-
słabo świecące światła
Witam mam problem ze światłami w mojej Alfie. Problem polega na tym że światła świecą słabo wymieniłem żarówki na takie które dają bielsze światło i nic patrzyłem dzisiaj napięcie na kostkach żarówek i wynosi ono 11.5V wydaje mi się że trochę mało gdzie napięcie na akumulatorze na odpalonym samochodzie jest 14.5 jeżeli ktoś może pomóc gdzie szukać przyczyny to będę wdzięczny z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
nie czepiaj sie napiecia ,tylko sprawdz jak wygladaja odblyśniki i klosze lamp
-
odbłyśniki ok nie wypalone nic a klosze spolerowane bo były matowe. A odnośnie napięcia wydaje mi sie ze chyba troche male bo te same zarowki w innym samochodzie swieca naprawde fajnie na bialo.
-
A jak wygląda klosz od środka?? Idealnie czysty?? Ja u siebie ostatnio czyściłem lampy od środka i świecą o 30% lepiej. Teraz widać na ścianie odcięcie światła, a nie jak przedtem plamy.
-
Sprawdź masy na podłużnicach. A jak umiesz miernikiem obsługiwać się to sprawdź napięcia:
1) + na wtyczce i - na klemie aku
2) - na wtyczce i + na klemie aku
Będziesz wiedział w czym przyczyna.
-
klosze lamp czyste bo tez nie dawno czyscilem. sprawdzalem miernikiem tak jak kolega jaboleq pisal i tak + na wtyczce i - klema 13.33. - wtyczka i + klema 12.25 czemu takie roznice nie powinno byc tyle samo ?
-
Masz problem z masą. A od lamp masa jest przy podłużnicach.
-
a mozna dojsc od gory do tej masy czy trzeba wchodzic pod samochod ?> bo dzisiaj patrzylem na te podluznice i w sumie nie widzialem tam zadnych kabli
-
No proszę to zerknij jeszcze raz - od głównej wiązki z obu stron odchodzi kabel co jest przykręcony do podłużnicy od strony komory. Poszukaj dobrze :)
-
no znalazlem te masy przy podłuznicach wyczyscilem ale to i tak nic nie dalo nie wiem co jest nie tak. jeszcze jest jeden problem jak mam wlaczone swiatla i wlacze prawy lub lewy kierunkowskaz to swiatla przygasaja ale jak wlacze awaryjne problem nie wystepuje jak myslicie moze to byc przelacznik zespolony przy kierownicy?
czy moze cos innego
-
Jak przygasają to wygląda na problem z ładowaniem lub samym akumulatorem. Do sprawdzenia jedno i drugie.
-
Akumulator nowy ładowanie pod obciążeniem (światła,klima,radio,oświetlenie w środku) 14.1v wiec wychodzi na to ze ok.Nie mam już pomysłów co może być...
-
Podaj na krótko przewodem z akumulatora najpierw minusa na śrubkę masy i zobacz czy będzie różnica w świeceniu a później podaj plusa z aku na styk plusowy żarówki i zobacz jaka będzie różnica w świeceniu. Jeśli podanie minusa z aku na śrubkę masy albo na styk minusowy żarówki spowoduje lepsze świecenie, to trzeba bardziej się przyłożyć do oczyszczania punktów masy. Jeśli podanie bezpośredniego plusa na żarówkę rozjaśni światło, to poszukałbym spadku napięcia na samej instalacji (przekaźnik, przewody, złącza )Nie analizowałem schematu zasilania w AR156 ale o ile kojarzę, to światła mijania są na przekaźniku zrobione. Jeśli tak, to przełącznik zespolony nie będzie miał wpływu na spadek napiecia na żarówkach, gdyż główne zasilanie idzie przez przekaźnik, a przełącznik zespolony służy tylko do wysterowania przekaźnika.
-
wielkie dzieki kolego za podpowiedzi jutro posprawdzam i dam znac czy jest jakas roznica