[156] 2.0 TS SELESPEED szaleje POMÓŻCIE!!!
Kupiłem ALFE 2 miesiące temu. Nigdy nie miałem selespeed-a i bardzo chciałem spróbować. Przez miesiąc było super, ale skrzynia zaczęła najpierw co jakiś czas a teraz już regularnie przełączać się w tryb N w trakcie redukcji lub zwiększania biegu (nie ma znaczenia czy to z 1 na 2 czy 5 na 4). Jedyna rada to zgasić silnik i zapalić ponownie (1-2 próby pomagają) i skrzynia chodzi bez zastrzeżeń do następnej "zawieszki".
Jeszcze jedno bieg wsteczny włącza się z wyraźnym szarpnięciem.
Klient od którego samochód kupiłem mówił, że przy 110tys km (teraz jest 125.000km) zrobił kpl przegląd skrzyni (choć zaczynam w to wątpić).
Czy można to naprawić w miejscowym warsztacie czy mam się kierować do serwisu w Warszawie, a jeśli tak to do jakiego, żeby mnie nie oszukano.
Re: 2.0 TS SELESPEED szaleje POMÓŻCIE!!!
czy awarie sygnalizuje kontralką? Z tego co piszesz wydaje mi się, ze skrzynia nie może się wysprzęglić - w tym celu reguluje się m.in nasadke, dzieje się tak z powodu naturalnego zuzycia tarczy sprzegła.
Najrozsadniej podjechać do ASO i wpiąć w komp.Bedziesz wiedział co się stało.
Niech przeprowadzą tez kalibracje.
Swoją droga gdzieś tu na forum koledzy pisali o opiłkach gromadzonych w skrzyni, one powodują częciową blokade i wtedy są problemy z biegami.Był gdzies nawet referacik z foto.Być może to stanowi problem.Poszukaj, powinieneś znalezć.
Nie odprowadzaj auta do mechaników, którzy selespeeda nie znają.Jesli ktos zabierze sie za to metodą "zobaczymy, może się uda" wtedy narobisz sobie kłopotu.
Cudów nie ma, obyś znalazł człowieka, który rozsądnie podejdzie do tematu a nie każe wymieniać cały moduł...Powodzenia!