witam jak w temacie potrzebne opinie użytkowników jak odbywa się wypalanie u was dpf..... dzisiaj chciało mi wydech rozwalić wentylator szalał z 5 min na postoju wcześniej miałem peugeota 407 z fap i trochę to inaczej wyglądało
Printable View
witam jak w temacie potrzebne opinie użytkowników jak odbywa się wypalanie u was dpf..... dzisiaj chciało mi wydech rozwalić wentylator szalał z 5 min na postoju wcześniej miałem peugeota 407 z fap i trochę to inaczej wyglądało
łał widzę ze nikt nie posiada autka na gnojówkę z dpf
Witam
Ja mam tylko 1,6 i powiem tak w porównaniu ze 159 to jakby DPF nie było.
W 159 podczas wypalania był smród parafiny i wyraźnie inaczej silnik pracował.
W julce wypala mi się co 750 km i chyba w czasie jazdy w trasie bo żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem.
Poprawa wynika z tego że 159 dpf był pod podłogą a Julce oraz 159 2,0 jest w kolektorze więc zapewne ma lepsze warunki pracy.
Zobaczymy jak będzie dalej póki co jest OK
Sprawdź jak często Ci się wypala, częste wypalania to skutek awarii - np. zużycia wtryskiwaczy zapchania EGR lub samego filtra.
Pytanie czy latasz po trasie czy w mieście i ile masz nalatane.
Rzeczywiście większość Julek to benzyny szczególnie krajowe.
Za jakiś czas będzie inaczej bo przyjadą do Polski po leasingu a na zachodzie 80% sprzedaży to ropniaki.
Kolega Maxit1 ma właśnie taką ściąganą Giuliettę z zachodu ze sporym przebiegiem ale chyba sam przebieg nie ma wpływu na proces wypalania filtra.
hm a co to spory przebieg????????????? ...... posiadam realny a nie wyssany z palca racja już niedługo pojawia się lepsze okazje rok 2010 autko flotowe i 120.000 tysi przelotu :D autko serwisowane. posiadam je prawie od roku zerro problemów całkiem zero robię trasę do pracy i z powrotem po mieście nie jeżdżę mam rower ;)
Kolego Ja tez Mam 1.6 i poruszam sie ok 10km do pracy i 10 do domu po miescie z DPFem nie mam problemu w zimie jak sa duze mrozy to wtedy jak sie nie zagrzeje. Duzo razy wentylator mi sie włancza nawet na postoju Ale to własnie czesc DPF wtedy go wypala, tylko bez Kontrolki.
takiej info czekałem dzięki
Napisałem spory, bo chyba to najwyższy przebieg Giulietty na naszym forum. Jednocześnie uważam, że samochód tej klasy nie powinien takiej ilości kilometrów mocno odczuwac i dlatego wyraziłem moje ździwienie jaki to może mieć wpływ na wypalanie filtra. Taki filtr powinien spokojnie wytrzymać 200 tys. jak nie więcej, szczególnie jak samochód jeździł głównie po niemieckich autostradach.
No czyli świadczy to o tym że julka to ogarnięte autko
Dziś pojawiła mi się taka oto informacja:http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=152151&stc=1
Filtr wymieniony był przy 125000km,rozumiem że mam się tym nie przejmować?
Informacja jest o tym, że trwa wypalanie DPF a tym samym nie powinieneś wyłączać silnika.
dobrze wiedziec jak to bedzie informowane :)
ja dopiero 20k i w 90% autostrady, dlugie dystanse wiec chyba nie powinno byc problemu...ale ostatnio podczas powrotu z wakacji w korku na autostradzie obroty wzrosly i Julka kopcila (bardziej smrodem niz dymem) przez chyba 1-2 min...ale bez kontrolki
Ja mam 1.6 od 1,5 roku. Mam przejechane 56kkm z czego 15% to miasto i jakbym nie miał DPFu. Nigdy nie miałem wypalania. Tylko jak wsiadam to już jadę 20 km przeważnie.
