Witam.
Panowie co to moze byc za odpieta kostka? zdjecie zrobione od dolu silnika, ma 3 piny i chyba wchodzi do kabiny auta.
Załącznik 121397
Printable View
Witam.
Panowie co to moze byc za odpieta kostka? zdjecie zrobione od dolu silnika, ma 3 piny i chyba wchodzi do kabiny auta.
Załącznik 121397
Mi to wygląda na zapinke od czujnika wody w filtrze paliwa.
a gdzie ja sie wpina bo nie widzialem zadnego gniazda zeby ja wpiac?
Na spodzie filtra paliwa
Tak jak napisał Semri, masz luzem kostke od czujnika wody w filtrze paliwa. Sprawdź spód filtra i wyczujesz czy masz owy czujnik zamontowany, możliwe,że ktoś przy montażu nowego filtra nie wkręcił czujnika.
Ja natomiast mam kolejną zagadkę z moją alfą, która chyba będzie mnie zaskakiwać każdego dnia...
Podczas dociągania linki ręcznego hamulca znalazłem kostkę z kilkoma pinami tuż obok lewarka ham. ręcznego(dwa pierwsze zdjęcia) a przy okazji wymiany amortyzatorów i zdjęciu lewego nadkola ukazały mi się dwie wolne kostki,w żaden sposób nie zabezpieczone(zdjęcie nr.3)
Ktoś orientuje się za co w/w kostki są odpowiedzialne? Z rzeczy, które mi nie działają w samochodzie to: centralny zamek z pilota i słabo odbierający fale tuner radia(seria z navi).
Pomóżcie mi dojść do ładu z tymi kostkami :)
Te 2 wtyczki na 3 zdjęciu znajdują się w lewym (po stronie kierowcy) przednim nadkolu? To wtyczki od syreny alarmowej.
Co do zamka z pilota: bateria w pilocie do wymiany lub sprawdź odbiornik pilota w bagażniku (obok lampki w sedanie) - w sportwagonie to nie wiem gdzie powinien być. Lub sprawdź kable od odbiornika do modułu komfortu (czasami pin sie wysunie na wtyczce, czasami wtyczka odłączona od odbiornika).
Antena - temat rzeka: wypieta wtyczka koło radia, brak zasilania, uszkodzony wzmacniacz antenowy, wysuniety pin na wtyczce)
Aż tyle przewodów idzie do syreny? U mnie jest jakaś rzęźba bo alarm jest dołożony dodatkowo przez kogoś(nie fabryczna syrena). W każdym razie fabrycznej syreny nie widzę w nadkolu(lewe od strony kierowcy).
Tylko co dalej mam z nimi zrobić, zakupić syrenę fabryczną czy zwyczajnie zabezpieczyć i zostawić nie podpięte?
Jeszcze pozostaje temat pierwszej kostki przy ręcznym- nierozwiązany.
W nadkolu nie jest sama syrena a cała centralka alarmowa z syreną, dlatego jest aż tyle pinów.
Co do kostki w tunelu - brakuje odpowiedzi (a szukałem naprawdę dobrze w schematach)
Po za tym wszystko już było opisywane, także następnym razem autorzy używać szukajki ;)
Dzięki za info, w sumie zakupie całą centralkę i zamontuje ją. Wkońcu to jakieś dodatkowe zabezpieczenie, liche co prawda ale przynajmniej auto będzie kompletne:)
Nie możesz kupić dowolnej syreny od jakiejś alfy. (tzn możesz ale o tym potem). Powinieneś kupić syrenę "czystą, fabryczną" bop podłaczeniu doprogramuje się ona do pozostałej elektroniki samochodu (odbiornika pilotów od centralnego i chyba immobilizera). Zaprogramowana (czyli uzywana) już się nie doprogramuje.
Chyba że: poszukasz dokładnie na forum - bo ktoś tu opisywał jak się resetuje (czyści, reprogramuje pamięć) syreny - i taką używaną, przeprogramowaną do virgin state sobie możesz podłączyć.
syrena=centrala alarmowa z syreną oczywiście żeby nie było
Kurde szukalem szukalem ale nie znalazlem gniazda zadnego;/ dam jeszcze 2 zdjecia pogladowe
Załącznik 121588Załącznik 121589
Pod filtrem paliwa
Załącznik 121591
nr 3 to jest czujnik wody w filtrze, możliwe że poprzednik ułamał czujnik i go zastąpił standardową zaślepką dołączaną z filtrem paliwa.
