Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Falowanie obrotów 2.4jtd - automat AW55-50

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie Falowanie obrotów 2.4jtd - automat AW55-50

Mam pytanko do posiadaczy ar 166 2.4 jtdm ze skrzynią sportronic. Zauważyłem u siebie niepokojące zjawisko polegające na falowaniu obrotów nawet o 100 po rozgrzaniu silnika pod 90 stopni. Niestety nie jest to tak oczywiste, że może być zabrudzony regulator ciśnienia CR, ponieważ falowanie występuje tylko jak stanę np. na skrzyżowaniu trzymając lewarek w pozycji D i nogę na hamulcu. Jeśli wrzucę na P falowanie ustępuje i wraca po powrocie na D.
    Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi i czy wy też tak macie ?
    Co ewentualnie sprawdzić, bo zaczyna mnie to coraz bardziej drażnić.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

U mnie, w manualu, falowanie pojawia się po wrzuceniu na luz przed dojazdem np. do świateł i ustępuje po całkowitym zatrzymaniu samochodu. Dziwne.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

ja u siebie nie zauważyłem falowania, ale jutro się przejadę i upewnię się
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

sebmol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Mam pytanko do posiadaczy ar 166 2.4 jtdm ze skrzynią sportronic. Zauważyłem u siebie niepokojące zjawisko polegające na falowaniu obrotów nawet o 100 po rozgrzaniu silnika pod 90 stopni. Niestety nie jest to tak oczywiste, że może być zabrudzony regulator ciśnienia CR, ponieważ falowanie występuje tylko jak stanę np. na skrzyżowaniu trzymając lewarek w pozycji D i nogę na hamulcu. Jeśli wrzucę na P falowanie ustępuje i wraca po powrocie na D.
    Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi i czy wy też tak macie ?
    Co ewentualnie sprawdzić, bo zaczyna mnie to coraz bardziej drażnić.
    Witam.
    Czy kolega sobie z tym poradził? Prawdopodobnie coś jest ze skrzynią, bo mam to samo. Jak jest na D to skaczą obroty, a jak jest na 1 na tiptronicu to tego nie ma. Czy u ciebie jest tak samo?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Nie poradziłem sobie z tym. Nie mam gdzie w najbliższym rejonie podpiąć skrzyni pod kompa, bo kkl ani elm nie łączą się ze skrzynią (zresztą nawet jakby się łączyły to brak softu). Z tym przełączeniem na manual nie pamiętam, ale jutro jadąc do pracy to sprawdzę.

EDIT i AKTUALIZACJA:
    Właśnie przed chwilą żona wróciła i sprawdziłem. Temperatura silnika 70 stopni i po wrzuceniu na D i trzymaniu cały czas hamulca po chwili obroty zaczęły falować. Po przejściu na manual, czyli ręczne wrzucenie 1 falowanie ustąpiło. Co ciekawe falowanie nie występuje w pozycji lewarka R.
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 26-01-2011 o 20:09 Powód: aktualizacja
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

sebmol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Nie poradziłem sobie z tym. Nie mam gdzie w najbliższym rejonie podpiąć skrzyni pod kompa, bo kkl ani elm nie łączą się ze skrzynią (zresztą nawet jakby się łączyły to brak softu). Z tym przełączeniem na manual nie pamiętam, ale jutro jadąc do pracy to sprawdzę.

EDIT i AKTUALIZACJA:
    Właśnie przed chwilą żona wróciła i sprawdziłem. Temperatura silnika 70 stopni i po wrzuceniu na D i trzymaniu cały czas hamulca po chwili obroty zaczęły falować. Po przejściu na manual, czyli ręczne wrzucenie 1 falowanie ustąpiło. Co ciekawe falowanie nie występuje w pozycji lewarka R.
    No to witaj w klubie, mam dokładnie to samo.
    A czy jak jedziesz i zatrzymasz się np. na światłach na D to jak puścisz hamulec masz lekkie szarpnięcie?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Ogólnie z moją skrzynią jest tak, że nie lubi długiej jazdy po mieście. Szarpnięcie po puszczeniu hamulca na D mam bardzo rzadko oraz czasem po dłuższej jeździe po mieście stojąc na światłach czasem dość mocno szarpnie, po czym o dziwo zmienia się dźwięk silnika i przestaje falować obrotami.
    Co dziwne skrzynia podczas jazdy z wciśniętym pedałem w podłogę (wręcz jak szaleję robiąc co chwilę kick-down na szybkie wyprzedzanie) przez nawet 200km nie szaleje, a wręcz mam wrażenie że potem jakiś czas działa lepiej. Ona po prostu nie lubi dziadkowej spokojnej jazdy. Najlepiej widać to w chwili zmiany biegu z 3 na 4. Gdy jadę bardzo spokojnie (tak do 2500 obrotów) potrafi delikatnie szarpnąć. Natomiast podczas bardziej dynamicznej jazdy (okolice 2800 - 3300 obrotów) nie szarpnie ani razu. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Sprzedający twierdzi, że olej w skrzyni wymieniany, a w pobliżu nie mam warsztatu specjalizującego się w ASB.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

spróbujcie przeprowadzić adaptacje skrzyni biegów tak jak napisane jest to w tym wątku, spróbować nie zaszkodzi.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"