witam.
zrobilem do auta wydech, katalizator wywalony, rura to 3 cale. czy trzeba kompa przeprogramowac lub inne?
dodam ze "marchewka" sie pali, a i palila sie wczesniej, podejrzenia to uszkodzona sonda, bo i widac na niej mechaniczne uszkodzenia.
Printable View
witam.
zrobilem do auta wydech, katalizator wywalony, rura to 3 cale. czy trzeba kompa przeprogramowac lub inne?
dodam ze "marchewka" sie pali, a i palila sie wczesniej, podejrzenia to uszkodzona sonda, bo i widac na niej mechaniczne uszkodzenia.
Skoro Ci nie przeszkadzają rażące po oczach kontrolkach to jeździj aż wypluje jakąś część na drogę .......
To tak humorystycznie a pro po Twojego wpisu.
Kup kabel i zobacz co go boli - ot cała filozofia. Jak już się dowiesz to wtedy podumamy jak temu zaradzić.
z ta kontrolka palaca juz 1,5 roku smigam:),
poprzedni wlasciciel kilka lat i kasowal ja w serwisie ale ciagle wywala blad, i podobno ale to podobno okazalo sie zle paliwo w polsce i dlatego sie pali.
podczas robienia wydechu sonda ma widoczne uszkodzenie wiec mysle ze ona, a kabel to swoja droga zakupie
Nie słyszałem jeszcze żeby ta kontrolka przez paliwo się zapaliła :)
Podłącz pod kompa bo rozmowa bez sensu.
U mnie w 2.0 TS przez paliwo sie paliła po zatankowaniu na pewnej stacji i sytuacja się powtórzyła 2 razy
Ale cały czas to przesada chyba?
Marchewa może mieć wiele informacji
np przepływka
Tiaa, a mnie progi rdzewieją od tego morskiego mikroklimatu na Mazowszu ;). Ale swoją drogą tom202 masz nerwa żeby 1,5 roku jeździć z tym i nie sprawdzić o co chodzi, ja bym umarł z ciekawości. A i pewnie jak usuniesz przyczynę to auto nagle zyska z 70KM :).
jak kupilem to wiedzialem ze wydech jest do roboty, caly polatany i poskladany z i innych aut, katalizator to od mercedesa diesla, srodkowy od alfy ale chyba 2.0 ts, a koncowy to od diesla:) (stan ich doby wiec jak ktos zainteresowany to na priv), wiec bylem pewien ze to od tego sie pali, w tygodniu zajme sie tym i zobacze co dalej.
auto to tera ma chyba z 50% wiecej mocy:) idzie jak przecinak.
a co do pierwszego pytania bo nikt nie dal znac to trzeba kompa "przeprogramowac"?
Podłącz najpierw pod laptopa i sczytaj błędy.
50% wiecej z badziewnym wydechem??Cytat:
auto to tera ma chyba z 50% wiecej mocy:) idzie jak przecinak.
Ciekawe ;]
Czy ze świecącą Marchewą??
Ty to moze jakieś nitro masz jak i katy od diesla siedzą??
albo moze jeszcze lepsze wianki?
2 rumuńscy chłopcy pod maską??
Denerwuje mnie takie podejście, 1,5 roku jeździć z marchewą, nic z tym nie robić, nie sprawdzić chociaż, przerobić wydech nie mając o aucie pojęcia... a potem ktoś kupuje taką padlinę na alle za grosze, ma same problemy i mówi, że alfa to syf.
A mi się najbardziej podoba ta zbieranina elementów wydechu. Ciekawe jaki tam silnik w ogóle jest... czyżby jakieś V6 bussojtdts ;)
[QUa potem ktoś kupuje taką padlinę na alle za grosze, ma same problemy i mówi, że alfa to syf.[/QUOTE]
wypraszam sobie sugerowac ze auto to padlina, dbam ile sie da moze nie wszystko robie odrazu, ale systematycznie,wydech musialem zrobic bo nie ktore jego elementy byly juz w oplakanym stanie, i dalej sie zajme palaca kontrolka, z autem nie ma zadnych problemow i nikt nie mowi ze to syf etc.
wydech jesty zrobiony i mozna szukac bledu a nie z dziurawym wydechem....