http://allegro.pl/alfa-156-147-gt-fi...897785701.html
kolego to bankowo wtyczka od czujnika wody w paliwie, założę się, że masz na dole filtra czarny zakręcany korek (nowy filtr paliwa zawsze ma tą zaślepkę zakręconą przez producenta) ponieważ po jej odkręceniu wkręcasz czujnik wody, do którego wpinasz ową wtyczkę. Wnioskuję, że ktoś kiedyś pewnie wymieniał filtr i nie zakręcił czujnika tylko zostawił zaślepkę-korek i teraz dlatego nie masz gdzie podpiąć wtyczki:) pewnie będziesz musiał kupić czujnik, wkręcić go w filtr i wtedy wpiąć wtyczkę;)
Tu masz co nieco o czujniku: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...ze_paliwa.html
U nas mechanik matoł wyrzucił filtr z czujnikiem na śmietnik, a że w nowym nie było do czego to wtyczki nie przypiął. Nic się nie świeciło tzn git. Skasować frajera i cześć pieśni. Dobrze że kontener wywozili raz w tygodniu. Nie oddałbym swojej alfy do serwisu.
A czy centralka alarmowa jest potrzebna do działania centralnego zamka?
Sorry za zejście z tematu.
A ja się tak dołącze bo mam pytanie co do tego czujnika, w mojej alfie 2.4 cf2 też mam tą wtyczkę luźną i zaślepkę w filtrze, ale fes nie wywala żadnych bledow dotyczacych tego czujnika więc czy są jakieś poważne konsekwencje nie posiadania tego czujnika?? chodzi mi o to czy np komp nie wchodzi w tryb awaryjny itp. ??
Centralka alarmu a centralka zamka to osobne sterowniki :)
Czujnik wody we filtrze jest nie monitorowany przez ECU. To jest takie info dla użytkownika :)
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Do działania centralnego zamka potrzebny jest odbiornik pilotów i tzw. moduł komfortu (biały, zielony lub brązowy) mocowany nad nogami pasażera za poduszką. Centrala alarmowa jest do wycia i migania (świateł i diody) ;-)
Macie koledzy racje, przy filtrze jest biala nakretka od spodu dlatego kosta nie jest podpieta. A czy cos moze sie stac jesli nie bedzie tego czujnika przy filtrze??
Nic, tylko brak info o wodzie w filtrze.
biała nakrętka pod filtrem paliwa ? a To nie przypadkiem zaślepka która powinna być wykręcona ?
Każdy filtr do diesla ma wejście na czujnik. Jeżeli czujnika nie posiada to jest nakrętka zaślepka(kolory są różne) do zabezpieczenia i ewentualnego spuszczania wody z filtra. Instrukcja obsługi każdego dobrego filtra o tym też wspomina. Czujnik/nakrętkę dokręca się siłą ok 2.5 Nm.
Jeszcze będą jakieś głupie pytania?
Sprawdziłem u siebie przed chwilą dla pewności. Wymieniałem filtr paliwa miesiąc temu po wyciągnięciu z pudełka nowiutkiego filtra mann wyła z jednej i drugiej strony zaślepki. Wykręciłem je i wkręciłem na miejsce. Mam czyjnik wody w filtrze. Więc jeżeli on ma luźna wtyczkę to znaczy że też ma z czujnikiem. Jak dla mnie filtr źle wpięty.
Ma instalacje, czujnika brak, bo wywalony/ułamany poprzez poprzedniego właściciela, to jak źle wpięty?
--Duplikat
Przepraszam nie było jednak napisane jednoznacznie czy jest czy urwane czy wogole istniało. Podzieliłem się swoim spostrzeżeniem.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Chyba temat skonczony
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
no nie ma czujnika z poprzedniego wlasciciela winy zapewne. Dzieki za info chlopaki :)
Kolejna zagadka. Odkryłem wczoraj po demontażu schowka pasażera z przodu luźną kostkę oraz miejsce na przekaźnik/bezpiecznik. Kostkę zaznaczyłem na foto. Od czego ona może być? Dodam, że pacjent to 156fl 20V i nie działa mi centralny zamek z pilota.
Wszelkie informacje będą przydatne.
Nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?
Kostka dalej jest nie podłączona a nie daje mi to spokoju.
Poszukał byś na forum to byś się dowiedział, że nie ma jednoznacznie informacji od czego jest. Zakłada się, że coś od zestawu głośnomówiącego.