Witam. Alfa 156 1.8 TS. Obroty nie spadają po odpaleniu falują i potem je podnosi do 5/6 tyś i tak zostaje.
Miał ktoś coś takiego?
Printable View
Witam. Alfa 156 1.8 TS. Obroty nie spadają po odpaleniu falują i potem je podnosi do 5/6 tyś i tak zostaje.
Miał ktoś coś takiego?
Stawiam na silniczek krokowy. U mnie najpierw falowały obroty a któregoś pięknego dnia obroty nie spadały poniżej 3 tys. Wymieniłem krokowy i jak ręką odjął
Pytanie..
Widzę 3 tak samo wyglądające przepustnice z czujnikiem.. od 1.6 TS, 1.8 TS i 2.0 TS. Czy one są takie same? Czy ta od 1.6 bedzie mi pasowała do 1.8?
przepustnice różnią się średnicą wewnętrzną kanału powietrza
mam 1.6 i jeżdżę z przepustnicą od 1.8/2.0
silniczki krokowe są identyko
odradzam używki bo wszystkie silniczki mają wbudowane potencjometry, które ZAWSZE się zużywają poprzez wycieranie ścieżek, tak samo jak potencjometry w innych urządzeniach elektronicznych (wzmacniaczach, tunerach itp. itd.)
Jednak to nie wina przepustnicy bo wymienilem i to samo. Jest przepalony kawalek wiazki kabli pod tylnym siedzeniem i do tego pompa paliwa nie chodzi. Myslicie, ze ta przepalona wiazka mogla powodowac wysokie obroty? Podlaczyłem pod komputer u mechanika to wyskakiwaly bledy czujnikow roznych.. wtryskow, biegu jalowego.. pare innych ale gdyby one były walniete to silnik by nie odpalil w ogole, a na gazie opala... ale po chwili pali bezpiecznik od wtryskow. Naprawie ta wiazke i zadam dalsze pytania.
Pozdrawiam. Rafal
Sorki za brak polskich znakow ale Holenderski system mam i tu nie ma ich :/
pompe wymieniłem i kawałek wiązki.. w pompie kable potopione. wszystko działa tylko dalej te obroty wysokie :/ na 3/4 tyś. Może to silniczek krokowy? ale obroty nie falują... i moje pytanie gdzie się znajduje silniczek krokowy w silniku 1.8 TS 16v 144KM? jedni mówią ze gdzies za przepustnicą, a jak wchodze na allegro i patrze jak wygląda silniczek to widze część która u mnie jest na górze pod pokrywą silnika. To gdzie w końcu jest? :D
Silniczek krokowy znajduje się po prawej stronie przepustnicy małe czarne ustrojstwo
Sorry że się wtrącam ale tak to wymienisz zaraz połowę osprzetu.
Jakie błędy Ci wyszły? Jakim programem je zczytwyałeś. Zrób reset paramterów adaptacyjnych i zobaczy czy dalej będzie tak samo. Może być tak że któryś z czujników np (przepływomierz) jest walnięty i daje Ci zwiekszoną ilość paliwa, itd. Zmienisz silniczek i może być tak samo. Poza tym samo falowanie i wysokie obroty mogą mieć różne źródła...odepnij silniczek i zobacz z wtyczki (to najprostsze) i zobacz co się zmieni ...