-
Piszczące hamulce
Witam,
po wymianie tarcz i klocków cały przód dosyć znacząco piszczy przy hamowniu z małych prędkości (w mieście) nie wiem jakie zostały zamontowane elementy bo to robił poprzedni właściciel, ale podejrzewam TRW.
Czy ktoś z Was stosował taki wynalazek?
http://allegro.pl/smar-likwiduje-pis...577357131.html
Ciekawe czy to nie zmniejsza efektywności hamulców...
-
wg mnie w miejscach oparcia klocka o jarzmo nie ma nic (a powinien być smar wysokotemperaturowy do układów hamulcowych), i klocek piszczy, albo jeśli klocek posiada 'taśmę klejącą' nie została ona odbezpieczona i klocek się nie klei do zacisku
możesz kupić ten wynalazek w sprayu, ale preferowałbym pastę, bo nie uwalisz tym nic dookoła :P
-
klocki i tarcze zmieniane były w ASO u Twardowskiego...nie sądzę, żeby chłopaki od Tomka zapomnieli ściągnąć taśm albo przesmarować klocków..podejrzewam, że po prostu same klocki są pewnie jakieś pseudo wyczynowe które idealnie działają przy większych prędkościach ale jak się rozgrzeją to przy delikatnym hamowaniu dają o sobie znać :) efekta jest jakby stary ikarus hamował :) trochę wstyd :P
ten smar o którym piszesz to jakiś konkretny? i to mam smarować powierzchnię styku klocka z tarczą?
-
U mnie zamontowalem tarcze Ate i klocki Brembo.Wszystko odpowiednio dopasowane i posmarowane.Tez piszcza na chwile przed zatrzymaniem tak od 5 km/h.:)
-
1 załącznik(i)
smarujesz miejsce styku klocka z jarzmem, tam gdzie go osadzasz, może być smar miedziowy bądź inny do układów hamulcowych
jak powiesz w sklepie o co chodzi, to dobrze Ci sprzedadzą
oszalałeś miedzy tarczę a klocek dawać smar?!:stop: żartujesz, czy serio pytasz?
to, że to zrobili w ASO, nie znaczy, że nie wypłukało tego smaru
mnie na przykład też klocki piszczą przy lekkim dohamowaniu jak się auto toczy przed samym zatrzymaniem przy lekkim naciśnięciu na hamulec, wydaje mi się, że za mało tego smaru dałem, bo tylko nim 'postraszyłem' jarzmo w miejscach osadzenia klocków, ale może też sam klocek wpadać w wibracje
ja stosuję taki smar, mamy go w pracy cały karton :P 5g saszetka
Załącznik 69106
-
Kurcze, u mnie też piszczą :P chyba muszę jeszcze raz to wszystko rozebrać i złożyć do kupy
-
ale mi sie wydaje ze to nie jest kwestia osadzenia klockow w zaciskach. Przyczyna piszczenia jest tarcie klockow o tarcze wlasnie przy takich dohamowaniach. Wyprobuje ten dings w sprayu
-
Z czasem samo przejdzie :) Znam ten temat - klocki TRW + tarcze ATE = 50% przypadków piszczenie
-
Moja tez piszczy jak diabli. Dokladnie ostatnie 5 kmh jak ma sie zatrzymac. Jak pociag towarowy :)
-
Dlatego ja używam tarcz nacinanych :P one sobie ładnie frezują klocek, szybciej się dociera i ani pisku przy żadnej prędkości ;D