Cześć,
Widziałem na forum, że jest rozwiązanie tego problemu dla 156. Niestety 159 ma inną konstrukcję ogranicznika i stąd moje pytanie. Czy jedynym rozwiązaniem problemu jest jego wymiana?
Pozdrawiam,
Printable View
Cześć,
Widziałem na forum, że jest rozwiązanie tego problemu dla 156. Niestety 159 ma inną konstrukcję ogranicznika i stąd moje pytanie. Czy jedynym rozwiązaniem problemu jest jego wymiana?
Pozdrawiam,
rozebrać nasmarować
Możecie przybliżyć temat?
Jest przecież gdzieś temat na forum z ladna instrukcją co i jak :)
Wysłane z mojego GT-I9300
Ładna, ale do 156. Przekonałem się wczoraj jak chciałem u siebie zastosować :-)
Tapnięte z Xiaomi Red Rice
też jestem ciekawy jak to naprawić bo 3 ograniczniki strzelają :/
Ja po prostu je wymieniłem.
wybacz nie wpadłem na to ...
Mi nie szkoda wydać kilku stówek na auto ale jak mogę coś sam zrobić to chętnie spróbuję a naprawa ograniczników to nie jest sklejanie połamanego zderzaka domowymi sposobami albo sylikonowanie wybitej poduszki silnika
albo kup sobie nowy jak nie chcesz rzeźbić i już.
http://allegro.pl/ogranicznik-drzwi-...147773656.html
Ja rozebrałem i nasmarowałem, niestety nic nie dało, jest troszkę ciszej. Tylko wymiana na nowy.
@Nitro dziękuję za linka. Dzisiaj spróbuję coś z tym zrobić a najwyżej kupię nowy ogranicznik za 89. Pozdrawiam
Tapnięte z Xiaomi Red Rice
Wczoraj przeczyściłem oba tylne. Rożnica znacząca - brak strzelania i skrzypienia, całość zajęła około 1h. Wolną chwilą pora na przednie.
to zobacz co Ci się uda zrobić z przednim ogranicznikiem ja dokręciłem nakrętki i nic... wydaje mi się, że to sam mechanizm ogranicznika jest winien a nie nakrętki... :/
Ja rozebralem cały ogranicznik, wyciagnalem sprezyny, żółte plastiki przeczyscilem, nasmarowalem tak jak napisane było w instrukcji zamieszczonej powyżej.
też tak ostatecznie zrobiłem i to rozwiązało problem. Poradnik doskonały ! :)
Z mojej strony dodam, że imadło nie jest konieczne. Wyjęcie zawleczki nad powierzchnią podłogi zapobiega wystrzałowi sprężyny. Włożenie jej z powrotem też jest proste. Co u mnie się skomplikowało to dokręcanie osłony pod kolumną kierownicy. Przesadziłem z dokręceniem prawej śruby i zerwałem gwint. Latwo jednak na to zaradzić. Gwint jest częścią dwuelementowego klipsa, który można łatwo rozpiąć płaskim wkrętakiem. Wystarczy rozwiercić element, w którym była plastikowy gwint i włożyć w niego śrubę o odpowiedniej długości tak aby po skręceniu osłony nie wystawała. Poniżej zdjęcia. :) (na pierwszy jest śruba, która zamieniłem ostatecznie na inną :) ).
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/85a476e14bdd.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/246285c48459.jpg
Tylko wymiana da spodziewane efekty.
To wytłumacz mi, dlaczego ja naprawiłem już 3 ograniczniki w ten sposób...
Dodano po 5 minutes:
Ja dodatkowo każdy element plastikowy lekko nadtopiłem opalarką ustawioną na 250'C. Dzięki temu zniknęły rysy na styku z ogranicznikiem i wyrównało się bardziej. Można też ścisnąć każdą ze sprężyn, podgrzać mocno i ściśniętą włożyć do zimnej wody. Wówczas zrobi się minimalnie niższa i drzwi będą płynniej chodzić a strzelanie zniknie z powodu mniejszego nacisku na ogranicznik. Tylko trzeba uważać przy ściskaniu i grzaniu bo, jak nam wyskoczy to problem murowany... Najlepiej ścisnąć w imadle, podgrzać i polać wodą.
O widzisz, takich patentów nie robiłem :) W wolnej chwili podziałam.
