Witam
Mam swoją alfe na zimówkach 16", zakupiłem alufelgi 17" 5x110 i chciałbym zakupić opony.
Czy tego typu co na linku poniżej beda okej?
225/50R17 98W RIKEN
LINK
pozdr
Printable View
Witam
Mam swoją alfe na zimówkach 16", zakupiłem alufelgi 17" 5x110 i chciałbym zakupić opony.
Czy tego typu co na linku poniżej beda okej?
225/50R17 98W RIKEN
LINK
pozdr
Powiem tylko jedno: nie odważyłbym się takiej opony do ciężkiej i szybkiej 159. Rozmiar ok, ale nazwę producenta pierwszy raz słyszę.
Weź coś choćby z półki cenowej Barum, Kormoran, Dębica itp.
kupowanie opon nieznanej marki może skończyć się jak u mnie - huczącymi oponami, chyba że ci nie przeszkadza :D
Dlatego wlasnie napisalem tutaj bo na pewno ktos cos doradzic, chociaz na serwisie oponeo maja dobra opinie, podobno produkcja w japoni i sa z branzy michelina, ale wiem jakie sa realia?:/
Koniecznie chcesz nowe? Może dobre markowe używane?
Ja słyszałem, że są "plastikowe", czyli twarde i nie mają przyczepności. Ale zaznaczam, że słyszałem. Do Seicento czy Yaris może bym założył, ale do ciężkiej Alfy – którą zdarza mi się jechać 180-200 km/h na niemieckiej autostradzie – postanowiłem zakładać tylko opony z półki Conti/Dunlop/Michelin/Beidgestone. Po prostu kwota 2000-2500 zł za opony wydany raz na trzy lata daje mi większe poczucie bezpieczeństwa.
Gdyby akurat nie miał nadmiaru kasy – w ostateczności zamontowałbym coś pokroju Barum, Kleber. Kolejna sprawa – jeśli nie masz pieniędzy to bezpieczniej jest pozostać na 16". Tutaj za 1200-1500 zł kupisz coś ciekawszego.
a czy ktos slyszał o oponach: nexen N8000.
na necie sa do kupienia za 1250zł
albo: BARUM 225/50 R17 BRAVURIS 3 HM 98V XL FR
100zł droższe.
Kolego ja obecnie użytkuje ten model opony (rozm. 225/45/18) i jak do tej pory jestem zadowolony, nie za dużo w sumie na nich przejechałem bo jakieś 7-8 tyś. km dopiero, ale w tym dwie trasy po ok. 1 tyś. km każda. Jedyny minus jak na razie to to, że nie są najcichsze... ale jakiejś tragedii też nie ma... zdarzyło mi się na nich jechać w ulewnym deszczu, jak i w słoneczny dzień po autostradzie (oczywiście niemieckiej :) ) z prędkościami ponad 200 km/h... w sumie złego słowa na nie powiedzieć nie mogę, także generalnie raczej można je polecić... a za tą cenę to raczej nic lepszego na pewno nie kupisz...
Ja mam u siebie Fulda SportControl i póki co jestem z nich bardzo zadowolony, bardzo pewnie autko się prowadzi na suchej jak i mokrej nawierzchni, ale cenowo ok 400zł./szt.
Dzieki za odpowiedzi, jeszcze popatrze na spokojnie i dokonam wyboru opon, byle nie dac ciała:p
miałem opony taurus to też miały bieżnik z kormoran gamma B2
taki test był w autoświece
http://www.testberichte.de/a/autoreifen/magazin/auto-bild-9-2014/391544.html
Niestety za dobre i solidne opony trzeba zapłacić od 500 zł za sztukę i nie ma mocnych.
Możesz się zastanowić nad oponami vredestein design Giugiaro!!! Jest kilka modeli można coś wybrać.
przykładowy link do poczytania poniżej !
http://allegro.pl/225-50-17-y-vredes...329406222.html
http://www.oponeo.pl/artykul/historia-opon-vredestein
Ja u siebie mam nexeny n9000 i jest naprawde ok zarowno na suchym jak i mokrym
Wysłane z mojego HTC One
mozesz smialo brac Barum Bravuris 2.Mam takie i jestem zadowolony.Chyba, ze ktos jest kierowca rajdowca i nie wiem co na drodze wyprawia to niech kupuje inne opony.Nexeny tez z tego co czytalem bardzo dobre no i podobno Hankooki
Przede wszystkim kolega Grab nie podał jaki ma silnik. Jeśli 2,4 to zgodnie z instrukcją opony wzmocnione z dużym indeksem nośności. wtedy, przy założeniu, że idzie zgodnie z instrukcją, cena leci w górę. U siebie mam Nokiany ZG2 i jestem zadowolony. Co prawda nie jeżdżę ekstremalnie więc trudno powiedzieć jak się zachowują na granicy ale generalnie jest ok (choć mogłyby być cichsze). Pzdr.
