Witam tak jak w temacie. Nurtuje mnie takie pytanie do bardziej doświadczonych
Czy zmiana ECU 1.5.5 jest możliwa na nowsze ECU ?.
Moje pytania :
1.Jakie koszty to są
2.Co by mi było potrzebne
3.Czy by to było kompatabilne z wersją silnika ?
Printable View
Witam tak jak w temacie. Nurtuje mnie takie pytanie do bardziej doświadczonych
Czy zmiana ECU 1.5.5 jest możliwa na nowsze ECU ?.
Moje pytania :
1.Jakie koszty to są
2.Co by mi było potrzebne
3.Czy by to było kompatabilne z wersją silnika ?
Wszystko się da tylko po co?? W jakim celu taka rzeźba??
Piękny błąd falowania. I tak myślę żeby coś pobawić się z ECU jeszcze. Wkurzało mnie fazy falowania, raz falowało raz nie i podjeżdżałeś pod światła a tu dław i 1200 obrotów. I kilka dni spokoju.
Autko podpinam co tydzień albo dwa tygodnie, zero błędów.
Cewki nowe
Przepustnica wyczyszczona (dziś + reset adaptacji parametrów z nastawnikiem)
Kable nowe
Świece nowe
Dolot szczelny sprawdzany (na kilka sposobów)
Przepływka (poprawne parametry) kilku miesięczna
Sonda Lambda (poprawne parametry) kilku miesięczna
Nowy zaworek odpowietrzenia odmy
Układ wydechowy sprawdzony (nowy, szczelny, sprawdzany)
Ogólnie zrobiłem reset adaptacji dziś jest spokój, Lecz widzę że siłownik już biegu jałowego lubi przyciąć się. i też myślę nad wymianą przepustnicy z nowszego typu.
Ktoś rozwieje moje wątpliwości na temat ECU ?
Teoretycznie się da, ale cała wiązka silnika i osprzęt do wymiany. Taniej sprzedać auto i kupić z nowszym ECU.
Mozna spróbować jeszcze zrobić update ECU http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._m1_5_5_a.html ostatnia rzecz jaka Ci została do zrobienia.
Ok dzieki za temat zobacze jak bd zachowywac sie po 200 km narazie od resetu mam 60 km zrobione. I jest wporzadku obroty ladnie spadaja. Tylko zostalo przewrazliwienie :-)
Wysłane z mojego GT-P7510 przy użyciu Tapatalka
Wymienisz ecu i dalej silnik będzie falował... (bo to nie jego wina)
Oj... Chyba coś przespałeś - problem falowania został już jakiś czas temu rozwiazany... I z tego co pamiętam było juz na ten temat pisane na tym forum.
Winowajcą jest uszkodzony moduł abs-u (tak nie pomyliłem sie) dający błedny sygnał do ecu silnika.
Zamiast wywalać kasę na wymianę wszystkiego po kolei lepiej było usiąść przed kompem i dobrze poszukać - tym bardziej że gnębiło to kupę ludzi długi czas - i rozwiazanie znaleziono.
Moduł ABS w sensie, że czujniki znajdujące się w "kołach"? Czy jakaś inna elektronika?
Cos tez czytalem o ABS trzeba zobaczyc :-) tez hmmmm poszukam na forum rozwiazania. Tylko pamietasz czy to sa wpisy z tamtego roku czy starsze.?
@ Sbenios
Dokładnie jak napisałem: uszkodzony abs dający błedny sygnał do ecu silnika
@ e5nio:
temat zaczęty dużo wcześniej - ale to były wpisy z zeszłego roku.
Ale przykladowo abs nie wypluwa mi bledow i dziala poprawnie wczoraj na stopa jechalem i dziala. Hmmm ok dzieki
@ Sbenios
Dokładnie jak napisałem: uszkodzony abs dający błedny sygnał do ecu silnika
@ e5nio:
temat zaczęty dużo wcześniej - ale to były wpisy z zeszłego roku.
