-
Alfa 2.4jtd błąd 1320
Witam,
mam problem z moją 156, mianowicie jak chce ją trochę pocisnąć i troszkę mocniej przyśpieszyć tak do 3,5tys obrotów to bella mi gaśnie i przez 15-30s nie mogę jej odpalić, później wszystko wraca do normy dopóki znowu sobie trochę mocniej nie depnę, po podpięciu do komputera pokazuję błąd p1320 wiem że jest to uszkodzenie czujnika wału (korbowego lub rozrządu) i tu moje pytanie na który z tych czujników wskazują objawy.
dodam jeszcze że na ciepłym silniku auto normalnie odpala i jeszcze nurtuje mnie to że niunia nie chce jechać więcej niż 170km/h zachowuję się tak jakby coś ją blokowało czy to również może być przyczyna uszkodzenia któregoś z tych czujników?
-
czujnik położenia wału korbowego się kłania :) Albo źle ustawiony rozrząd. Generalnie brak synchronizacji pomiędzy jednym wałkiem, a drugim.
-
a jest możliwość zdiagnozowania examinerem który to czujnik? bo szkoda mi trochę wydawać kasę w ciemno na nowy rozrząd, a z dwojga złego wolałbym żeby to był czujnik położenia wału korbowego :)
-
Jeśli wcześniej miałeś wszystko w porządku, nie wymieniałeś paska rozrządu, ani nikt Ci tam nie grzebał, to źle ustawiony rozrząd możesz śmiało wykluczyć. Samo się nie przestawia.
-
mam tak od kiedy ją kupiłem z papierów wynika że rozrząd miała robiony 1,5r temu i 20.000km wstecz jeszcze w Niemczech (faktury istniejącego serwisu, więc raczej nie jest to ściema handlarza), a jeżdżę lalką od jakiś 3miesięcy i w sumie wcześniej mi to nie przeszkadzało ale teraz jak jest ciepło to tyle tych golfów i e36 na ulicy że aż się chce im pokazać gdzie jest ich miejsce w szeregu :)
-
Kolego mam ten sam błąd, wczoraj jechałem i zgasł mi podczas jazdy, silnik mi gaśnie jak sie troche rozgrzeje i właśnie jestem w trakcie wymiany czujnika wału korbowego ponieważ przy braku sygnału z czujnika wałka rozrządy silnik na 100% nie zgaśnie a jedynie zaświeci Ci sie marchewa i przy odpalaniu po dłuższym kręceniu powinien zagadać a przy awari czujnika wału nie dość że gaśnie to i przy odpalaniu zachowuje sie jak by w ogóle nie dostawał paliwa
-
lukaszenkoo to trochę mnie pocieszyłeś bo to lekko mniejsze koszta, myślę że jutro najdalej w sobotę zakupię czujnik wału korbowego i wymienię, gdzieś czytałem że wymiana przebiega identycznie jak w ts`ach, a to już kiedyś przerabiałem z tym że wtedy w ogóle nie odpalał
-
czujnik orginalny bosha kosztuje w granicach 100zł a wymiana jest banalnie prosta z tym że potrzebny jest do tego jakiś kanał. Nr tego czujnika to 0281002214 i tylko ten pasuje bo jest jeszcze do silnika 1.9 i jest też opisany że pasuje do 2.4 który na pierwszy rzut oka wyglada identycznie a niestety nie pasuje. Jak zrobisz to napisz czy to to samo co u mnie
-
troszkę się pośpieszyłem i rano zanim przeczytałem Twój ostatni post zakupiłem czujnik w zamienniku bo org. w tej chwili nie było, a niestety nie należę do cierpliwych więc brałem co jest:) czujnik eps nr. 1.953.169 i teraz jak posprawdzałem to w nie których sklepach podają że pasuje do 136km, a w niektórych że nie.
I teraz mam dylemat czy rozpakowywać i zakładać czy też poczekać i zamienić na org. o numerze który napisałeś
-
Masz dobry czujnik. U ciebie jest nr katalogowy tej firmy ale to jest odpowiednik boschowskiego 0 281 002 214 więc będzie ok, możesz śmiało zakładac.