Witajcie! Mam pytanie o włącznik ogrzewania tylnej szyby: czy jesli przycisk włączający "odbija" nie włączając to znaczy że coś jest z przekaźnikiem czy całym przełącznikiem zespolonym?
Printable View
Witajcie! Mam pytanie o włącznik ogrzewania tylnej szyby: czy jesli przycisk włączający "odbija" nie włączając to znaczy że coś jest z przekaźnikiem czy całym przełącznikiem zespolonym?
Przytrzymaj włącznik trochę dłużej i powinno się włączyć ogrzewanie szyby, u mnie w jednej ze 155 tak to działa. Myślę że ten przycisk coś niedomaga
U mnie odbija.Tzn wraca do pozycji wyjściowej i załącza ogrzewanie.Słychać przy tym przekaźnik.
u mnie odbija i nie grzeje :-)
Przekaźnik słychać?Bezpiecznik sprawdzony?
Dodam,że u mnie ten włącznik nie jest zbyt precyzyjny.Jeśli będę go wciskał powoli to kilka razy między czasie ogrzewanie się włączy i wyłączy.
Albo tak ma być albo to już stan przedzawałowy.Tyle,że już dziewięć lat w taki sposób działa.
U mnie sie zalancza, lusterka grzeja ale szyba tyl nie ;/
Ten przycisk działa w taki sam sposób jak włącznik w starych telewizorach. Odbija ale jak chcesz go wyłączyć to w początkowej fazie wciskania ma wyczuwalny luz. Przytrzymaj przycisk i zobacz czy kontrolka ogrzewania szyby tylnej się świeci ciągłym światłem. Jeśli tak to przycisk do wymiany a raczej cala manetka. No chyba, że da się to zregenerować, ale ja wymieniłem całą manetkę.
Prawdopodobnie cała manetka do wymiany , ale nie zaszkodzi ją rozebrać i spróbować naprawić bo i tak jak coś to do wymiany cała idzie. Tu jest pokazane jak się ją mniej więcej rozbiera:
http://forum.alfa145.com/index.php?s...ic=11730&st=20
A Jeżeli się lusterka grzeją a szyba nie to znaczy że manetka działa i przekaźnik też bo to ten sam. Więc na początek bym sprawdził przejście kabli do klapy czy nie przerwany jakiś , po drugie ściągnąć tapicerkę klapy i sprawdzić czy dochodzi prąd do szyby
U mnie przycisk po włączeniu nie wraca do pozycji wyjściowej, zatrzymuje się +/- w połowie zakresu swojego ruchu, w obu 155 tak było.
Masz rację Kasztelan. Lekko odbija ale nie do końca. Popieprzyłem we wcześniejszym poście, bo nie jestem przy aucie i nie mogłem sprawdzić (pisałem z pamięci). :P
u mnie nie odbija, zostaje wciśnięty.
Czyli tak jak powinien.
Zależy czy w środku jest sprężynka czy nie ma, jak jest to odbija, jak nie ma to nie odbije, proste. W 146 (przynajmniej w moim roczniku) jest sprężynka i przycisk odbija. Co do ogrzewania to kontrolka na desce rozdzielczej Ci się zaświeca jak włączasz? Bo nie napisałeś tego.
No to chyba były różne te pstryczki.W 145 i 146 które miałem przyciski zostawały wciśnięte,w 155 nie,
Tak się chwaliłem jak to wygląda u mnie a wczoraj okazało się że nie działa mi podgrzewanie:) I teraz pytanie jak działa układ, tzn. czy jeśli padnie przekaźnik (teraz go nie słychać) to nie działa też kontrolka w zegarach?? Bo włączam grzanie i nie dzieje się kompletnie nic.
Jeżeli nie dzieje się nic i przekaźnik nie cyka to raczej będzie wina przekaźnika. U mnie przekaźnik cykał, a przycisk odbijał (ale jak go przytrzymałem to kontrolka się świeciła, także jakiś odzew był). Pewnie przekaźnik nie podaje prądu na układ to i kontrolka się nie zaświeca.
Jak będzie przekaźnik spalony to kontrola mimo wszystko się zaświeci, jeśli bezpiecznik się spali to dopiero kontrolka się nie zaświeca.
@Nudelek: wygląda na uszkodzoną manetkę. Dla pewności czy to tylko manetka weź kogoś do pomocy i niech jeden trzyma wciśnięty przycisk a drugi niech zbada miernikiem czy dochodzi prąd na tylną szybę.
Hmmm, w sumie tradycyjnie zapomniałem o najprostszym - bezpieczniku:) Muszę przejrzeć wszystkie po kolei, może coś jeszcze wyjdzie.
U mnie nie było przekaźnika. W związku z tym kontrolka też się nie zapalała. Żeby grzanie się włączyło to muszę kilka razy nacisnąć guziczek, a żeby wyłączyć zawsze muszę wcisnąć guzik dwa razy :P
Jak ma odbijanie guziczka do automatycznego wyłączania się grzania?