po wymianie swiec , kabli i cewek wymienilem przeplywke i krokowca wyczyscilem tez przepustnice po odpaleniu obroty skacza i nie ma mocy czasami tez nie opadaja
trzeba chyba aktualizacji nie wiem pomozcie
po wymianie swiec , kabli i cewek wymienilem przeplywke i krokowca wyczyscilem tez przepustnice po odpaleniu obroty skacza i nie ma mocy czasami tez nie opadaja
trzeba chyba aktualizacji nie wiem pomozcie
zle poskrecane cos czy miedzy przerlywomierzem a kolektorem uszczelka nie trzyma dodam ze 3 razy to wykrecalem
a czy jakos sie ustawia krokowca dzieki
Szukaj raczej przyczyny w silniczku krokowym albo w przepustnicy... Ja dzisiaj wymienilem silniczek krokowy bo mi tez falowaly i jak reka odjal... Na gazie jeszcze mi faluja ale mysle ze regulacja pomoze, ale na benzynie idealnie![]()
Zanim zdecydujesz się na wymianę czegokolwiek, spróbuj najpierw lekko podkręcić śrubę regulacyjną położenia przepustnicy (pod zamocowaniem linki od gazu- trzeba ją min. wkręcić-klucz imbusowy nr bodajże 4). Przypuszczalnie szczelina przepustnicy jest zbyt mała i na wolnych obrotach napięcie jest za niskie. Oczywiście trzeba pamiętać, że po każdej wymianie świec i manipulacjach przy przepustnicy i krokowcu należy wykonać reset autoadaptacji tych podzespołów. Potem trzeba zrobić jakieś 150, 200 km żeby sterownik sam się dokładnie dostroił. Powodzenia. Napisz o efektach.
Sorry, za offtop, ale nie wiedzialem, ze po wymianie swiec tez trzeba :>
Reset przez examiner? Czy te 'metody' akumulatorowe wystarczą?
Po samej wymianie zauwazylem poprawe, to strach pomyslec co bedzie jak jeszcze reset zrobie ;ooo
silnik krokowy nie wymaga obsługi ani tym bardziej czyszczenia.
nie krecimy śrubą regulacyjną przy przepustnicy, położenie tej śruby jest ustalone fabrycznie i tak ma być.
po czyszczeniu przepustnicy należy zresetować parametry adaptacyjne ECU.
Jesli był wyciagany silnik krokowy nalezy także zresetowac parametry adaptacyjne silnika krokowego.
gasnięcie i wahania obrotów to zwykle bląd nie wykonania adaptacji zwykle po wyczyszczeniu przepustnicy.( w 156ts adaptacja jest wykonywana tak do 200 km ).
Pamietać nalezy także ze w gazowo-benzynowych silnikach czasami jest przytkany wtryskiwacz, który wymaga czyszczenia na myjce ultradzwiękowej a nie wsypywania chemikali do benzyny.
Sruba regulacyjna którą się nie reguluje :shock: owszem reguluje się ale takie działanie powinno przebiegać pod podłączonym testerem diagnostycznymNapisał bubu321
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Ja jestem tego zdania co bubu321... Nie powinno czyscic sie silniczkow krokowych jakie sa w TS bo to nic nie da, nie jest to zwykly silniczek krokowy jak w innych samochodach...
Ta sruba tez bym nie krecil na przepustnicy bo kiedys ruszylem ja w innym samochodzie i nie dalo sie jej juz w zaden sposob wyregulowac... Musialem zmienic przepustnice, wiec ja bym jej nie ruszal
Każdy ma inne doświadczenie w tym temacie , ja regulowałem w Alfie 156 2l 16V bez podłączenia pod komputer i udało mi się w końcu wyregulować że wolne obroty przestały falować ( są stabilne ) i jest teraz dobrzeNapisał selius
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995