-
Padnięta pompa paliwa
Witam forumowiczów.
Na początku przestrzegam aby patrzeć na wskazówkę stanu paliwa i nie jeździć do ostatniej kropli !
Skończył mi się olej napędowy, auto podczas jazdy zgasło, w sumie już parkowałem także takie szczęście. Popełniłem chyba błąd że później, między czasie kiedy wlałem paliwo, Alfa miała przekręcany kluczyk w pozycję zapłonu dwukrotnie, aby chodziło radio.
Wlałem 6 litrów taki karnister miałem, do stacji następnie miałem plan dojechać, jednak rozrusznik kręci a tu nic :(
Przysłuchuję się w środku i nie słyszę pompy z tyłu samochodu. Czy możliwe aby się spaliła po takim incydencie ? Czy jest jakaś możliwość spalonego bezpiecznika itp ?
Dodam że przycisk bezwładnościowy pod siedzeniem jest wciśnięty, przynajmniej nie mogę go już wcisnąć.
-
raczej zapowietrzona może 6l to mało w baku
-
Przyznam szczerze że kiedyś zdarzyło mi się coś takiego i po zalaniu niecałego karnistra 5l, samochód odpalił po krótkiej chwili.
---------- Post added at 13:16 ---------- Previous post was at 10:58 ----------
Przekaźniki pod maską (obok akumulatora) sprawdzone. Wszystkie całe.
-
co to znaczy że przekaźniki całe? mierzyłeś czy podają napięcie?,
jak masz alfa diaga to w nim możesz uruchomić pompę i kilka razy się włączy
-
Tzn że nie spalone. Nie sprawdzałem napięcia. Bez Alfa Diaga (brak kabla do kompa na obecną chwilę), jest możliwość innego uruchomienia pompy ? Chyba trzeba zabrać się od bagażnika za nią, ale co poźniej ?
---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 13:53 ----------
Mam możliwość pożyczenia kabla, ale czy ewentualny błąd skasuję Alfa Diagiem (demo wersja) ? Z tego co szperam po google, to nie ma takowego błędu aby unieruchamiał pompę.
POMOCY PANOWIE ! :)
-
miernik na przekaźnik od pompy i zobaczyć czy jest napięcie, jeżeli jest, to na pompie sprawdzić, w mojej pompie 1.8 ts są cztery kable dwa cienkie od czujnika i dwa od zasilania (grubsze)
a przekaźnik może byś spalony choć nie widać, powinien cyknąć po zapłonie
-
nie mam takich specjalistycznych narzędzi, czytaj miernik :( Może pozamieniam je, czyli metoda prób i błędów, albo będę wysłuchiwał tego cyknięcia.
Który odpowiada za pompę ?
-
do tesco auchana i miernik za 20 kupisz, zawsze się przyda w aucie
-
Okej, sprawdziłem przekaźnik w inny prosty sposób, podmieniając na inny. Nic się nie zmieniło. Jutro będę miał kabelek i Alfa Diag'iem/Fiat Ecu Scan'em będę patrzył dalej. Jeżeli tam nie znajdę jakiś błędów które blokują pompę to już nie wiem, ale chociaż sprawdzę czy działa.
-
za mało paliwa:) swoją pierwszą bellę kupiłem za 9tyś kiedy chodziły po 19tyś bo paliło się code i nie szło odpalić. kupiłem auto w ciemno, po tym jak mi je przywieźli na lawecie nalałem 20litrów, i auto odpaliło;) durny niemiec jechał do ostatniej kropli aż zaparkował na poboczu bo code się zapaliło, policja kazała mu auto usunąć a firma która je usunęła z pobocza odkupiła je od kolesia i też nie odpaliła go, tak trafiło do polski, durny sprzedawca chciał imo usuwać ale w końcu ja je kupiłem, i tylko ja pomyślałem żeby nalać paliwa:D dolej może najpierw paliwa i sprawdź:)