-
Przeplywka fiatecuscan
Wybralem sie na krotka trase aby sprawdzic dzialanie termostatru czujnika wody i przepływke.
Ostatnio mialem przygodze z peknieciem weza wody,wiec chcialem czy nie przyczynil sie do tego termostat lub czujnik wody .Po 8 minutach jazdysilnik miał okolo 92 stopnie, pozniej wnioskuje otworzyl sie termostat , woda wpadla do chlodnicy i temp spadla do ~83stopni. Wiec chyba wszytsko wsio.
Nastepna bolączką niuni jest szarpani eprzy ruszaniu , musze wkrecac sie na wyzsze obroty aby nie szarpalo. Chcąc zdiagnozować przepływke pojechalem trase - ponizej wrzucam wykresy(obroty, predkosc,mierzona masa powietrza , docelowa masa powietrza). Jak rozumiem wartosc docelowa masy powietrza jest wartoscia jaka chce komputer w danym memencie natomiast wartosc mierzona jest podawana aktualnie przez przeplywke.
O to moje spostrzezenia na biegu jalowym dostaje 500 mg/l chociaz komp chce 60 mg/l. Czy dobrze odczytuje te wykresy i czy jest to przyczyna ze silnik odostaje zla mieszanke paliwowo /powietrzana?
Sa to moje dywagacje, czekam na potwierdzenie przez kogos kto sie zna na tym, a nie raczkuje jak ja
-
EGR zaślepiony czy nie?
Dziwnie zachowuje się ta przepływka, wraz ze wzrostem temp. silnika jest coraz gorzej, pewno wyrzuca Ci błędy przepływki bo ma jakieś dziwne dobicia do zera. Tak jakby jej momentami zasilanie odcinało.
Zrób jeszcze jednego loga, wrzucając napięcie, mase, mase doc. przepływki, obroty silnika, temp.
-
EGR zaslepione
wiec czym sie róznci decelowa od mierzonej
Mase czego??
-
W skrócie:
Mierzona - rzeczywista
docelowa - tyle ile powinno być + -
Jak masz EGR zaślepiony to na jałowym nie będą się te masy pokrywać, dlatego pytam.
-
Mierzona - tyle ile przepływka mierzy
Docelowa - ile ECU silnika chce + - ??
A Z tym EGR moglbys sie rozpisac?
-
tak..
nie odpowiedziałeś, wyrzuca co jakiś czas błąd związany z przepływomierzem?
Przeczytaj ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...lanie_jtd.html
-
bledu przeplywki nie mialem najwyzej blad zle sterowaniem EGR!
Przeczytalem watek i mniej wiem niz dotychcasz ...:) heheh
Co oznacza przekrecenie przeplywki o 30% bo w poscie ktory mi podales takie stwierdzenie sie pojawialo kilka razy
-
wykresiki , maloczytelne ale radze zaladowac fiatecuScan
-
Teraz to rozumiem o co Ci chodziło, problem w tym że zamiast FES rysować wykres liniowy to rysuje skumulowany liniowy.
Patrz w to co masz w pliku *.csv
Już prościej się nie da
http://img193.imageshack.us/img193/3684/wykresh.jpg
-
Jak rozumiem to przeplywka chodzi poprawnie?
Jak ten wykres narysowales za pomoca jakiego programu?wrzuciles te dane z pliku cvs do exela?