7 załącznik(i)
Sposoby na naprawę lusterek
Z racji, że pozazdrościłem Łukaszowi i Rafałowi składających się lusterek, które dumnie zaprezentowali na zlocie :cool: - postanowiłem usprawnić także swoje :D
Nie składające się lustro:
Newralgicznym miejscem jest śruba mocująca obydwie części lustra do siebie. Na jej metalowej tulei oraz podkładce zapieka się utleniający się aluminiowy stelaż lustra, który powinien się poruszać. Po kilku próbach odkręcenia śruby, w tym jednej nie udanej w której połamałem stelaż, stwierdzam że najlepszym do tego celu narzędziem jest klucz pneumatyczny, ustawiona nie wielka siła odkręcania, kilkadziesiąt/set uderzeń i odkręcone.
Po odkręceniu wiadomo o co chodzi, wyczyścić nasmarować i działa.
Złamany stelaż lustra:
Na spawaniu aluminium się nie znam, dlatego zastosowałem inny patent, myślę że równie dobry, mianowicie zrobiłem okucie z blachy 0,7mm ocynkowanej które zostało przykręcone do obydwu części za pomocą śrubek z nakrętką (chyba 3mm) oraz mini wkrętów z demontażu stosowanych w elektronice (w tym przypadku z aparatów foto). Myślę, że tak wzmocniony stelaż wytrzyma dużo, ponieważ siła rozkłada się na większej powierzchni niż pierwotnie. Widziałem już kilka połamanych lusterek i zawsze strzelają w tym samym miejscu.
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia ze skutecznych napraw lusterek to proszony jest o podzielenie się nimi :P Dobrze byłoby zebrać te informacje w jeden temat.