Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Temat: Padnięta pompa paliwa

Prezess
    Gość

Domyślnie Padnięta pompa paliwa

Witam forumowiczów.

Na początku przestrzegam aby patrzeć na wskazówkę stanu paliwa i nie jeździć do ostatniej kropli !

Skończył mi się olej napędowy, auto podczas jazdy zgasło, w sumie już parkowałem także takie szczęście. Popełniłem chyba błąd że później, między czasie kiedy wlałem paliwo, Alfa miała przekręcany kluczyk w pozycję zapłonu dwukrotnie, aby chodziło radio.

Wlałem 6 litrów taki karnister miałem, do stacji następnie miałem plan dojechać, jednak rozrusznik kręci a tu nic

Przysłuchuję się w środku i nie słyszę pompy z tyłu samochodu. Czy możliwe aby się spaliła po takim incydencie ? Czy jest jakaś możliwość spalonego bezpiecznika itp ?

Dodam że przycisk bezwładnościowy pod siedzeniem jest wciśnięty, przynajmniej nie mogę go już wcisnąć.

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

raczej zapowietrzona może 6l to mało w baku

Prezess
    Gość

Domyślnie

Przyznam szczerze że kiedyś zdarzyło mi się coś takiego i po zalaniu niecałego karnistra 5l, samochód odpalił po krótkiej chwili.

---------- Post added at 13:16 ---------- Previous post was at 10:58 ----------

Przekaźniki pod maską (obok akumulatora) sprawdzone. Wszystkie całe.

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

co to znaczy że przekaźniki całe? mierzyłeś czy podają napięcie?,
    jak masz alfa diaga to w nim możesz uruchomić pompę i kilka razy się włączy

Prezess
    Gość

Domyślnie

Tzn że nie spalone. Nie sprawdzałem napięcia. Bez Alfa Diaga (brak kabla do kompa na obecną chwilę), jest możliwość innego uruchomienia pompy ? Chyba trzeba zabrać się od bagażnika za nią, ale co poźniej ?

---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 13:53 ----------

Mam możliwość pożyczenia kabla, ale czy ewentualny błąd skasuję Alfa Diagiem (demo wersja) ? Z tego co szperam po google, to nie ma takowego błędu aby unieruchamiał pompę.

POMOCY PANOWIE !

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

miernik na przekaźnik od pompy i zobaczyć czy jest napięcie, jeżeli jest, to na pompie sprawdzić, w mojej pompie 1.8 ts są cztery kable dwa cienkie od czujnika i dwa od zasilania (grubsze)

a przekaźnik może byś spalony choć nie widać, powinien cyknąć po zapłonie

Prezess
    Gość

Domyślnie

nie mam takich specjalistycznych narzędzi, czytaj miernik Może pozamieniam je, czyli metoda prób i błędów, albo będę wysłuchiwał tego cyknięcia.

Który odpowiada za pompę ?

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

do tesco auchana i miernik za 20 kupisz, zawsze się przyda w aucie

Prezess
    Gość

Domyślnie

Okej, sprawdziłem przekaźnik w inny prosty sposób, podmieniając na inny. Nic się nie zmieniło. Jutro będę miał kabelek i Alfa Diag'iem/Fiat Ecu Scan'em będę patrzył dalej. Jeżeli tam nie znajdę jakiś błędów które blokują pompę to już nie wiem, ale chociaż sprawdzę czy działa.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

za mało paliwa swoją pierwszą bellę kupiłem za 9tyś kiedy chodziły po 19tyś bo paliło się code i nie szło odpalić. kupiłem auto w ciemno, po tym jak mi je przywieźli na lawecie nalałem 20litrów, i auto odpaliło durny niemiec jechał do ostatniej kropli aż zaparkował na poboczu bo code się zapaliło, policja kazała mu auto usunąć a firma która je usunęła z pobocza odkupiła je od kolesia i też nie odpaliła go, tak trafiło do polski, durny sprzedawca chciał imo usuwać ale w końcu ja je kupiłem, i tylko ja pomyślałem żeby nalać paliwa dolej może najpierw paliwa i sprawdź