- - - Updated - - -
moze te 50% to gruba przesada ale roznica jest odczuwalna, i prosze wiecej nie pisac ze jezdze z palaca sie kontrolka, na srode jestem umowiony i sprawdze bledy,
nie moja wina ze poprzedni wlasciciel polatam z czego sie dalo wydech.
w aucie jest 3.0 v6
Nie prościej kupić sobie kabel????
musze przyznac Tobie racje - marek230482
ale zanim przyjdzie a ja naucze sie to obslugiwac to pojade sprawdze bledy bo na tym forum dobrze mi dadza w kosci ze jezdze z palaca sie kontrolka :)
I dobrze. Bo sprawdzenie błędów to bezinwestycyjna sprawa. Nie wiem jak można w ogóle o cokolwiek pytać nie sprawdzając najpierw błędów. Ale mniejsza z tym. Kup kabel. Przyjdzie Ci w ciągu dwóch dni. Ściągnij darmowego fesa albo Alfa OBD i już. Do odczytania błędów wystarczy kliknąć kilka ikonek i wszystko. Nie potrzebny żaden zaawansowany kurs. Zawsze możesz kogoś poprosić przez PW o wyjaśnienie obsługi. To jest tak proste i podstawowe jak przeczytanie instrukcji obsługi.
czy moge tylko jeszcze poprosic aby mi pokazac jaki kabel kupic? np na allegro
.... no i właśnie o tym też nie raz było na forum....
Kup jakiegokolwiek KKL`a. Przyda Ci się do diagnostyki skrzyni (ELM`em nie dasz rady). Nie musisz też dopłacać za żadne przełączniki. Na początek do odczytu ecu wystarczy najprostszy kabel. A później jak zgłębisz materię (i forum) to przerobisz sobie szybkim ruchem ten kabel tak że z każdym modułem się połączysz (air bag, ZF, ksenon itd...).
ja brałem z tąd http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html
podobno ale to podobno :sarcastic: VAG KKL. tom a czy byly wlasciciel mial ciemną karnacje i nazywal sie Ahmed Abdullah zameldowany w Turcji i trzęsły mu się ręce jak przeliczał kase za tego rarytasa? jeżeli tak to wiele mówi. :sarcastic: "podobno ale to podobno" rozwalil mnie ten tekst:sarcastic:
Widzę masa, że humor Ci się wyostrza :)
Ty lepiej sprawdź co narobiłeś autorowi tego tematu
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...rolki_srs.html
jesteś głównym podejrzanym :sarcastic:
tom202 zdarza się czasem kupić zapuszczony egzemplarz czy też minę od Ahmeda. Ale można sobie z tym poradzić. Jednak musisz czytać więcej forum. Tu znajdziesz prawie wszystkie odpowiedzi na problemy jakie mogą Ci się przytrafić - i działaj sam.
nie auto kupione od obywatela Polski. zadnego tam ahmeda, auto dosc zadbane a co przekonalo to ze serwisowal je. fakturki moge pokazac. a sprzedawal bo mial do pracy w jedna strone okolo 80km i bylo mu za drogo tak codziennie dojezdzacz
marek230483- na pewno skorzystam z twoich rad, dzieki
Wiesz..... ja też swoją pierwszą kupiłem od gościa co miał faktury i wszystko na czas robił..... A potem znalazłem fajki izolacją zawinięte, coś podrutowane, ICS pod panelem poklejony.... Tak więc nie powiedziałbym czy auto "serwisowane" było by lepsze od takiego co ktoś sam naprawiał.
Bywa różnie, raz kwadratowo a raz podłużnie.
Tak czy siak kabel Ci będzie potrzebny. A że obsługa nie jest żadną magią to od razu atakuj a nie dajesz komuś zarobić. Czytaj forum i a sam będziesz naprawiał całe auto tanio i bez poprawek. Wszystko da się na trawie zrobić - a wiem co piszę :)
- - - Updated - - -
A za rok na zlot 166 zapraszam :P