Witam,
Czy przy delikatnym portingu głowicy w 1.6, ECU wymaga jakiejś ingerencji?
Printable View
Witam,
Czy przy delikatnym portingu głowicy w 1.6, ECU wymaga jakiejś ingerencji?
Zależy co rozumiesz pod hasłem portingu.. bo to dość szerokie pojęcie..
Jeśli masz na myśli ładne wyrównanie wylotu kanałów wydechowych do kolektora wydechowego i tak samo wlotu kanałów ssących do kolektora ssącego to możesz zrobić bez obaw.. ale to jedynie "poprawi fabrykę".. cudów z tego nie będzie..
No i pamiętaj żeby nie przegiąć bo się skończy to problemami z odpalaniem na zimnym jak za bardzo lustro zrobisz powierzchnię ;) (choć tego nie sprawdzałem a jedynie słyszałem odnośnie portingu od ludzi z doświadczeniem)
Zacznijmy od podstaw - porting dremlem na pałe?
Ale generalnie, tak, powinieneś zrobić remap.
Tak dłutem ją podrasuje..:rolleyes: raczej tylko in i out zaworów i wałków raczej nie.
Zmianę mapy pewnie należało by podeprzeć wizytą w hamowni? a może przy tak małych zmianach wystarczy podstawowa poprawa charakterystyki?
Kto ew mógł by się podjąć takiej operacji dostosowania ecu?
Odpuść - 1.6 105 koni jak i tak zrzucasz głowice i robisz rozrząd etc. to może zakup kompletną od wersji 120 wraz z kompem immo i pastylką do kluczyka. Mniej roboty a WIDOCZNE 15 koni przyrostu :). Na remap sterownika wydasz tyle że starczy Ci na zakup części które wymienilem wyżej. A po portingu i po remapie MOŻE dojdziesz do tych 120 koni które przy wersji z wariatorem masz fabrycznie.
Pierwsza zasada przy modyfikacjach mechanicznych - sprawdź czy nie ma części oferujących fabrycznie pożądaną moc a potem dopiero modyfikujesz to co masz.
Jak jest kasa na porting, hamownie i strojenie to już lepiej kupić 2.0.
Konie z NA ponad serie to najdroższe konie mechaniczne jeśli chodzi o stosunek cena/przyrost...
Uderz może do konkretnego warsztatu bo tam dostaniesz najbardziej rzetelna dopowiedź. Auto Szlif Dziak znają się na takich sprawach – masz tel. na ich stronie. To co sobie wykombinowałeś jest ok. i nie będzie przy tym wiele roboty ale spytałbym jeszcze właśnie „u źródła” dla pewności
Z tego szału nie będzie chyba ze porting sporting przy okazji ale już lepiej sprawdź czy jest w wiazce kabel do wariatora i kup 2.0,pasuje słupek a i jeszcze kabel do zaworu kolektora,w takim 2.0 porting,lekki ew.remoncik a różnica duza.jak większe mody to już zamiast remapu lepiej kupić ecu master i można się bawić,turbine,kompresor,wtryski co chcesz wtedy podepniesz paliwa dasz ile chcesz albo raczej ile ci układ paliwowy wydoli,ale możesz zawsze dac wydajniejsze wtryski i pompe,tuning benzyny to jest droga zabawa,i soft i hard trzeba mieć pewny,czyli silnik przygotowany,jeżeli chodzi o twin sparki to niestety,korby do zmiany,tloki od razu wossner albo coś na ten kaliber,wtedy się można brać za zwiększanie mocy inaczej lepiej kupić jo to dupca i zrobić mu mapę i masz tuning przy mniejszym nakładzie,benzyniaki są świetne po tuningu ale tuning jest drogi
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk
Teddy – wiem co mówię. Mi porting głowic robili własnie ludzie z Dziak. Spokojnie mogę polecić, zwłaszcza że summa summarum wyszło dość niedrogo a wszystko śmiga jak marzenie. Także warunki niezłe.
rozumiem, że masz zmierzone przyrosty po portingu na MAHA?
Przyrosty po tych ich wszystkich portingach są po prostu związane z tym że przy okazji wóz, (po naprawie głowicy dobrze ustawionym rozrządzie itd.), wrócił do jako takiej sprawności i nagle te 105 koni się odnalazło i auto jedzie znacznie lepiej. Jak ktoś twierdzi inaczej to proszę się pochwalić wykresami z hamowni. Ewentualnie zdjęciami z przyspieszeń RL czy czegokolwiek co możecie przedstawić jako dowód do dalszych rozważań. Dupohamownia może się znacznie mylić.
Przepraszam Panowie to co wypisujecie jest nie realne. Tak jak super stożki sportowe świece i wiele innych takich. Powtórzę kolejny raz - nikt źle wam nie życzy ani nie stara się wyśmiać ale bawcie się tuningiem modyfikujcie co chcecie zdobywajcie wiedze wydajcie na to kasę itd itd itd. Ale jak zadajecie tak konkretne pytanie i dostajecie odpowiedz której nie oczekiwaliście to nie próbujcie zaklinać rzeczywistości pod własne zdanie, pytacie bo sami nie wiedzieliście i tyle w temacie.
Teddy, ja o tym wiem, natomiast większość ludzi wierzy chyba w magię i jedyne co to autosugestia daje przyrosty...
To teraz z praktyki. V6 3.0 24v - zrobione:
1. Przeróbka kolektora dolotowego plus przepustnica 84mm
2. Kolektory wydechowe i cały wydech 3" nisko oporowy
3. Walki wydechowe 276 stopni
4. Strojenie det3 w trybie fi na afr
Efekt - z 240 na 280km i troche niutona. Koszty?
Nie wiem - auto 3voQ zrobione przez GrzesiekK. Przyrost jak widać na poziomie 15-20%.
Porting głowicy przyniesie moze 1% ???