Witam dzisiaj uslyszalem dziwny dzwiek pod maska od strony akumulatora, dzwiek dobiega z silnika tylko co to moze byc? Czy kolo pasowe moze dawac taki rezonans na prawa strone?
Oto link do tego dzwieku
http://youtu.be/al3jB7A2riI
Printable View
Witam dzisiaj uslyszalem dziwny dzwiek pod maska od strony akumulatora, dzwiek dobiega z silnika tylko co to moze byc? Czy kolo pasowe moze dawac taki rezonans na prawa strone?
Oto link do tego dzwieku
http://youtu.be/al3jB7A2riI
nikt nie mial podobnego przypadku takiego dzwinego odglosu?
Wiesz co, słuchałem tego nagrania, ale nie do końca wiem o który dźwięk chodzi.
Jest tam nagromadzenie różnych dźwięków, które w słabej dźwiękowo jakości nagrania nakładają się na siebie.
Słyszałem dzwonienie rolki lub koła pasowego alternatora, ew. łańcuszka pompy oleju.
kolo pasowe napewno drga jest do wymiany i bedzie robione niebawem, co do dzwieku jest od mniej wiecej 9 sekundy
Czy jak naciśniesz pedał sprzęgła, to jest różnica w odgłosie?
tez bym obstawiał coś z osprzętem przy pasku wielorowkowym. Na dwumas/łożysko to nie wygląda.
jak wcisne sprzeglo to nic sie nie zmienia. Czyli wychodzi na to ze kolo pasowe lub ktoras rolka daje taki rezonans z lewej na prawa strone
Jeśli chodzi o ten stukot jakby zworów,to odkręć korek wlewu oleju i zobacz czy bedzie lepiej słyszalny.
Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526
danus77 po odkrececiu korka jest o wiele bardziej slyszalne jak by cos walilo wiesz co to moze byc?
Może jest to pompa vacum?
Nie mam pojecia czy to mozee byc pompa, ale czekam na wypowiedzi kogos kto mial taki odglos a szczegolnie danus77
Jak Ty będziesz czekał, aż Ci tutaj ktoś na forum, bezbłędnie zdiagnozuje problem, to czekaj i licz na to dalej, a koszt naprawy Twojego wozu rośnie każdego dnia wykładniczo :P
kolega dante77 mysle ze mial cos podobnego bo po odkreceniu korka sluchac bardziej wiec nie mow mi o kosztach naprawy bo i tak trzeba zrobic a nie jechac odrazu do x mechanika i sluchac o wymianie polowy silnika, a pozatym samochod jezdzi normalnie tylko mnie ten dzwiek niepokoi zbiera sie tak jak powininien jedynie to zostaje mi napewno wymiana kola pasowego bo juz ma drgawki i jest slyszalne
- - - Updated - - -
Magik bez urazy :)
Ja się nie urażam. To Twoje auto i Twoja kasa. Jak odkręcisz korek większość rzeczy usłyszysz lepiej.
U mnie ten dźwięk pojawił się na kiepskim już oleju i nie mam tu na myśli jakiejś marketowego NONAME. Był to Mobil1 5w-50 na którym miałem przejechane raptem 7000km, ale za to w czasie 1,5r. Prawdopodobnie stracił on już swoje właściwości. Po wymianie na identyczny, uszczelnieniu wężyka gumowego wchodzącego do pompy vacum i przebutowaniu auta problem ustąpił. Z osłuchu forumowego mechanika jeszcze przed wymianą oleju (kolega QBA) na zlocie 166 stwierdzone zostało, że to któraś szklanka jest licha (nie daje już rady skompensować luzu zaworowego) i padło zalecenie na zmianę oleju na 5w-30. Niestety zaleję go dopiero przy następnej wymianie.
Jakbyś potrzebował pompy vacum do 20V to taką dysponuję ;)
Ja mam zalany Valvoline durablend 5w40, mam przelatane okolo 10tys. wiece wymiana bedzie niebawem, kolego danus77 dzieki za wszelki info pojade chyba jeszcze sprawdzic luzy zaworowe, Magik Tobie rowniez podziekowania, a Czarnecki jesli cos by bylo z pompo to napewno sie do Ciebie odezwe. Dzieki za pomoc
Nie wiem jakie chcesz luzy sprawdzać, ale regulacje luzów to miał 10v, jednostka 20v ma hydrauliczną kompensację luzów zaworowych.