Witam
Zauważyłem, że mam pęknięty przewód chyba od odmy - zaznaczyłem na zdjęciu. Czy orientujecie się, czy można z tym jeździć czy należy go wymienić, za co ten wąż odpowiada?
pozdrawiam
Rafał
Printable View
Witam
Zauważyłem, że mam pęknięty przewód chyba od odmy - zaznaczyłem na zdjęciu. Czy orientujecie się, czy można z tym jeździć czy należy go wymienić, za co ten wąż odpowiada?
pozdrawiam
Rafał
z tego co wiem to są objawy zatartego silnika:OOOO
zart!!!
to raczej norma też tak chyba mam :))
mam nadzieje że sie nie obraziłes
Pęknięty przewód od odmy powinien być wymieniony. Może dostawać ci się syf do koła kompresji w turbinie. Może też więcej palić a jeśli masz dpf-a to może Ci go zabijać sadzą aż dojdzie do tego że będziesz musiał go usunąć. W tych sprawach mam spore doświadczenie. Zajmuję się regeneracją turbin i wtryskiwaczy więc wiem jakie ma znaczenie szczelny układ dolotowy.
U mnie odma tez jest troche przypocona.
Przy odmie zawsze będą lekkie przypocenia bo to normalne. Odma nigdy nie separuje samego ciśnienia ze skrzyni korbowej. Zawsze puści trochę oleju. Ważne aby nie było w przewodzie żadnej dziury czy pęknięcia.
Polecam wymienić fabryczną niedorobioną metalową opaskę na "zwykłą" regulowaną. Po takim zabiegu zapocenie z tego miejsca zniknęło.
EDIT: Nie zauważyłem za pierwszym razem, że masz już tą opaskę :)
a czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda odma w 159 1.9 8v? bo mam mały problem... olej mi wywala własnie z węża od odmy (chyba odmy) i zasyza go turbo. Wykręciłem pokrywe zaworów i tam ta odma(wydaje mi się ze jest to odma) jest wtopiona w ten plastik/pokrywe. Nie idzie tego rozebrać... Czy tam nie powinno być wymiennego filterka?
Mało prawdopodobne, żeby w odmie był filtr...
"Wywala" tzn że poci się na łączeniach? Jeśli tak to norma. 8V nie ma separatora par oleju. Możesz go dołożyć, koledzy pisali, że daje radę.
poci sie to jest żaden problem. Olej mam w wężu od wyjścia odmy:/jej drugi koniec jest podłączony do karbowanej rury idącej do turbo.Do turbo dostaje się olej i "łopatki" w turbinie się gną i gwizda. Narazie jest to mały gwizd ale jedną turbo już załatwiłem. Pojechałem na regeneracje i powiedzieli mi że łopatki były przegięte. A tak jest lala. I faktycznie po założeniu przez chwile było git (wyczyściłem cały układ i pokrywę zaworów również-tak gdzie jest odma- teoretycznie . A teraz znowu leci olej to turbo. Jak zdejmę ten wąż to w środku jest olej :/
Nie pisz bzdu, że olej w dolocie od odmy niszczy turbo. Kto Ci takie bzdury opowiada? Po za tym widziałeś diesla bez oleju w dolocie od odmy? Bo ja nie.
no musi tak być. Skoro na krótkim odcinku drogi (jak robiłem test) założyłem na wężyk pojemniczek to był na dnie olej! a jak olej może lecieć do węża który jest połączony z turbiną? no nie rozumiem tego. A turbo jest ojebana olejem jak nie wiem. Aż z niej cieknie. Dodam że jak zaślepiłem odme na kilka dni to wszystko było super. Turbo suchutkie. Ale tak nie może być przecież(zaślepione)
i to nie jest dolot od odmy tylko wylot. Wąż przed silnikiem nie za..
Hehh to jest standardowe rozwiązanie. Opary oleju są wpuszczone w dolot powietrza przed turbiną. A to, że jeśli wsadzisz w układ oil catch tank i będzie w nim olej - prawidłowe (kondensacja par oleju). Dzięki temu będziesz miał czystszy dolot. Tylko skontroluj to zapocenie turbiny, czy nie ubywa oleju z silnika.
Odma z oparami oleju jak była za turbo to by turbo pompowało do silnika ciśnienie. Diesel ma tą zaletę, że opary oleju zostaną spalone a nie wydalone w powietrze.
I czytaj ze zrozumieniem. Olej NIEPSUJE turbo.
zbyt duża ilość oleju nie psuje turbo? dziś jade do mechanika żeby dokładnie przejżał wszystko. Zobaczył skąd ten olej na na turbinie się bierze (ja byłem pewien ze przez wąż wychodzący od odmy,ale skoro mówicie że odma nie ma żadnego filterka i w żaden sposób nie zatrzymuje oleju i to normalne ze w wężu wychodzącym od odmy jest widoczna ilość ilość oleju-to ok)
Jak byś miał zużyte pierścienie bądź uszczelniacze to faktycznie może być go za dużo. Generalnie to ma być film olejowy. A jak poziom oleju spada w JTD to świadczy o awarii (np. uszczelniacze turbiny).
Tylko poziom oleju niby jest ok... nie dolewałem jeszcze a wdgl komputera jest Max cały czas.
Silnik ma 175tys km przejechane.
No to normalka ;)
Jutro jadę do mechanika jednak bo dziś mu nie pasuje. Zobaczymy co on powie.
No ja tam mam cały czas. 3/4 stanu. Tak było nalane i tak jest cały czas.
Witam. Czy olej na separatorze oleju - odmie(na zdjęciu "C"), i przy wlewie oleju(na zdjęciu "A") niedaleko przepustnicy(na zdjęciu "B"), to wina nieszczelnych firmowych zacisków( rozpinanych kilkukrotnie), czy może coś jest przytkane, lub pęknięte. Odma wymieniona 1,5 roku temu na nową. Dodam , że oleju na prawdę dużo się "wywala" zwłaszcza przy dużych obrotachZałącznik 283386Załącznik 283387Załącznik 283388Załącznik 283389Załącznik 283390. Na zdjęciach "zobrazowany" problem. Czy może ktoś wie jaka jest średnica na przepustnicy i na odmie...chcę kupić nowe przewody i zaciski.
Dziś chciałem zmierzyć średnicę zacisków i zobaczyłem winowajcę 1l oleju na 1000-2000km ..na zdjęciu, tak paskudnie ukryty , że go nie było widać . Przewód odprowadzający pary olejowe tuż przy wlewie oleju.Załącznik 283433