Witam
jak w temacie...jeden stop ten od strony kierowcy nie gaśnie. Pali się cała żarówka czyli i stop i pozycja reszta gaśnie normalnie. Jakieś pomysły jak to usunąć?
Printable View
Witam
jak w temacie...jeden stop ten od strony kierowcy nie gaśnie. Pali się cała żarówka czyli i stop i pozycja reszta gaśnie normalnie. Jakieś pomysły jak to usunąć?
Zwyczajne zwarcie. Wez miernik i sprawdz gdzie jest przebicie. Odizoluj albo popowadz nowy kabel. Jezeli to jest tylko w lampie klapy to najprowdopodobniej zwarcie jest na wiazce przy zawiasie lewym.
Nikt Ci nie powie gdzie masz zwarcie. To trzeba samemu poszukac miernikiem.
... lub centralka połączeń wzajemnych, było o tym kilka razy.
Albo czujnik Stopu nad pedałem hamulca
Wtedy raczej by to dotyczyło obu świateł - czujnik jest wspólny, "na krótko" połączony tylko z 3 stopem. Problem jest w elemencie pośrednim, rozdzielającym sygnał, lub w zwarciu, ale wtedy by to musiało być zwarcie do pozycji i stop by się świecił tylko przy włączonych pozycyjnych (lub analogicznie kierunkach lub przeciwmgłowych). Logiką, która steruje światłami jest właśnie owa centralka. Współpracuje ona jeszcze z innymi elementami, ale od niej bym zaczął.
mi sie wydaje na 100pro ze masz przetarte kable w uszczelce co idzie do klapy bagażnika ja to przerabiałem jakis tydzień temu światła z tyłu migały jak choinka jak włączałem np przeciwmgielne z tyłu to swieciła jedna lampa po chwili żadna ruch klapą powodował miganie tylnych swiateł wiec kupilem w elektroniku cienkie kable tam wszystkich jest 12 4 z nich okazało sie ze sa grubsze od reszty wiec przylutowałem podwójne kable koszt zabawy 20zł i ze 3godz roboty jak ci ktoś pomoże ja to robiłem sam 5godz i troche sie na gimnastykowałem pozdro..
Dzięki za podpowiedzi :) dzisiaj patrzyłem troszke ale mnie niestety nie oświeciło :(
Pali się lampa w tylnim błotniku a nie w klapie wiec przetarte kable chyba odpadają. Czujnik pod pedałem stopu chyba też nie bo palily by sie wszystkie stopy i tylko stopy a u mnie pali sie i stop i pozycja czyli zwiera całą żarówke.
Wykreciłem tą zieloną centralke przeczysciłem styki itp ale nic to niestety nie dalo :( zastanawiam sie nad jej rozkreceniem...
Może ma toś z forumowiczów taką centralke na sprzedaż? :)
Przeczyszczenie styków raczej nic nie da. Mam kilka uszkodzonych, każda z innym obwodem. Podmieniając będziesz wiedział, czy to centralka. Jak pokryjesz koszty przesyłki i obiecasz odesłać, to mogę Ci wysłać.
Używana kosztuje jakieś 200 zeta, nowa 700.
Witam,
jeśli żarówka stopu świeci razem z postojowymi to oznacza że jest źle zamocowana w oprawce (to jest zwykła żarówka 2-włóknowa 5/21W) lub w oprawce jest odgięty styk i robi zwarcie do postojowych.
Wyjmij oprawkę z lampy błotnika i pooglądaj.