-
przełącza się na benzynę
witam
problem jest taki
przy wciśnięciu pedału tak 3/4 lub do końca często przełącza na benzynę. dzieje się to już przy około 2500 - 3000 tys. obrotów (pedał wciśnięty szybko) . przy powolnym dodawaniu gazu silnik ciągnie do ponad 5000 tys i nie przełącza. filtry wymienione, sterownik (STAG 4) ustawiony na przełączenie przy 5500 obr/min. dzieje sie tak od jakiś 2 miesięcy.
domyślam się że jest to spowodowane zbyt dużym poborem gazu i nie wyrabia parownik ale to tylko domysł. co zrobić by to jakoś naprawić/poprawić/wyczyścić? rady mile widziane
pozdrawiam
-
Cinas jaki masz tam reduktor?
-
Mnie sam przełączał się na benzyne jak miałem padnietą sondę.
-
GrzesiekK jest to Zavoli Zeta- sam tak kiedyś go tak opisałeś w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_...lozyc_gaz.html
-
Pierwsze co zarzuć kawałek otuliny piankowej na czujnik temp. reduktora, niech go nie chłodzi.
Generalnie szukałbym problemu z zasilaniu fazą ciekłą, może złapałeś przy tankowaniu syf i masz zapchane sitko na ssaku wielozaworu w butli, generalnie trzeba zapiąć kabel i popatrzeć dokładnie w czasie jazdy co się dzieje.
-
ok tak zrobię po obserwuję z kompem.
a jak jest z tą "mazią" tak to nazwę która się gromadzi w parowniku. no chyba że w tym się nie odkłada. w instalacji II generacji bynajmniej tak miałem, ale był taki korek co można było go odkręcić i spuścić tą maź.
-
u mnie była podobna sytuacja w alfie 166 2.0 TS. okazało się że czujnik map.
-
Jak GrzesiekK. mówi, temperatura podstawa czujnik reduktora i czujnik temp. gazu opiankować albo zawinąć w grubszą gąbkę to podstawa. Może to być czujnik P1/Map, może ci reduktor przymarzać, mogą być membrany już sparciałe, możesz mieć zaklepany przewód pod autem i nie daje rady, może być ssak w butli zapchany albo filtr fazy lotnej. Bez komputera się nie obejdzie, jak sam widzisz.
-
to ja chyba pójdę po najmniejszej linii oporu - oddam do gazownika. póki co się uspokoiło
-
wydaje mi sie że możesz mieć zbyt ubogą mieszankę ustawioną na lpg-jak wciskasz gaz mocniej to komputer odczytuje to jako brak LPG--ale gazownik powinien to sprawdzić sam