Nie wiem co się stało, ale klamka po prostu jest luźna, jakby linka się urwała. Drzwi otwieram poprzez otwarcie szyb z kluczyka i wewnętrzną klamką :)
Czy dam radę sam wymienić? Znajdę gdzieś jakiś opis?
Printable View
Nie wiem co się stało, ale klamka po prostu jest luźna, jakby linka się urwała. Drzwi otwieram poprzez otwarcie szyb z kluczyka i wewnętrzną klamką :)
Czy dam radę sam wymienić? Znajdę gdzieś jakiś opis?
Podejrzewam, że po odkręceniu tapicerki z drzwi do klamki będzie dostpęp, aczkolwiek trzeba będzie się przebic przez mechanizm opuszczania szyby i chyba to będzie największym problemem w tej "operacji", przynajmniej tak było gdy wymieniałem klamkę w focusie rodziców kilka miesięcy temu. I zależy jeszcze co dokładnie się tam stało :)
Pozdrawiam,
Sebastian.
Moim zdaniem spadła linka z klamki.
Pozdrawiam.
- Rafał
Bez rozbierania się nie obejdzie, poszukaj temat o ściąganiu boczków i do dzieła, reszta sama się rozwiąże.
ostatnio rozkręcałem boczek od pasażera, jest z tym trochę roboty wyciągałem tez szybę. Najważniejsze żebyś miał odpowiednie narzędzia. do demontażu klamki będziesz na pewno potrzebował kluczy oczkowych pionowych bo tam są takie małe otwory tylko na nakrętkę chyba 8 lub 10. do pozostałych rzeczy śrubokręt imbusy torx i 10 oczkowa.
Dopiero dziś wziąłem się za to i okazało się, że linka jest urwana. Jaką i gdzie najlepiej kupić nową?
Czy muszę ją kupić razem z klamką?
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
Wygląda na to, że zewnętrzna klamka jest z linką, wewn. ma osobną linkę.
Klamka do wersji 1.9 jest taka sama jak do wersji 2.4?
Posiada ktoś opis jak założyć nową klamkę?
Kolego mam ten sam problem teraz. Proszę o jakis kontakt do Ciebie albo napisz czy musiałeś kupić nowa linkę czy całą klamkę.
U mnie niestety zdarzyło się to samo. Powiedzcie mi, po zamówieniu klamki trzeba ją lakierować, czy przychodzi już polakierowana?
Witam , do dopadło i mnie w drzwiach kierowcy. Jak to u Was było wyskoczyła linka czy się zerwała?
Za mocno jakoś pociągnąłem i słyszałem jak coś poleciało do środka , gdzie kupowaliście linki? bez różnicy która strona , przód tył czy jest różnica?
U mnie urwało się mocowanie na końcu linki. Wyszukałem używkę na portalu na a. Jakiś rozbieracz gdzieś z okolic Opola. Nie było drogo, coś kole 60 pln.
Sprawdziłem teraz i nadal się wystawiają, ale cena już 85.
Przyznam, że nie wiem czy jest różnica przód/tył. Goście od których kupiłem ogłaszają je w jednej ofercie.
Sama wymiana łatwa, wyrobiłem się w 20 min.
ja swoja naprawiłem - dołożyłem na koncu zacisk który używa się do zakańczania linek od hamulców rowerowych i klamka działa - koszt 6 zł.
jest dużo sztywniejsza niż pozostałe, ale minusem jest to, że jak chce otworzyć drzwi przy zamkniętym centralnym zamku i pozniej otworze centralny zamek to już nie mogę otworzyć drzwi z zewnątrz. Nie wiem czemu tak się stało - czy powodem jest to że musiałem delikatnie skrócić linkę, czy po prostu coś źle zamontowałem
Czy ktoś robił klamkę. Trzeba boczek wyjmować? Dzisiaj mi strzeliło coś.
Odgrzewam kotleta. Ze względu na kiepską pracę klamki (trzeba bardzo mocno do góry pociągnąć, żeby otworzyć drzwi kierowcy) zdecydowałem się zdjąć klamkę zewnętrzną z linką i sprawdzić, gdzie jest problem.
Zdemontowałem boczek, mechanizm szyby, szybę, odkręciłem zamek, odpiąłem linki. Od wewnątrz odkręciłem 3 nakrętki trzymające klamkę do blachy drzwi. I umarł w butach, klamki nie da się wyjąć. Odkręciłem nawet tą dziwną obejmę od wkładki zamka i wyjąłem wkładkę na zewnątrz a klamka dalej nie chce wyjść. Dwie godziny szarpałem, kombinowałem, i nic. Odkręciłem nawet tą blaszkę, do której przyczepia się linka, bo myślałem, że to ona blokuje. Pozostały tylko dwie śrubki na śrubokręt krzyżowy (po środku klamki od wewnątrz) ale nie da się ich odkręcić "na aucie" i nie wygląda na to, żeby miały z czymkolwiek związek.
Tam jest jakiś myk? Klamka ewidentnie na czymś jeszcze się trzyma, ale patrzyłem na zdjęcie to tam nic więcej nie ma, tylko te trzy nakrętki na klucz 8 i powinna wyjść!
ED: no i faktycznie, jest tam "myk". Jakiś "retainer". Elearn mówi, że wystarczy odkręcić te 3 nakrętki, podnieść klamkę aby zwolnić ten "retainer" u dołu klamki (nie wiem czy to zatrzask tam jakiś jest czy co) i obracając klamkę, wyjąć ją. Jutro spróbuję, ale chyba u mnie problem jest ten, że mechanizm klamki (ta dziwna, pozioma "rurka" u góry) jest chyba jakoś uszkodzony i może dlatego nie da się też jej wyjąć.
Załącznik 248470
ED 2:
ani drgnie. Faktycznie jest tam jakiś dzyndzel, widoczny na zdjęciach, ale nie chce puścić co bym nie robił.
https://e.allegroimg.com/original/01...c44306cdb0abce
https://c.allegroimg.com/original/01...42771640cf5e1c