki moj blad :) JFC jak amory lataja luzno to samochod na samej sprezynie bedzie stal nizej.
Po wymianie amorow samochod mi sie nico podniosl.
-
Ok, dzięki wielkie za pomoc.
Prawdopodobnie to wina sprężyn, w bagażniku jest gazownia ale z racji że samochód kupowałem od znajomego a on również jeździł w gazie efektu takiego nigdy nie miał.
P.S
Też witam Dąbrowiaka :)
-
W przypadku gazownika możnaby było się pokusić i wsadzić sprężyny ze sportowych Nivomatów (jeden zwój więcej, ale stosunkowo niskie).
Parę osób rezygnowało z nivo i pewnie zostały im sprężyny.
-
Butle mam 35l w kole zapasowym , nie wydaje mi się żeby to w jakiś mocny sposób obciążało samochód.
-
Źle Ci się wydaje...
35kg gazu + ~25 kilogramów zbiornik z osprzętem = ~60kg
Sportwagon jest cięższy od Berliny w Twojej wersji silnikowej o jakieś ~50kg
-
dziwne tylko ze 2 naraz siadly ;/ a butla 35l nie wazy az tyle zeby posadzic auto