Gdzie mógłbym znaleźć takie cudo? Fajnie mruczy i Nm pewnie więcej? Ale coś jest tam dolepione zboku, i nie wiadomo czy to coś jet firmowe?
http://www.youtube.com/watch?v=ETSpa...eature=related
Printable View
Gdzie mógłbym znaleźć takie cudo? Fajnie mruczy i Nm pewnie więcej? Ale coś jest tam dolepione zboku, i nie wiadomo czy to coś jet firmowe?
http://www.youtube.com/watch?v=ETSpa...eature=related
Toć napisane ze to kolektor od Ferrari F430.
Ja bym raczej powiedział, że przepustnica jest taka sama jak w F430, przecież ferrari ma silnik V8 i wspólny kolektor dla całości.
Ten Kolektor to pewnie samoróbka, która powoduje niepotrzebne turbulencje i zawirowania:P o równomierności strumienia przepływu dla każdego z cylindrów pewnie nikt tam nie pomyślał
O, dobrze wiedziec jakie to badziewne :P
kojarze, że na alfaclubie kolega Ol3j w swojej GTA też planuje założyć przepustnice od F430 (nie wiem czy kolektor też, a może jest to konieczne?) ale mowił coś że ponoć dodaje to pare koni :)
no no, planuje, tylko narazie walcze z przepływką, która do 3tyś obrotów daje mi coś dziwne wyniki pomiarów przepływu, jak tylko się uporam z nią to montuje przepustnice bo mam już komplet łącznie z adapterem, od razu pociągne troche inaczej dolot. Zdam relacje co to dało.
a co do kolektora z filmu to jest on obliczany i nie jest to taki badziew jak ktoś tu sugeruje, dodatkowo jego waga to niecały kilogram, wygląd tez bardzo atrakcyjny.
dziś zamontowałem w końcu tą przepustnicę o średnicy 84mm, wykres z hamowni wrzuce jak się na nią udam, wrażenie jest pozytywne, mam wykres sprzed modyfikacji więc będize mozna porównać.
Porównaiie obu przepustnic (po prawej GTA po lewej Ferrarka)
Załącznik 31300
Z plusów (oprócz mocy, bo tej nie znam):
Zmienił się na plus dźwięk auta + przy odpalaniu jest taki fajny efekt że silnik wchodzi na wyższe obroty na 0.5s i potem się stabilizuje... efekt podobny jak w ferrari, albo nissanie 350z.
Póki co wrażenia z jazdy są pozytyne, w moim odczucie na pewno nie jest gorzej, a czy lepiej hamownia odpowie. Ja spodziewam się wzrostów na pewno przynajmniej w średnim zakresie obrotów, auto wydaje sie ze 100kg lzejsze, a to wrózyłoby wzrost momentu obrotowego w tym zakresie.
Dawaj dawaj ten wykres chętnie zerknę ;] Właśnie strugam od podstaw nowy kolektor do siebie pod przepustnicę z Maserati ;]
no no czytałem ;-)
tutaj bodajże o tym piszesz;-) http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...ml#post4277921
będę miał wykres to wkleje
odnosnie twojego postu: ja dorobiłem adapter pomiedzy przepustnicę a seryjny kolektor. Sprawdza się całkiem nieźle, no ale pewnie co nowy kolektor to nowy kolektor ;)
EDIT------------
dziś troche Gietką pojeździłem i jedno jest pewne: wzrosło spalanie ;-) co do mocy to dupohamownia prawdy nie powie, ale od 2 tyś to zupełnie inne auto niż było. Poprzednio odczucia były takie (zreszta zweryfikowane wykresem) start, wgniata w fotel, przy okolo 2 tyś moment sie stabilizuje i nic sie nie dzieje, auto jedzie i przy 4,5tyś dostaje jakby drugi oddech ciągnie do odcinki.
teraz: start, auto ciągnie do odcinki z równą siłą;D nie ma różnicy jakie są obroty, zobaczymy czy wykres to potwierdzi.
EDIT------------
wczoraj przejechałem się jeszcze testy drogowe porobić, przyspieszenia 0-96km/h wyszły 5.5s
w najbliższym czasie pomierze jeszcze elastyczność na poszczegolnych biegach - jest to bardziej miarodajne, gdyż odpada czas zmiany biegu.
olej wydaje mi się, że wzorst momentu obrotowego w dolnej części uzyskałeś właśnie adapterem poprzez zwiększenie obj. (więcej powietrza) za przepustnicą.
Mniemam, że większa przepustnica da ci więcej koni w górnej części. W każdym bądź razie wklej oba wykresy zobaczymy co pokażą.
Co do pomiarów GTXem to mnie wyszło 5,1sec na 96km/h, mierzone było bez przednich katów no i z Q2, rozgrzane opony Yokohama Advant Sport. Na zimnych oponach zaczynałem od 5,9 na 96km/h.
Licząc od 0-100km/h - 5,4sec i 13,5sec na 400m.
Generalnie szkoda, że Alfa GTA nie osiąga na 2 biegu 100/h bo by to wyglądało jeszcze lepiej.
Teraz moja nie ma już żadnego katalizatora i powiem szczerze, że dopiero zrobiło się "piekiełko". Jak pomierze przyspieszenia to wkleje wyniki.
Zastanawiam się też na przerobieniem dolotu i zwiększeniem obj za przepustnicą, ale poczekam na Twoje wyniki.