Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: [156] 2.0 TS SELESPEED szaleje POMÓŻCIE!!!

wokulski83
    Gość

Domyślnie [156] 2.0 TS SELESPEED szaleje POMÓŻCIE!!!

Kupiłem ALFE 2 miesiące temu. Nigdy nie miałem selespeed-a i bardzo chciałem spróbować. Przez miesiąc było super, ale skrzynia zaczęła najpierw co jakiś czas a teraz już regularnie przełączać się w tryb N w trakcie redukcji lub zwiększania biegu (nie ma znaczenia czy to z 1 na 2 czy 5 na 4). Jedyna rada to zgasić silnik i zapalić ponownie (1-2 próby pomagają) i skrzynia chodzi bez zastrzeżeń do następnej "zawieszki".
    Jeszcze jedno bieg wsteczny włącza się z wyraźnym szarpnięciem.
    Klient od którego samochód kupiłem mówił, że przy 110tys km (teraz jest 125.000km) zrobił kpl przegląd skrzyni (choć zaczynam w to wątpić).
    Czy można to naprawić w miejscowym warsztacie czy mam się kierować do serwisu w Warszawie, a jeśli tak to do jakiego, żeby mnie nie oszukano.

jadwinia
    Gość

Domyślnie

chyba tutaj znajdziesz odpowiedź albo i nie. ale to ten sam temat

wokulski83
    Gość

Domyślnie

Mam nadzieję, że ktoś pomoże. Czytałem poprzednie tematy o problemach z selespeed ale żaden nie jest do mojego bliźniaczy (jeśli jest to proszę o info, bo może problem jest jeden ale objawy są różne).
    Aha sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku pod maską. Jest go 3/4 zbiorniczka.
    Podpowiedzcie mi jaki olej zalać do skrzyni (mam zamiar wymienić olej w skrzyni tak na wszelki wypadek) tylko nie wiem na jaki.

wokulski83
    Gość

Domyślnie

Nawywijało się jeszcze bardziej
    Dzisiaj skrzynia nie chce już zupełnie współpracować. Bieg wsteczny "wchodzi" z wyraźnym zgrzytem, a po przejechaniu kilku kilometrów skrzynia odmówiła współpracy (po kilkunastu próbach w końcu udało mi się włączyć jedynkę ale 2 już nie wskoczyło. Potem znowu kilkanaście prób żeby włączyć jedynkę.
    CO SIE MOZE DZIAC????

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

To jest problem. Najpierw pod komputer, sprawdzić kody,
    potem trzeba to ustrojstwo rozebrać, sprawdzić linki i inne pierdoły,
    to nie jest urządzenie proste w budowie.

A dobry warsztat znajdziesz w temacie: Sprawdzeni mechanicy/serwisy
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

amon
    Gość

Domyślnie

Sprawdź najpierw czy w skrzyni masz olej. Potem podpiąć pod komputer i sprawdzić błędy. Sprawdź także czy silnik się nie przegrzewa. Jeżeli temperatura jest za wysoka może nie przełączać właściwie biegów.

Jakiekolwiek zacięcia skrzyni lub sprzęgła, selespeed traktuje jako awarię i blokuje włączanie biegów.

Może być i to najgorsze, że pada coś w samym selespeed, ale to winna wykazać diagnostyka.

pitt24
    Gość

Domyślnie Re: 2.0 TS SELESPEED szaleje POMÓŻCIE!!!

czy awarie sygnalizuje kontralką? Z tego co piszesz wydaje mi się, ze skrzynia nie może się wysprzęglić - w tym celu reguluje się m.in nasadke, dzieje się tak z powodu naturalnego zuzycia tarczy sprzegła.
    Najrozsadniej podjechać do ASO i wpiąć w komp.Bedziesz wiedział co się stało.
    Niech przeprowadzą tez kalibracje.
    Swoją droga gdzieś tu na forum koledzy pisali o opiłkach gromadzonych w skrzyni, one powodują częciową blokade i wtedy są problemy z biegami.Był gdzies nawet referacik z foto.Być może to stanowi problem.Poszukaj, powinieneś znalezć.
    Nie odprowadzaj auta do mechaników, którzy selespeeda nie znają.Jesli ktos zabierze sie za to metodą "zobaczymy, może się uda" wtedy narobisz sobie kłopotu.
    Cudów nie ma, obyś znalazł człowieka, który rozsądnie podejdzie do tematu a nie każe wymieniać cały moduł...Powodzenia!

Zorrn
    Gość

Domyślnie

jak pisano wczesniej selespeed potrzebuje idealnego zgrania sprzegło skrzynia inaczej blokuje się. Sam piszesz że masz zgrzyty, nie katuj auta, znajdz warsztat/aso, podlacz pod kompa i wszystko sie wyjasni.

mozliwosci jest sporo : syf w skrzyni, zle ustawione sprzeglo/ zla kalibracja, padnieta pompka sele, padniety przekaznik sele, padniety czujnik otwarcia drzwi, wyciek w systemie sele, nawet slaby akumulator moze powodowac problemy.

a tutaj biblia posiadaczy selespeeda :

http://homepage.mac.com/paul_denyer/selespeed/

pozdrowienia i zycze powodzenia w walce z sele

wokulski83
    Gość

Domyślnie

Kilka nowych faktów.
    Kiedy skrzynia odmówiła współpracy (choć zdarza się jej że wrzuca jedyne ale nie ryzykuje już wyjazdów na miasto), przy próbie włączania biegów wyświetlacz biegów miga a samochód "pika" ( dźwięk podobny do tego który wydaje podczas włączonego biegu wstecznego).
    Niedaleko Sierpca jest serwis Alfy w Mławie (do Warszawy się chyba nie wybiorę ze względu na ceny), ale mechanik jest do poniedziałku na urlopie. Odradzano mi wymianę oleju przez mechaników nie znających selespeed'a bo zapowietrzą i trzeba mieć specjalne urządzenie.
    Więc skończy się zapewne wizytą w serwisie.
    Jak naprawią moje cudeńko to napisze co zdiagnozowali i ile mnie ta przyjemność kosztowała
    Swoją drogą możecie określić przybliżoną cenę naprawy, bo nie wiem na ile się psychicznie nastawiać (powiedzieli mi przez telefon że diagnoza problemu koło 250zł)

jadwinia
    Gość

Domyślnie

Zorrn napisał: "Problemy z aktywatorem i wybieraniem biegów są sygnalizowane migającą ikoną skrzyni biegów i sygnałem dźwiękowym." (tutaj)

i to co ja pisałam o swojej alfie to to samo. całą dyskusję trzeba było przeczytać. ja byłam na badaniu z moją alfą i WIELKIE NIC (tutaj są wyniki mojego badania) wyszło. pogrzebali coś przy sprzęgle, a biegi jak nie wchodziły tak nie wchodzą. i jak nie badanie to co innego pomoże rozwikłać zagadkę? :|