Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Nie działa oświetlenie wewnątrz i otwieranie bagażnika

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie Nie działa oświetlenie wewnątrz i otwieranie bagażnika

Witam.
    Nie wiem co to za czarna magia ale nagle przestała mi działać opcja otwierania bagażnika z przycisku oraz brakuje opcji oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwich tzn aby w srodku zapalilo się światelko muszę zapalić je ręcznie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale ktoś wcisnął mi na chama guzik od podgrzewania fotela co dzisiaj zauważyłem. Przycisk się zablokował lub stopił wewnątrz. Pozostałe funkcje fotela w porządku. Ogólnie przejrzałem wszystkie funkcje wewnatrz auta i wszystko działa prócz tych 2 rzeczy. Przejrzałem bezpieczniki, nawet większość przekaźników, *(mam cały zasób części elektryki do 166) więc mogę sobie je podmienić, ale w tym momencie już troche przejrzałem i nadal lipa. Prosze więc o pomoc. pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 08-01-2011 o 15:13

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

A otwieranie bagażnika z klucza działa przy lekkim przekręceniu kluczyka (elektrycznie), czy tylko mechanicznie (jakieś 1/4 obrotu jeśli dobrze pamiętam)? Jeśli działa, to bym się spróbował dobrać do tego guzika w schowku i spróbować zewrzeć kabelki, może po prostu guzik padł? Albo kolejny standard - wiązka idąca do bagażnika może się przeciera...
    No chyba że faktycznie jest jakiś tajemny związek z oświetleniem wnętrza i/lub tym guziorem od ogrzewania fotela, ale to już brzmi magicznie...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego h0se166, za zapalanie świateł wewnątrz odpowiedzialny jest moduł czasowy J42 (pudełko podobne do przekaźnika) umiejscowiony pod ICS'em przychodzi do niego 5 przewodów:
    - noga 30 - czarny - masa,
    - noga 86 - czerwony - 12V po bezpieczniku F17 10A,
    - noga 87A - biało/żółty - sterowanie,
    - noga 87 - pomarańczowy - wyjście,
    - noga 85 - biały - na tablicę wskaźników.
    Natomiast sterowanie otwarciem klapy bagażnika to oddzielny obwód i nie ma z tym nic wspólnego (bezpiecznik i przekaźnik wykonawczy jest w bagazniku po prawej stronie).
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

No nie wiem..... U mnie jak padł bezpiecznik (nie pamiętam numeru), ale bankowo wewnątrz pod nogami, to nie działało: sterowanie kluczykiem (tj. otwieranie drzwi i bagarka) oraz oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi.......

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

guzik podmieniłem na drugi i żadnej różnicy, przekaźniki podmieniałem między innymi ten szary pod ICSem i nadal żadnej zmiany. otwieranie z kluczyka działa.

Użytkownik Świeżak Avatar krisss81
    Mieszka w
    Bolesławiec,Złotoryja
    Auto
    była alfa 166 2,4 JTD 2001 , jest Alfa 159 1.9jtdm 180km :)

Domyślnie

ten szary przekaznik jest od oswietlenia i powinno działac,umnie zadziałało,pewnie masz jakies dobre zwarcie,a bezpieczniki patrzałeś?

---------------------------------------------------------------------------------------------
    DARMOWE FILMY,GRY,MUZYKA - w razie co piszcie
    Ostatnio edytowane przez krisss81 ; 07-01-2011 o 15:53

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

podminiałem go na 2 inne i bez różnicy. Bajer jest taki że jak otwieram drzwi nie ma żadnej reakcji, natomiast gdy zamkne auto z kluczyka to przy otwieraniu oświetla się całe oświetlenia i pali się non stop. po zamknieciu drzwi czy przekreceniu kluczyka nie gasnie. aby je zgasic, musze na chwile wyciagnac przekaznik lub zamknac spowrotem samochod. co do bagaznika to zwieralem przewody przy przelazniku i brak reakcji w bagazniku. nie slychac przekaznika jak i bezpiecznika które podmienialem na inne

Może należało by iść bardziej w kierunku czujników otwarcia drzwi, ponieważ wygląda na to, że auto w ogóle nie reaguje na otwarcie i zamkniecie drzwi. kilka dni temu malowałem sobie próg i lakiernik ściągal drzwi. może je nie dokładnie podpiął. poruszałem troche na kosce drzwi ale to na nic. no ale czujniki otwarcie z tego co sie orientuje sa w zamkach, więc to chyba nie to.

Jakies pomysly?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 08-01-2011 o 15:15

Andi-166
    Gość

Domyślnie [166] Oświetlenie bagażnika nadal nie działa

Witajcie, żaróka ok, wszystko ok, ale nie świeci oświetlenie. Co może być? W schowku z przodu działa. Kluczyk elektrycznie otwiera bagażnik. Ze schowka też. Co jest? W zamku? Jak go wyjąć, aby dojść do czujnika?

---------- Post dodany o godzinie 19:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:32 ----------

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    Witam.
    Nie wiem co to za czarna magia ale nagle przestała mi działać opcja otwierania bagażnika z przycisku oraz brakuje opcji oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwich tzn aby w srodku zapalilo się światelko muszę zapalić je ręcznie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale ktoś wcisnął mi na chama guzik od podgrzewania fotela co dzisiaj zauważyłem. Przycisk się zablokował lub stopił wewnątrz. Pozostałe funkcje fotela w porządku. Ogólnie przejrzałem wszystkie funkcje wewnatrz auta i wszystko działa prócz tych 2 rzeczy. Przejrzałem bezpieczniki, nawet większość przekaźników, *(mam cały zasób części elektryki do 166) więc mogę sobie je podmienić, ale w tym momencie już troche przejrzałem i nadal lipa. Prosze więc o pomoc. pozdrawiam
    Cytat Napisał Andi-166 Zobacz post
    Witajcie, żaróka ok, wszystko ok, ale nie świeci oświetlenie. Co może być? W schowku z przodu działa. Kluczyk elektrycznie otwiera bagażnik. Ze schowka też. Co jest? W zamku? Jak go wyjąć, aby dojść do czujnika?
    A może kontrolka to dioda? Ale ja mogłaby paść dioda. To mało prawdopodobne. Było ok. Auto mam od 12/2010.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

moze poszedl ci przekaznik oswietlenia wnętrza, to ten szary głęboko pod radiem , aby go wyciągnąć musisz zdemontowac boczek w okolicy lewej nogi pasażera

Andi-166
    Gość

Domyślnie [166] Brak oświetlenia bagażnika - przyczyny

Cześć h0se166, myślę, że przyczyny mogą być takie:
    1. Przekaźnik wnętrza oświetlenia - ale wszystko inne świeci, schowek wewnątrz także, a ponoć to ten sam obwód. I gdzieś czytałem, że ten przekaźnik to ten szary z prawej w bagażniku.
    2. Bezpiecznik - ale schowek świeci (a propo, który to bezpiecznik? Pod maską, czy w środku?)
    3. Żarówka przepalona - ale jest ok. Sprawdzałem i podmieniałem inna.

Są jeszcze jakieś pomysły? Gdzie można kupić taki przekaźnik i co trzeba podawać, model i rok auta? Nr nadwozia? Co się podaje kupując tego tupu części. Mam tą alfę od grudnia 2010, więc nie wiem wszystkiego.

Dzięki z góry za komentarze.