-
Nie działa klakson
Witam, szukalem chwile i nie znalazlem nic podobnego wiec,, Przaestal mi dzialac klakson nacisnolem i bylo tylko tak setne sek dzwiek i potem naciskam i nic, sprawdzilem bezpiecznik pod maska i jest dobry, w skrzynce pod kierownica nie ma bezpiecznikow od klaksonu. Co moze byc przyczyna
-
A sama trabka dziala? Sprawdz na krotko.
Ktos tez chyba niedawno o tasmach pisal
-
albo podłączenie przy trąbkach, albo taśma w kierownicy (po zdjęciu poduszki widoczna podkowa (o ile dobrze pamiętam ;), do której wpięte jest sterowanie radiem z kierownicy. Sprawdź ścieżki na płytce, czy nie ma przerwy.
Można podlutować kabelkiem robiąc obejście.
-
dzieki :) sprawdze jutro i dam znac
-
u mnie jak padl klakson to na tej podkowie padl ten rezystor w tym poscie w innym temacie o tym pisalem:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ml#post1455432
-
hmmm sprawdzilem i tak odkrecilem poduche i tam tego plastika nie ruszalem tylko tak zpbaczylem ze jest w porzadku i zauwazylem ze jak naciskam klakson to pod maska slychac taki dzwiek ,,cyk,, wiec stwierdzam ze ten modul dziala bo daje sygnal , podlaczalem kabel na krotko pod jedna z trabek i nie dzila wiec wygladalo by ze nie dzialaja ale kurde sa 2 i dwie by padly na raz ? ;/
-
No jak na krótko podłączasz, i nie działa, to padły.
Czy obie na raz? Nie wiadomo. Może jeździłeś długo na jednej, tylko nie zwróciłeś uwagi?
-
Dzis jadac z pracy z glupia nacisnolem i dzialal a po przyjechaniu do domu po 5 min juz nie, jaaa juz nie wiem ......
-
Ja dzis wciskam klakson jadac do pracy a tu cisza,naciskam za chwile kilkakrotnie-działa. Co jest?
-
Nie kontaktuje. Trzeba sprawdzić czy w kierownicy czy przy trąbkach...
-
Kierownica wiem gdzie jest:-) a trabek gdzie szukać?
-
zderzak - od strony pasażera. Jak podniesiesz maskę i zaglądniesz między reflektor a nie wiadomo co (bo tam ciasno ;), to zobaczysz dwie trąbki i kable do nich idące.
-
temat stary ale może ktoś opanował problem z klaksonem> ja mam identycznie czasami jest a przeważnie nie ma
-
Należałoby zacząć od sprawdzenia czy napięcie pojawia sie na przyłączach "trąbek". Tak na logikę możliwe przyczyny jeżeli będzie brak napięcia - nie łączy element zalaczajacy (ta podkowa w kierownicy) lub taśma, zwijacz kierownicy choć wtedy obstawiam ze by sie pojawiały tez inne problemy typu chwilowe przerwy w działaniu sterowania radiem z kierownicy. Nie sadze by był to bardziej rozbudowany układ. Natomiast jeżeli będzie napięcie to mamy 99% pewności ze trąbki.
Takie przemyślenie przy porannej kawce ale może komuś coś pomoże.
Wysłane z ☎️
-
U mnie klakson nie działał bo kabel przy (w) skrzynce bezpieczników-przekaźników w komorze silnika był zżarty przez kwas akumulatorowy. Polutowałem i działa.