czy średnie spalanie 1.9 115 km na odcinkach po 8 do 12 km w ilosci paliwa 7,5 l na 100 w terenie górzystym jest normalne jescze zima troche a u was jak to wygląda
Printable View
czy średnie spalanie 1.9 115 km na odcinkach po 8 do 12 km w ilosci paliwa 7,5 l na 100 w terenie górzystym jest normalne jescze zima troche a u was jak to wygląda
wprawdzie nie mam klekota ale wedlug mnie normalne. Śmiem twierdzic ze w podanych warunkach nawet zadowalające.
Mi tyle pali bella 150 KM na odcinkach po 14 km w jedną stronę. Więc myślę że ok spalanie.
aha poprostu niedawno wymieniłem termostat i filtry wszystkie a się słyszy o tych cudownych spalaniach po 5 l w wv to się wieżyc nie chce temp 90 trzyma tak że ok jest już
6.3 1.9 jtd 16V kuniów cało stajnia
odcinki po ok 20km
7,5 to musza ostro balować na letnich 18" żeby tyla mieć
ale ..
nie góry
a TY pisałeś "górzyste" - i jeżeli to są faktycznie górki dobre to nie masz się chyba co martwić
Silnik 150 km nie jest rewelacyjnie oszczędny w mieście, na trasie jak jechałem 200 km średnie spalanie też wyszło mi 6 l na 100 km, ale światła korki robią swoje.
Hmm ... miałem okazję moim 1.9 115HP być w Kudowie Zdrój. Robiliśmy stamtąd wypady w błędne skały, do złotego stoku, do podziemnego miasta osówka ...
Przed każdą "wyprawą" resetowałem Trip B i ... chyba ani razu po trasie nie pokazało mi więcej niż 5.5l na kompie (więc realnie poniżej 6 by było).
To chyba zależy od stylu jazdy (operowanie gazem, hamowanie silnikiem...) ;)
Tankowanie "do pełna" pozwoliło mi pojechać z Poznania do Kudowy Zdrój, potem wycieczki po Kotlinie, następnie powrót do Poznania i dopiero tam tankowanie - ostateczny rezultat z całej wyprawy - 5.8l/100 (a termostat był niesprawny - silnik dochodził do 70*C i koniec)
Nie mniej jednak na krótszych trasach i zimą przekraczam 7l/100 czasem co widać w moim motostacie ;)
u nas ostatnio wyszło dokładnie w tym silniku 5,5 l/ ponad 100 km. Przy jeździe w trasie cały czas 140 km/h
Sluchajcie ja jak smigam tak do 120 km/h do szkolki, odleglosc po 50km w kazda strone, to tez 5,5 nie przekroczy (dokladnie nie pamietam) . Natomiast podczas jazdy po miescie to spalanie jest sporo wyzsze wiec srednią potrafi podniesc do 7, takze miasto mysle ósemke połknie a może i lepiej, bo raczej jezdze malo Eco ;)
pozdr
W trasie mieszanej płaskie + górki oraz wsie i trasa, wyszło mojej Alfie średnio ok 6 litrów. 5,5 na płaskim i autostradzie i trochę ponad 6 po górkach jeszcze nie wysokich. Jutro jadę w trochę wyższe tereny to ew. napiszę jak spalanie. Sama dopiero zaczynam przygodę z Alfą więc sprawdzam spalanie co tankowanie :)