-
Nawiew nie chucha :(
Witam wszystkich. Problem dotyczy Alfy 166 FL 2.4JTD Na początku napiszę, że nie znalazłem wątku, który dotyczyłby problemu takiego jak mój. Znalazłem tylko podobne z których wykorzystałem wszystkie cenne informacje.
Mianowicie, przestał mi działać nawiew w kabinie.... Silnik na krótko pracuje bez zarzutu. Przekaźniki ok, bezpieczniki również. Zauważyłem taką małą anomalię w ics-ie, że po odpaleniu samochodu po jakimś czasie samoczynne przełącza się z domyślnej pozycji MAIN na CLIMA. Również zauważyłem, że nie mogę ustawić temperatury, obrotów nawiewu, czy nawet włączyć ogrzewanie szyb w pozycji MAIN tylko muszę przełączyć na CLIMA ( co wcześniej nie stanowiło żadnego problemu) Dziś w serwisie spędziłem kilka godzin i nic nie znaleźli.... Jeśli ktoś ma jakiekolwiek koncepcje to bym poprosił o jakiekolwiek naprowadzenie.
Pozdrawiam Mateusz
-
Sprawdzales czy nie cieknie Ci z nagrzewnicy? Może zalalo ics i stąd ten problem.
wysłane z WC
-
Ja bym podmienił od kogoś panel na próbę.
-
Nagrzewnica cała, bo rozbierałem podszybie, wyciągałem filtr i tam suchutko.
Właśnie zastanawiam się nad podmianką panelu, tylko kogoś jeszcze dorwać kto by chciał poratować
-
Sprawdź od środka, ściągnij boczek obok nóg pasażera i tam sprawdź jak tam wygląda sytuacja, ale prawdopodobnie wyczuł byś płyn podczas jazdy.
-
Jakbyś uzupełnił profil to może by się ktoś znalazł
-
Miałem podobny problem z nawiewem, tylko ze mi raz działał a raz nie a na krutko wszystko ok, okazało się ze kostka miedzy wiatrakiem nie łączyła i dlatego szalalo mi w ICS-ie, moja rada sprawdź ta kostke
-
Cytat:
Napisał
GregoR
krutko
!!!!!!!!!!!!!
-
Cytat:
Napisał
marek230482
!!!!!!!!!!!!!
Sorry za błąd ortograficzny ale się spieszyłem;P
-
Nagrzewnica cała.. także nie ma nic do rzeczy
Kolego GregoR o której kostce mówisz? w weekend chce jeszcze raz wywalić silniczek na wierz i jeszcze raz zobaczyć...
-
chodzi o tą kostke która jest zaraz przy wiatraczku, sprawdź styki i czy gdzieś nie ma kabelka przerwanego
-
Przyczyna znaleziona. Powodem była przerwa w obwodzie.
Zamykam temat
-
To jeszcze kolego doprecyzuj pojęcie "przerwa w obwodzie". Był to jakiś zabrudzony styk na kostce czy moze przerwany kabel. A nóż widelec okaże się to jakimś newralgicznym i typowym miejscem.
-
To ja coś dopowiem w temacie. Przed wczoraj dopadło mnie coś podobnego - po włączeniu nawiewu działał kilka-kilkanaście sekund po czym wywalał błąd i przestawał dmuchać. Nauczony doświadczeniem (już raz tak miałem) sprawdziłem dzisiaj bezpieczniki na podszybiu - oczywiście ten od dmuchawy (30A) nadpalony... bezpiecznik był cały, tylko plastik się stopił i rozlał na gniazdo bezpiecznika. Przejście prądu było znikome. Na razie wyczyściłem i dałem nowy bezpiecznik, ale czeka mnie zakup nowego gniazda...
Przyczyną jest grzanie na przejściu gniazdo-bezpiecznik przy max obrotach wentylatora. Ostatnio dzieci mnie zagadały, klima była na FULL, poszła na maxa i zanim zmniejszyłem nawiew, już się stopiło...