-
Proszę o rade
witam mam ar 155 po bracie alfa stała przez 4 lata bez jazdy i teraz mam pytanie czy reanimować ją czy kupić coś nowego ? Dodam że w alfie jest 3 litrova v6 i gaz sekwencja STAG 200-6 z alfy schodzi bezbarwny lakier z dachu a poza tym nie mam rudej wcale . Proszę o rady
-
Zdecydowanie reanimować! 3.0 V6? Ktoś robił SWAP-a? Mechanicznie coś Alfie dolega?
-
tak był SWAP z 2,5 do 3.0 wiem że trzeba wymienić przewody paliwowe te co idą pod alfą i jeszcze sprawa w sadze o podział
A i jeszcze co trzeba sprawdzić po takim czasie stania??
-
Hamulce,łożyska kół na pewno będą zastane po takim czasie.Oczywiście olej w silniku do zmiany.
-
Na pewno wymienić płyny ustrojowe, sprawdzić stan układu hamulcowego. Założyć nowy akumulator. Pewnie po takim czasie wypadałoby zmienić pasek rozrządu, ale to jak już auto będzie na chodzie.
Warto ratować to auto, bo chyba byłoby dość unikatowe w kraju :)
-
oj tak unikatowe:) jak ją holowałem to hamulce działają ale jak reszta to nie wiem
a jakie koszty są przy takiej reanimacji ??
-
Nie ważne, płyn hamulcowy trzeba koniecznie wymienić, tak samo jak olej silnikowy. O kosztach ciężko mówić, zależy jak profesjonalnie chcesz to wszystko zrobić :) Pewnie jakieś 2-3 tys. na początek. Po drodze pewnie jeszcze jakieś kruczki wyskoczą z elektryką na przykład.
Jeśli nie stać Cię na to, to może sprzedaj ją w dobre ręce, czyli jakiemuś Alfaholikowi :)
-
łożyska są dosyć drogie.Dobrej firmy 150 na przód i 400 na tył za sztukę.
hamulce przód 300 za kpl.
Pasek rozrządu poniżej 100.Napinacza hydraulicznego już nie dostaniesz.Nie wiem jak z dostępnością kół
-
No i do tego wszystkiego robocizna. Oczywiście należy jeszcze pamiętać o lakierze.
-
5 załącznik(i)
o sprzedaży nie mam mowy :P kruczki sa z szybami i fotelami a i z wycieraczkami bo nie działają ale to jest nic podejście prof bo jak by inaczej a koszty to tak pi razy drzwi pomału i systematycznie będzie robione żeby tak portfel nie płakał :P
a tu kilka fotek jak wyglądała jakieś 4,5 roku temu i jak dziś
tak więc z przed 4,5 roku
Załącznik 54469 Załącznik 54472Załącznik 54473
i teraz
Załącznik 54470 Załącznik 54471