tak jak w temacie, spuszczał już ktoś wodę z filtra paliwa?? jak to się robi?
Printable View
tak jak w temacie, spuszczał już ktoś wodę z filtra paliwa?? jak to się robi?
Na samym dole fitra paliwa masz zakrętkę musisz ją odkręcic do momentu az poleci woda .
Pozwolę sobie odświeżyć temat i upewnić się w jednej kwestii:
1. Rozumiem, że chodzi o tę zaznaczoną - białą nakrętkę, tak?
2. Śmiało można ją odkręcić, układ się nie zapowietrzy?
silnik: 1.9 JTD 110 hp
http://img196.imageshack.us/img196/5880/testxb.jpg
AD1 Tak
AD2 Moim zdaniem się może zapowietrzyć wtedy kluczykiem na MAR trzy razy i już będzie ok.
lepiej chyba wymienić ten filtr koszty śmieszne niż kombinować przy ropie jaką mamy w naszym kraju.
Wiem wiem, trzeba wymienić ale strach tak jechać do sklepu, w sumie pomarańczowy kolor kontrolki to tylko ostrzeżenie więc nic się nie powinno stać.
Z drugiej strony zapowietrzyć przy wymianie to chyba bardziej prawdopodobne niż przy spuszczeniu wody tym zaworkiem.
Może ktoś już spuszczał tędy wodę, niech się wypowie.. - czy można coś w taki sposób namieszać?
p.maiki Jesteś pewien, że przy zapowietrzeniu tylko wystarczy pobudzić pompę przekręcając kilka razy na MAR? i już będzie po problemie? Nie chcę narobić kłopotu.
Układ w JTD sam się odpowietrza. Wodę należy wcześniej spuścić.
Ostatnio miałem dziwną syt w 1.9jtd. Jade sobie i nagle mrugnęła mi ta kontrolka, po czym natychmiast zgasła. O co kaman? Auto jezdzi i pali normalnie? Zdarzyło mi się to tylko raz. Próbowałem tam spuscic wode, ale leci mi tylko ropa. ?????
W 156 1,9JTD i myślę, że 2,4 podobnie najlepiej i chyba najszybciej jest odkręcic 2 nakrętki M8, rozłączyc przewody paliwowe(są na szybkozłączach) i filtr wraz z obudową unieśc do góry. U dołu filtra wypiąc złącze przewodów od czujnika wody i albo spuszczamy z filtra paliwo z ewentualnym osadem lub wymieniamy filtr.Ja przed zamontowaniem nowego filtra zalewam go paliwem, chociaż jest to zbędne bo po montażu nowego filtra wystarczy z 3x przekręcic kluczyk w stacyjce, za każdym razem odczekac po ok. 10 sekund i pompa zrobi to sama. Po tej operacji wszystko jest odpowietrzone i nic więcej nie trzeba robic Wymieniałem kilka dni temu zajęło mi to 15min.
Jeżeli w czasie jazdy od czasu do czasu kontrolka zabłyśnie wymieniaj filtr jak najszybciej, Ja lekceważyłem i zapłaciłem 1200pln. za regenerację wtrysków.
Pozdrawiam.
tylko filtr paliwa wymieniałem pod koniec listopada...