Ja poszedłem w Vredestein-ny i nie żąłuję żadnej złotówki wydanej na ich zakup. Indeks prędkości 300 km/h.
Już pomijając to, że opony są Design Giugiaro komponujące się z alfą :)
Mam 1.9 silnik i akurat Design Giugiaro w mojej alfie, kolego ris ile kosztuje takie oponki:)?
Design Giugiaro to ma kazdy w swojej 159 nie tylko Ty.Moze masz Giugiaro Cougaro jeszcze??Kolega pisale ze opony Vredestein sa rowniez Design Giugiaro
Niestety miałem NEXENY N3000 (tzw. jodełka) 16". Przy dużych prędkościach i mając na uwadze wagę 159, powodowały wibracje auta. Okazało się że powodem były odkształcenia i rozwarstwienie opony wynikające z temperatury i mojego sposobu jazdy [ostre hamowania na autostradzie]. Na deszczu też nie trzymały należycie. Wymieniłem na Dunlop SportMaxx RT - jest OK ale... odnoszę to wszystko do ContiSportContact 5 17", które mam w drugiej 159, a które według mnie stanowią wzorzec.
Dodano po 8 minutes:
Ja mam takie opony [Continental Sport Contact 5 225/50/17 R17 98Y] i w dodatku w wersji XL. Znakomite na duże prędkości i duże obciążenia wynikające z gwałtownego hamowania. Dla nie wzorzec.
No dobrze, nie napisalem ze "tylko ja" mam design tylko ze "mam" a czy kazda alfa jest taka to juz nie wiem. Swoja droga cena na pewno jest proporcionalna do jakosci:)
nie obrazaj sie poprostu handlarze pisza czesto ze maja 159 wersje Giugiaro Dwsign-limitowana edycja:D
Jeśli nie dysponujesz teraz odpowiednią ilością gotówki na nowe opony markowej firmy to jeździj na tym co masz.
Do zimy dozbierasz trochę jeszcze $, dodatkowo przez okres zimy opony letnie są tańsze i sobie kupisz opony lepszego producenta.
Ja nie mając za dużo kasy kupiłem sobie opony zimowe 205/55r16 i teraz gdy planuje obniżyć Alfe będę musiał kupić nowy komplet opon. Tracąc przy tym podwójnie, ponieważ ciężko sprzedać opony zimowe a będzie trzeba kupić nowe jak najszybciej puki ceny są atrakcyjne:D
Opony 205/55/16 są dużo niższe niż 225/50/17. Mimo, że oba rozmiary były stosowane w 159 to nie są to idealne zamienniki (lepszym zamiennikiem byłby 205/60/16 – praktycznie ta sama wysokość co 225/50/17). Obniżona 159 z oponami 205/55/16 będzie szorowała brzuchem w zimie praktycznie zawsze podczas opadów śniegu.
z tanich to z czystym sumieniem moge polecić UNIROYAL RAINSPORT 3 (nie mylić z rainsport 2)
mnie nazwa tez nie przekonywała, ale polecił mi je kumpel ( wulkanizator) który btw ma je w swojej superb.
ciche, kleją na winklach niesamowicie, a w deszczu nie idzie dziewiatki wyprowadzić w równowagi.
nastepne bedą na pewno te same. a jak wszyscy dobrze wiedzą jezdze tylko trasy polska-szwajcaria i zależy mi na dobrych oponach :P
Związek między obniżeniem zawieszenia a oponami jest taki, że jeśli przy obecnych letnich 235/45r18 obniżenie zawias o 30mm to będę miał taki sam prześwit jak ma przy zimowych 205/55r16 i jazda nie będzie sprawiać większych problemów.
Natomiast nie wyobrażam sobie zamontować do obniżonego zawieszenia opon 205/55r16 ponieważ w zimie przy standardowym zawieszeniu już kilka razy poczułem kontakt podwozie-garb na jezdni.
witam, musze cos zamowić w koncu, u mnie w miescinie moga mi sciagnac za 600zl szt dunlop, aż tyle to nie dam rady wydać, szukam czegoś innego do 400zł za opone, obawiam się że może być ciezko:/