po wymianie swiec , kabli i cewek wymienilem przeplywke i krokowca wyczyscilem tez przepustnice po odpaleniu obroty skacza i nie ma mocy czasami tez nie opadaja
trzeba chyba aktualizacji nie wiem pomozcie
Printable View
po wymianie swiec , kabli i cewek wymienilem przeplywke i krokowca wyczyscilem tez przepustnice po odpaleniu obroty skacza i nie ma mocy czasami tez nie opadaja
trzeba chyba aktualizacji nie wiem pomozcie
standard: dolot szczelny?
zle poskrecane cos czy miedzy przerlywomierzem a kolektorem uszczelka nie trzyma dodam ze 3 razy to wykrecalem
a czy jakos sie ustawia krokowca dzieki
Szukaj raczej przyczyny w silniczku krokowym albo w przepustnicy... Ja dzisiaj wymienilem silniczek krokowy bo mi tez falowaly i jak reka odjal... Na gazie jeszcze mi faluja ale mysle ze regulacja pomoze, ale na benzynie idealnie :)
Zanim zdecydujesz się na wymianę czegokolwiek, spróbuj najpierw lekko podkręcić śrubę regulacyjną położenia przepustnicy (pod zamocowaniem linki od gazu- trzeba ją min. wkręcić-klucz imbusowy nr bodajże 4). Przypuszczalnie szczelina przepustnicy jest zbyt mała i na wolnych obrotach napięcie jest za niskie. Oczywiście trzeba pamiętać, że po każdej wymianie świec i manipulacjach przy przepustnicy i krokowcu należy wykonać reset autoadaptacji tych podzespołów. Potem trzeba zrobić jakieś 150, 200 km żeby sterownik sam się dokładnie dostroił. Powodzenia. Napisz o efektach.
Sorry, za offtop, ale nie wiedzialem, ze po wymianie swiec tez trzeba :>
Reset przez examiner? Czy te 'metody' akumulatorowe wystarczą?
Po samej wymianie zauwazylem poprawe, to strach pomyslec co bedzie jak jeszcze reset zrobie ;ooo
silnik krokowy nie wymaga obsługi ani tym bardziej czyszczenia.
nie krecimy śrubą regulacyjną przy przepustnicy, położenie tej śruby jest ustalone fabrycznie i tak ma być.
po czyszczeniu przepustnicy należy zresetować parametry adaptacyjne ECU.
Jesli był wyciagany silnik krokowy nalezy także zresetowac parametry adaptacyjne silnika krokowego.
gasnięcie i wahania obrotów to zwykle bląd nie wykonania adaptacji zwykle po wyczyszczeniu przepustnicy.( w 156ts adaptacja jest wykonywana tak do 200 km ).
Pamietać nalezy także ze w gazowo-benzynowych silnikach czasami jest przytkany wtryskiwacz, który wymaga czyszczenia na myjce ultradzwiękowej a nie wsypywania chemikali do benzyny.
Sruba regulacyjna którą się nie reguluje :shock: owszem reguluje się ale takie działanie powinno przebiegać pod podłączonym testerem diagnostycznymCytat:
Napisał bubu321
Ja jestem tego zdania co bubu321... Nie powinno czyscic sie silniczkow krokowych jakie sa w TS bo to nic nie da, nie jest to zwykly silniczek krokowy jak w innych samochodach...
Ta sruba tez bym nie krecil na przepustnicy bo kiedys ruszylem ja w innym samochodzie i nie dalo sie jej juz w zaden sposob wyregulowac... Musialem zmienic przepustnice, wiec ja bym jej nie ruszal
Każdy ma inne doświadczenie w tym temacie , ja regulowałem w Alfie 156 2l 16V bez podłączenia pod komputer i udało mi się w końcu wyregulować że wolne obroty przestały falować ( są stabilne ) i jest teraz dobrzeCytat:
Napisał selius
no niestety autor tematu został usunięty i nie pamietam jaki miał model samochodu.
- jeśli 156 ts to kręcenie śrubki nić nie da, sprawdzone na modelu ponieważ ECU nie reaguje na te kroki.
- w inym przypadku silnik krokowy podczas regulacji i adaptacji może zakleszczyć przepustnicę.
Wobec powyższego, ja stawiałbym na sondę lambda. U mnie to ona była przyczyną falowania obrotów na biegu jałowym.
Pozdrawiam.
- Rafał