Kurde jak ten temat potrzebny to amba wcięła - na zachodnich forach pisali że przecinali kabel biegnący od absu- do ecu na którym był sygnał prędkości obrotowej silnika (rozwiązanie połowiczne) - docelowo wymieniali moduł abs-u na inny - ale jaki to nie pamietam. jak znajdę temat to dam linka.
Z tego co pamietam temat o ktorym pisze r-sokol, finalnie falowanie jednak powracalo. Tak samo jak po adaptacji jest troche spokoju a potem wszystko wraca.
ECU 7.3.1 nie ma zadnych znanych mi problemow z falowaniem.
Tyle, ze tu np. masz elektroniczna przepustnice i to mozs byc jednym z rozwiazan...
W sumie też mam TS-a na 1.5.5 - ale akurat mój nie faluje - ale śledziłem ten temat na "wszelki wypadek", nawet na zachodnich forach pisali że to wina abs-u - ale od pół roku mam trochę innej roboty i temat mi umknął - jak po abs-ie wraca falowanie no to d...pa.
A jak wygląda sprawa ze zmianą elektroniki z 1.5.5 na 7.3.1? A sama wymiana przepustnicy jest możliwa czy w tym wypadku potrzebna jest wymiana innych elementów?
Osobiście nie mam wielkich problemów z falowaniem, ale co jakiś czas potrafi mi tak zafalować, że gaśnie mi samochód, albo zaczyna tak telepać samochodem, że dopóki nie zgaszę i na nowo nie uruchomię to nie idzie jechać, albo sam gaśnie. Ale to rzadko na szczęście.
Zainteresował mnie temat problemu z ABSem i falowaniem, jak ktoś ma niech podrzuci, bo ja po prostu przywykłem do delikatnego zafalowania ( przy dojeżdżaniu do skrzyżowania wskoczy na 1100 i spadnie na ~900) ale gdyby tego się pozbyć :) znów zrodziła się iskierka nadziei na pozbycie tego problemu :D
Ją sprawdze to w tygodniu dam znać
Panowie, a propos falowania i ABS-u, czy wy też tak macie że kontrolka ABS-u gaśnie dopiero 2 sek po zapaleniu silnika???
Dodam, że u mnie czasem lekko zafaluje, a jakichkolwiek błędów brak.
Normalne że kontrolą świeci ecu sprawdzą czy czujnik ok jest jak jest ok to ecu daje sygnał że ok jest i kontrolka się wyłącza. Ale mi się wydaje że to chodzi o spięcia na kablu zasniedzialym i może falowac. pytanie na którym zagranicznym forum o tym pisali ? O abs to bym tam z chłopakami pogadać ?
Dawno temu to sprawdziłem,abs nie ma nic do tego,ewentualnie czasem gdy auto ma historię z kolizja w tle macher stosuje knif na ecu poduszek po taniości u spina airbag z abs.łatwo to sprawdzić odpinajac jeden czujnik pod maską i odpalic.jeżeli zaświeci poduszka i abs to mamy go,ewentualnie wziąć i podpiac każda centralke pod kompa i to wykluczyć,ale po moich badaniach w zależności od przypadku m 1.5.5 na 10 sztuk może z dwoma sobie nie prowadziłem z obrotami reszta bez problemu,podejrzewam niestety update centralki tylko czym i skąd wsad?
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk
Właśnie jeżdżę bez centrali airbag bo wywołało mi błąd jej i szukam takiej samej bez błędów. czyli centrala może robić bu takie ?
Propos update centralki - gadajcie z Bubu321.
Bubu pow że tuta nie bd na forum więc pupa odnośnie centralki
Nie wiem kompletnie co napisałeś - ale napiszę tylko że ja swojego czasu wysyłałem do Bubu321 swoją centralkę w celu wgrania nowszego oprogramowania - co zakończyło się sukcesem. Ale od razu napiszę że nie jest to ta centralka na której jeżdzę obecnie. ta wgrana leży i czeka na lepsze czasy.
Ile tp kosztowało :-) u niego :-) ?
Nie pamiętam bo sprawa była 2 lata temu - ale w sumie to bez znaczenia - napisz do niego na PW, opisz co Ci trzeba i jak - i się dogadaj. Żeby wygrać w totka trzeba zagrać w totka.