Ta kontrolka oznacza krytyczny poziom zapchania DPF. W takiej sytuacji absolutnie nie wolno wyłączać silnika, tylko jeździć do momentu, aż kontrolka zgaśnie. Najlepiej, o ile są ku temu możliwości, przegonić auto na wysokich obrotach, tzn. jazdą autostradową.Dodam tyle, że nie zawsze to pomaga gdyż może zaistnieć sytuacja, że nasycenie filtra zanieczyszczeniami osiągnęło zbyt duży poziom. Wtedy od razu do ASO na wypalanie serwisowe, albo interfejs diagnostyczny i samodzielnie tak samo - wypalanie w trybie serwisowym. Po każdym takim wypaleniu serwisowym konieczna jest wymiana oleju silnikowego. Piszę to jako kilkuletni, były użytkownik 2.4 JTDm z DPF-em.
no i dopadlo mnie dzisiaj po raz pierwszy :)
przebieg 45K
Palila sie tylko ikonka kolo obrotomieza (lekko inna niz w instrukcji) i komunikat ze zaczyna sie proces wypalania auta, prosze nie gasic silnika
I problem w tym ze paliwa mialem mniej niz zero i musialem zatankowac i zgasic auto...(stacja byla 500m) a potem na cale szescie moglem odrazu wjechac na droge ekspresowa wiec przejechalem niecale 5 min z instrukcjami z serwisu ze najlepiej 4 bieg powyzej 80km/h co daje lekko ponad 2tys obrotow.
Od poczatku auto mialo normalne obroty, troszke jakby glosniej chodzilo ale obroty jak zawsze, przed koncem wypalania odczulem lekkie drgania i tak jak by cos wypierdzialo :P
I tyle moze 5-6 minut i kontrolka zgasla. Mam nadzieje ze wypalil sie dobrze mimo ponownego uruchomienia...ale wyboru nie mialem
Co jaki czas teraz mozna sie tego spodziewac? Bo zwiekszylem jazde po miescie, od 10k prawie zero autostrad wiec to chyba skutek miejskiej jazdy...chyba zmienie trase do pracy i nabije o 10km wiecej ale autostrada niz normalnymi drogami...bedzie to lepiej dla diesla :)
Ja mam już 138kkm i nie było wypalania ani razu za mojej kadencji, a mam już auto 1,5 roku. Raz na 3 miechy trasa 500km po autostradzie i to chyba jest powód, że auto sobie nic wypalać nie musi samo.
Widocznie kolega tyle jeździ ze dpf się wypala w czasie jazdy niezauważony. Mnie nigdy nie dopadło wymuszone wypalanie z kontrolką na budziku. Wypala się przy normalnej jeździe m/w raz na bak, czasem mniej. Po 88k km poziom zajętości dpf mam 28% co uważam za wyśmienity wynik (dpf mam w drugim samochodzie, Alfa wolna od tych eko wynalazków). Jak będzie się zbliżał do 100% to czeka go wymiana, albo partyzanckie czyszczenie siakąś chemią. Usunąć nie pozwolę bo jeżdzę po krajach gdzie to jest karalne.
Jak sie zachowuje Julka gdy dpf wypala sie w czasie jazdy niezauwazony?
tak jak tu moze?:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ml#post1742568
jeździłem julka i nie zauważyłem różnicy w czasie wypalania a na postoju nie miałem okazji :D teraz mam audi i jest to zauważalne podczas jazdy obroty idą auto nie jedzie ale tragedia nie ma
Pytanie. Co ile wypala się DPF w zdrowej Julce 2.0 140KM/170KM
1) W trybie miejskim
2) W trybie trasa
3) W trybie mieszanym
?
Miasto 280/300
Trasa 400/550
Mieszany 350/360
Na start 16% zapełnienia a wypalanie między 75 do 110, po włączeniu trybu dynamic przy 80% w górę i ostrym przyspieszaniu prawie zawsze włączy się wypalanie. Przebieg 240tys i auto po programie,wywalony EGR(co nie wpłynęło na przebiegi wypalen
Napewno tak,u mnie jest zero osadu,nawet nie ma śladu po sadzy,takie przebiegi z tego co słyszałem w 2.0 to norma,bo DPF jest mały.
Może tak być. W moim obecnym aucie pucha jest dwa razy większa więc przebiegi w trasie potrafiły dochodzić nawet do 800 km. Oglądałem filmik na YouTube na którym pokazano zapluty sądzą wydech w eko dieslu. Przyczyną był pęknięty wkład ceramiczny DPF. Dodatkowym objawem było rzadsze wypalanie filtra.
Warto podczas oględzin diesla mieć ze sobą MES lub AlfaOBD żeby zweryfikować stan filtra oraz wtryskiwaczy.
U mnie (140cv) wg MESu pokazuje średni przebieg pomiędzy ostatnimi wypalaniami około 500-550km. Jeżdżę ostatnio ale dość miasto + od czasu do czasu jakąś dłuższą trasę.