Panowie - jak w temacie - szyba pękła podczas jazdy..
Pytanie 1. co mogło być powodem? Nie było żadnego uderzenia kamienia itd..
Pytanie 2. Czy są różne szyby do różnych wersji - np z czujnikeim deszczu i bez?
Printable View
Panowie - jak w temacie - szyba pękła podczas jazdy..
Pytanie 1. co mogło być powodem? Nie było żadnego uderzenia kamienia itd..
Pytanie 2. Czy są różne szyby do różnych wersji - np z czujnikeim deszczu i bez?
1. Auto miało jakiegoś dzwona wcześniej?
2. Tak, są różne szyby do wersji "z" i "bez" czujników.
Często zdarza się, że w autach po dzwonach potrafi pęknąć szyba (z racji naruszenia sztywności karoserii naprężenie "budy" gdzieś musi znaleźć ujście, a szyba jest to tego idealna).
Jednak nie przesądzałbym tego jednoznacznie, ponieważ mamy sezon zimowy i niskie temperatury, a mróz także potrafi czasem (z tego co wiem to jednak dość rzadko i raczej w przypadku wcześniejszego uszkodzenia szyby) wyrządzić taką szkodę...
Czy przypadkiem na chwilę przed pęknięciem nie zmieniłeś nawiewu na silny strumień ciepła na szybę? Czy szyba była dobrze odsinieżona,odlodzona?
moze nieszczelna uszczelka i woda sie dostala z brzegu?
Wiadomo ze szyba oczyszczona - ale czesto gdzies tam na dole pod wycieraczkami juz sie nie odsnieza - bo czlowiek sie do roboty spieszy - a nie przeszkadza to w widocznosci....
Co do nawiewu - automatem temp ustawiona zazwyczaj na ok 17 stopni, wiec raczej nagrzewa powoli a nie od razu...
A może wada wrodzona lub źle zamontowana szyba i jakichś naprężeń dostała.
Miałem tak w punto II, na placu manewrowym, na łuku wessało mi szybę do środka. Od tak poprostu. W dodatku był ciepły słoneczny dzień.
Lub przejeżdżałeś, nad jakimś ciekiem wodnym, podziemnym. Co prawda nie daje temu wiarę, ale słyszałem o kilku takich miejscach w Polsce.
A może pech. Współczuję.
Tak, są różne rodzaje.
Ja właśnie przeżywam podobny problem - tyle, że u mnie oberwałem kamieniem (klasyczne uderzenie pod wycieraczką) i muszę ją wymienić :(
Z tego co się zorientowałem (mam szybę bez czujnika deszczu):
- koszt szyby w ASO (bez montażu) - ponad 1 kpln,
- koszt szyby (oryginalnej, ze znaczkiem AR) poza ASO - ok. 800 pln,
- koszt szyby marki Pilkington (taką mam teraz zamontowaną - oryginalną, ze znaczkiem AR - ta będzie identyczna tylko bez znamietygo znaczka) wraz z montażem, rachunkiem, itd. ok. 500 pln + ewentualny koszt uszczelki (ok.120 pln),
- koszt szyby NordGlass wraz z montażem - ok.350 - 450 pln, zależnie od miejsca i firmy - to najbardziej popularna szyba na naszym rynku chyba.
Ja się raczej zdecyduję na Pilkingtona, bez znaczka AR ;) - szyba taka sama jak oferowana w ASO, a mam przedstawicielstwo ich firmy u mnie na wsi, więc nie będzie problemów z prawidłowym montażem itd.
Wydaje mi sie ze moglo tez to byc spowodowane jakims wczesniejszym mikroubytkiem po uderzeniu kamieniem - przyszly mrozy i rozsadziło...