[156] 1.8 TS Uszkodzony silnik po zerwaniu paska rozrządu
Witam
W piątek w mojej AR 156 1.8 TS pękł pasek rozrządu, a najprawdopodobniej wyłamało się kilka zębów. Auto ma przebieg 106 000 km, i raczej szkoda mi się go pozbyć, bo jest w bardzo dobrym stanie technicznym, zadbane, serwisowane na bieżąco, jednym słowem do dnia awarii było idealne. Pasek, który pękł miał przebieg 49 000 km, i założony był w ASO AR około 3,5 roku temu. :(((
Mam kilka pytań, jakich uszkodzeń mogę się spodziewać po takiej awarii. W tej chwili auto stoi w ASO AR i czekam na diagnozę, ale wstępnie mi powiedzieli, że koszty mogą sięgać 5000 zł.
Uszkodzenie powstało przy niewielkiej prędkości, tak pomiędzy 40 a 50 km/h, i też silnik nie pracował na wysokich obrotach, raczej poniżej 3000 obrotów.
Ew. czy ktoś może polecić dobrego mechanika z okolic Zielonej Góry, który specjalizuje się w samochodach Alfa Romeo? Bo zastanawiam się, czy może zamiast naprawy nie wymienić silnika, tylko czy ktoś może polecić sprawdzonego sprzedawcę silników do AR?
Pozdrawiam
Olo
uszkodzony silnik po zerwaniu paska rozrządu
witam!!!widzę że piątek był nie tylko pechowy dla mnie :(
ja kupiłem swoją alfę po takiej awarii jak twoja,zrobiłem górę silnika,wymieniłem pompę wodną,wszystkie rolki i pasek rozrządu.dołu nie ruszałem bo wyglądał ok.po tym remoncie jezdziłem pół roku i wszystko było dobrze...
aż do piątku,kiedy to rozleciał mi się silnik.(chyba pękł korbowód)teraz muszę go wymienić.powinienem zrobić to wtedy zamiast remontować.ja proponuję ci wymienić silnik,to będzie tańsza opcja i pewniejsza.bo ja przez te pół roku jezdziłem w niepewności co do mojego silnika.dobry silnik można już kupić za 3500zł.właśnie ja czegoś takiego szukam :|?:
pozdrawiam!
Re: uszkodzony silnik po zerwaniu paska rozrządu
Cytat:
Napisał andro34
witam!!!widzę że piątek był nie tylko pechowy dla mnie :(
ja kupiłem swoją alfę po takiej awarii jak twoja,zrobiłem górę silnika,wymieniłem pompę wodną,wszystkie rolki i pasek rozrządu.dołu nie ruszałem bo wyglądał ok.po tym remoncie jezdziłem pół roku i wszystko było dobrze...
aż do piątku,kiedy to rozleciał mi się silnik.(chyba pękł korbowód)teraz muszę go wymienić.powinienem zrobić to wtedy zamiast remontować.ja proponuję ci wymienić silnik,to będzie tańsza opcja i pewniejsza.bo ja przez te pół roku jezdziłem w niepewności co do mojego silnika.dobry silnik można już kupić za 3500zł.właśnie ja czegoś takiego szukam :|?:
pozdrawiam!
Z tym, że jeśli się zdecyduję na naprawę, to najprawdopodobniej w ASO i zgodnie z technologią producenta. Co do kupna silnika, to nie wiem, gdzie można znaleźć dobry silnik.
Re: Uszkodzony silnik po zerwaniu paska rozrządu
Cytat:
Napisał olo156
Witam
... Pasek, który pękł miał przebieg 49 000 km, i założony był w ASO AR około 3,5 roku temu. :(((
Olo
No to raczej sam sobie jesteś winien bo 3 lata dla paska w TSie to górna granica - ale skoro robiłes to w ASO (a przeglądy) to możesz powalczyć o partycypowanie w kosztach naprawy przez ASO