Informacja z Fiatecuscan - to czy do całkowitej degradacji zostało 20%, czy 80%?
Printable View
Informacja z Fiatecuscan - to czy do całkowitej degradacji zostało 20%, czy 80%?
Myśl o wymianie.
Wskaźnik degradacji oleju jedzie od 100% w dół. Nie masz sie czym przejmować
Ja bym mu nie ufał ;) Wymieniaj co 10-15k.
Na ten wskaźnik nie patrz. Ma on niewiele wspólnego z faktycznym stanem oleju ;)
Racja, wskaźnik wylicza stopień degradacji oleju na podstawie zadanych parametrów czyli ilość cykli DPF, tryb jazdy itd.... Ja wymieniam olej co 15000, co 10 to przesada na pełnym synetyku.
Co do wymiany wg wskazań komputera moje auto było tak eksploatowane przez poprzedniego właściciela i rezultat był taki że przy przebiegu 145 000 km musiałem wymienić pierścienie i 5000 PLN poszło sie walić na remont silnika.
Jeśli masz DPF, to nie masz pełnego syntetyka.
A selenia WR 5W-30 Pure energy to nie pełen syntetyk?
Bociek, nie ma pełnych syntetyków dla aut z DPFem :P
nie wiesz co ma kolega zalane...
kto mi zabroni wlać Pb do jtd ?
i też napiszesz , że nie mam Pb ?
a mogę mieć jak tylko zechcę
a , że nie powinno to mieć miejsca to już inna sprawa
ale mieć mogę
...
:P
Jeżeli masz na myśli ze został wykonany z pelnych baz syntetycznych to wydaje mi się ze niestety nie jest. Natomiast na pewno powstal w technologii systetycznej a bazy mineralne zostały poddane solidnej porcji hydrokrakowania :P
Dodano po 2 minutes:
Przynajmniej jeden jest ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._oleju-75.html
Pomijajac rozne wynalazki to Amsoil ECF Low-SAPS 5W30 jest calkiem rozpowszechniony w przyrodzie jak się bardziej poszuka ;)
tak dla jasności mam zalany Motul ecoclean 5W30 C2
Poprzednio miałem ten sam i wymieniłem po 15k i po 6 miesiącach.
Jest to pełny syntetyk.
jo wymieniom co 15-18 tys km inaczej musiolbych co 2 miechy wymieniac olej :( 2-3 razy do roku styknie :P
FULsyntetyka helixa 5w40 ultra do ropnioków i tysz smakuje :)
Zachęcam do lektury jak Ci łzy przestaną lecieć ;)
I nie łudźcie się, że jest inaczej
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ltr_oleju.html (głównie kilka ostatnich kart)
U mnie jest 0% a od wymiany pod koniec stycznia tego roku, zrobiłem około 8 tys. km.
W dodatku wymieniałem olej w ASO i ostatnio zauważyłem, że nie skasowali mi inspekcji olejowej - ilość km do następnej wymiany podaje mi 18 tys.
Ale poprzednio olej wymieniany był przy przebiegu 151 tys.
Czyli tak:
wymiana 01-08-2013 przy stanie licznika 151,5 tys. km z kasowaniem inspekcji olejowej (olej Castrol Magnatec 5W-40 C3)
wymiana 22-01-2014 przy stanie licznika 161,6 tys. km bez kasowania inspekcji (olej Selenia StAR P.E.)
Teraz przebieg jest 168-169 tys. km, stopień gradacji oleju pokazuje 0% i do wymiany około 18 tys. km.
Co teraz można zrobić?
dobic do 12-13k przebiegu i zmienić z prosba żeby jednak skasowali ta inspekcje olejowa :P
Albo jeśli ten parametr nie daje Ci spokoju, podłącz MES i skasuj inspekcję ;)
..to tez zależy jaki kabel mo bo chyba KKLem nie skasujesz pra ?
no dobra. jo wiem ze jest osobny temat na to, ale tukej jest ciagłość tematu:P
.. to jaki loć Pany? dojdymy do jakiegos porozumienia? syntetyk full czy nie?
) i nie ciepać mi tu żodnych linków, ino godac jak u farorza na spowiedzi !(
Jeszcze trochę poczytam to forum i się śląskiej gwary nauczę :D
Ja leję to http://sklep.millersoils.pl/100-synt...3-5w30-5l.html i jestem zadowolony, chociaż przy kolejnej wymianie zaleję http://www.amsoil.com/shop/by-produc...tic-motor-oil/. Chyba że planujesz usunąć DPF to są ciekawsze produkty.
planuję :) a ucz sie Ślonski gwary, bo wiecznie żyć nie byda :P
A w TBi da się wykasować inspekcję przy użyciu MES? W mojej wersji (1.5) jest napisane, że tylko dla aut z DPF.
Ja się pytam z ciekawości. U siebie przez ELM kasuje bez problemu ;-)
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Zakładka "Regulacje" (F7)
odkopię delikatnie temat. Jak to jest z tą degradacją oleju?
0% - w 100% zużyty olej
100% - całkowicie nowy olej, czy na odwrót.
Druga sprawa. Czy inspeckcja/przegląd kasuje wymianę oleju? Czy jest dodatkowo specjalna procedura przy wymianie oleju?
Nie powinna wystarczyć sama inspekcja?
Co prawda mam giuliettę JTD, ale myślę, że wskaźnik jest ten sam.
W 159 100% to nowy olej.
Trzeba oddzielnie wykasować degradację i przypomnienie o serwisie.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Degradację resetujesz w ecm silnika, a serwisy w liczniku.
dzięki, zobaczę jak to u mnie wygląda.