Nie działa oświetlenie wewnątrz i otwieranie bagażnika
Witam.
Nie wiem co to za czarna magia ale nagle przestała mi działać opcja otwierania bagażnika z przycisku oraz brakuje opcji oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwich tzn aby w srodku zapalilo się światelko muszę zapalić je ręcznie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale ktoś wcisnął mi na chama guzik od podgrzewania fotela co dzisiaj zauważyłem. Przycisk się zablokował lub stopił wewnątrz. Pozostałe funkcje fotela w porządku. Ogólnie przejrzałem wszystkie funkcje wewnatrz auta i wszystko działa prócz tych 2 rzeczy. Przejrzałem bezpieczniki, nawet większość przekaźników, *(mam cały zasób części elektryki do 166) więc mogę sobie je podmienić, ale w tym momencie już troche przejrzałem i nadal lipa. Prosze więc o pomoc. pozdrawiam
[166] Oświetlenie bagażnika nadal nie działa
Witajcie, żaróka ok, wszystko ok, ale nie świeci oświetlenie. Co może być? W schowku z przodu działa. Kluczyk elektrycznie otwiera bagażnik. Ze schowka też. Co jest? W zamku? Jak go wyjąć, aby dojść do czujnika?
---------- Post dodany o godzinie 19:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:32 ----------
Cytat:
Napisał
h0se166
Witam.
Nie wiem co to za czarna magia ale nagle przestała mi działać opcja otwierania bagażnika z przycisku oraz brakuje opcji oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwich tzn aby w srodku zapalilo się światelko muszę zapalić je ręcznie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale ktoś wcisnął mi na chama guzik od podgrzewania fotela co dzisiaj zauważyłem. Przycisk się zablokował lub stopił wewnątrz. Pozostałe funkcje fotela w porządku. Ogólnie przejrzałem wszystkie funkcje wewnatrz auta i wszystko działa prócz tych 2 rzeczy. Przejrzałem bezpieczniki, nawet większość przekaźników, *(mam cały zasób części elektryki do 166) więc mogę sobie je podmienić, ale w tym momencie już troche przejrzałem i nadal lipa. Prosze więc o pomoc. pozdrawiam
Cytat:
Napisał
Andi-166
Witajcie, żaróka ok, wszystko ok, ale nie świeci oświetlenie. Co może być? W schowku z przodu działa. Kluczyk elektrycznie otwiera bagażnik. Ze schowka też. Co jest? W zamku? Jak go wyjąć, aby dojść do czujnika?
A może kontrolka to dioda? Ale ja mogłaby paść dioda. To mało prawdopodobne. Było ok. Auto mam od 12/2010.
[166] Brak oświetlenia bagażnika - przyczyny
Cześć h0se166, myślę, że przyczyny mogą być takie:
1. Przekaźnik wnętrza oświetlenia - ale wszystko inne świeci, schowek wewnątrz także, a ponoć to ten sam obwód. I gdzieś czytałem, że ten przekaźnik to ten szary z prawej w bagażniku.
2. Bezpiecznik - ale schowek świeci (a propo, który to bezpiecznik? Pod maską, czy w środku?)
3. Żarówka przepalona - ale jest ok. Sprawdzałem i podmieniałem inna.
Są jeszcze jakieś pomysły? Gdzie można kupić taki przekaźnik i co trzeba podawać, model i rok auta? Nr nadwozia? Co się podaje kupując tego tupu części. Mam tą alfę od grudnia 2010, więc nie wiem wszystkiego.
Dzięki z góry za komentarze.