Zblokowany wybierak skrzyni biegów AISIN AW55-50.
Alfa 166 fl 2005r 2.4 JTD 20V automatyczna skrzynia. Wsiadam do alfy przekręcam kluczyk a tu na dzień dobry wycieraczki same się włączyły i nie chciały przestać a że szyba była sucha to po paru sekundach zaczęło dymić z okolicy podszybia w środku auta więc od razu wyłączyłem silnik i patrzę check engine od razu się pali no nic myślę zarzucę spryskiwacze i podjadę chociaż na jakiś parking a tu dupa okazuje się że wybierak zablokowany i nie mogę przerzucić z P w inną pozycję, przycisk na wybieraku też sztywny. Przeleciałem chyba wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i zdaje się że wszystkie ok sprawdziłem też ten 15 mały pod maską był spalony ale zamieniłem z 16 i nadal nic. Odłączałem aku ale nic nie dało. Nie mam pojęcia skąd poszedł ten dym a było go sporo w kokpicie. Podłączyłem kompa błąd 1711 i nie da się wykasować bo powraca. Raz pali się check engine raz nie nie wiem co mogło się stać pomocy :( mam nadzieję że to nie zalany sterownik skrzyni ale biorąc na zdrowy rozsądek to co miałyby mieć wspólnego szalejące wycieraczki ze skrzynią? Nie mam pojęcia co robić :(
Dodano po 4 minutes:
P.S. Wycieraczki przestały wariować po dwukrotnym wyłączeniu silnika i działają teraz normalnie więc boje się że to coś innego się spaliło a nie silniczki wycieraczek :/