Witam
Mam jeden strzelający ogranicznik, który miałem zamiar wymienić na nowy, ale... Nie mogę odkręcić jednej z nakrętek mocujących mechanizm ogranicznika do drzwi. Tzn. nakrętka kręci się w kółko, nie można jej ani całkowicie odkręcić, ani dokręcić. Dostęp do tej nakrętki jest dość utrudniony, bo jest schowana w "niszy" drzwi. Próbowałem różnych sposobów i niestety bez powodzenia. Macie jakieś pomysły jak można w sposób stosunkowo mało inwazyjny ją odkręcić ? W grę wchodzi nawet ewentualne zniszczenie ogranicznika, bo mam nowy, chodzi tylko o pozostawienie reszty Belli w stanie dobrym ;)
Może zależy to od stopnia zużycia .Wyciągałem odydwa , konstrukcja banalna jednak efekt utzymał się dosłownie kilka dni .
gdzie znależć tą instrukcję
Jeżeli nie chcecie roztapiać żółtego plastikowego tłoczka, to wystarczy drobny papier ścierny i trochę wysiłku. Ja zeszlifowałem powierzchnie wszystkich tłoczków tak, aby pozbyć się stożka na powierzchni roboczej w takim stopniu, aby w miarę możliwości pokrywał się z kształtem nowego, wypolerowałem powierzchnię prowadnic i drzwi otwierają się i zamykają jak nowe. Oczywiście nowy smar miedziany i problem z głowy - kilka stów w kieszeni parę godzin pracy i jaka satysfakcja. :)
Ma ktos stare nie potrzebne sprezyny z tego ogranicznika? U mnie jedna byla peknieta i potrzebuje aby wymienic..
tylko wymiana ograniczników nie jest to takie trudne wymieniałem przód i tył trzeba rozebrac tapicerke
Jak ktoś potrzebuje mam 2 stare ograniczniki tylne, jeden strzelał drugi nie, są kompletne, odstąpię za koszty przesyłki i symbolicznego browara. Info na priv
90zl przód, tył 112zl i 15min wymiana szt. Zapominasz o temacie na długi czas
JA znalazłem dobry sposób :D mianowicie kupule duza koszulkę termokurczliwą i szlifuje delikatnie ten mały biały plastik, na to idzie koszulka i składamy , jak za ciasno to jeszcze raz szlifujemy , i nowy kawałek koszulki :D 100% skuteczne :) i to całkiem długo :D tylko pracy sporo :P
Ja zapłaciłem 375 zł za komplet 4 szt. oryginalnych nowych. Tylko mechanik siedział nad tym całą sobotę, więc albo mi ściemnia albo to nie jest jednak robota na 4x15 minut. Chciał po 50 zł od sztuki, więc do przeżycia w zamian za ciszę przy otwieraniu :)
To powiem ci że trochę ci ściemniał :) ja w sobotę do południa wymontowałem wszystkie 4 rozebrałem nasmarowałem dużą ilością smaru zmontowałem i cisza :), tylko z tylnymi jest trochę babrania żeby je wyciągnąć ale do ogarnięcia ;)
W 159 po lifcie tez da sie rozebrac te ograniczniki do czyszczenia i smarowania? Gdziesz mi sie obilo ze po lifcie jest inna konsktrukcja i nierozbieralne.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Jest sens się z tym bawić? Ja ostatnio kupiłem używany za trzy dyszki i umówiłem się z typem ze ma być ok i jest ok.
Ja tez nie widzę sensu zabawy. Kupić nowy i bajka.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ja mam 2010 i są tzw. nierozbieralne, jednak mimo to bardzo łatwo jest je zregenerować. Wystarczy rozwiercić 2 nity wiertłem fi4, a po regeneracji zastąpić je dwoma śrubami M4, jeżeli zastosujemy śruby odpowiednio długie, to nawet nie trzeba przy skręcaniu używać imadła, bo skręcając je będziemy automatycznie ściskać sprężyny.
Drodzy Alfaholicy
Potrzebuję małą wskazówkę co do "strzelających drzwi". Mam takowe "strzelające drzwi", ale tylne. Wszędzie piszą o wymianie ograniczników od drzwi przednich, ale nic o tylnych. Więc robię tak jak potrafię. Mam już ograniczniki. Doszedłem do momentu zdjęcia obudowy drzwi i teraz mam zagwostkę. Zdejmować całą pokrywę metalową czy tylko głośnik? Widzę, że oba elementy są na jakimś silikonie czy coś takiego, ale chciałbym uniknąć odklejania czegokolwiek.
I teraz moje pytania. Czy można jednak ten ogranicznik wyjąć jakoś bez odklejania tych elementów drzwi? Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy wystarczy zdemontować głośnik? Czy trzeba całą metalową pokrywę? Ktoś już ma w tym doświadczenie?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Załącznik 283022