Cześć jak w temacie nie działa mi czujnik od wycieraczek bezpieczniki sprawdzone co mogę jeszcze i jak zbadać
Printable View
Cześć jak w temacie nie działa mi czujnik od wycieraczek bezpieczniki sprawdzone co mogę jeszcze i jak zbadać
co do czujnika deszczu to już walczę z tym chyba od roku. Mam dwie 166 i w jednej działa bez problemu a w drugiej od początku nie działał sprawdzałem już wszystko co możliwe a w międzyczasie wymieniłem silniczek wycieraczek bo umarł i przednią szybe bo kamieniem dostała ... także niby nowy silnik nowy czujnik i nie działa ... w serwisie wzruszają ramionami i nie wiedzą jak się do tego zabrać
Kolego jak wygrasz walkę z tym czujnikiem deszczu to podziel się uwagami.
Jeden z elektryków w serwisie telefonicznie powiedział mi żeby zakleić taśma czarną coś przy czujniku na szybie, ale nic tam nie widziałem. Może jakaś zaślepka wypadła.
I u mnie nie działa od początku.
jak się trochę cieplej zrobi to wezmę miernik rozkręcę podszybie i kawałek po kawałku przetrzepię wszystkie połączenia ...
ale muszę to zrobić ... nie nawidzę jak coś jest i nie działa !
umnie tez nie dziala od poczatku i tez nieweim co jest przyczyna
U mnie działa bez żadnego problemu.
I powiem Wam, że jeździłem wieloma autami z tym wynalazkiem ale tylko w 2 działało to poprawnie.
Mam na myśli moje poprzednie auto: Mercedes W211 i obecne - AR166.
W innych autach - mam wrażenie - było to nie do końca dopracowane.
A już umieszczanie samego sensora nie na środku tylko po boku (prawym!) uważam za porażkę.
Tak ma na przykład SEAT....
W mojej 156 od początku działa idealnie i bardzo dobrze dobiera częstotliwość wycierania
do warunkór atmosferycznych
Mam u siebie pewien problem. Otóż kilkakrotnie zdarzyło się że gdy po skończonej jeździe pozostawiłem dźwignię wycieraczek w pozycji "czasowe", następnego dnia po uruchomieniu silnika i włączeniu wycieraczek na ciągłą pracę (czasowe nie działały) nie mogłem ich później wyłączyć - przestawały pracować samoczynnie po ok 1-2 min. a pióra zatrzymywały się w różnych miejscach na szybie i niemożliwe było ich ponowne włączenie przed upływem kolejnych 1-2 min (problem rozwiązywało wyłączenie stacyjki i ponowne uruchomienie silnika). Dodam że ta dziwna przypadłość zdarzała się przy opadach i dosyć niskiej temperaturze. Poza tym kilkakrotnym incydentem wyceraczki pracują bez zarzutu i czujnik dosyć dobrze dostosowuje się do natężenia opadów.
ludzie ale macie fajnie ze wam nie dziala ile ja bym dal za to zeby mi ten "SZMELC" nie dzialal. Powiem tak wlanczajac go po prostu wycieraczki szaleja albo sie wylacza po paru machnieciach albo wala na sucho z 5 minut albo po prostu smigaja wzorowa. To zalerzy jak im lerzy.
A w mojej raz działa poprawnie raz nie dziala porawnie ,jak ją trzepnie.
Moje też tak samo działają jak chcą i kiedy chcą. Po prostu żyją własnym życiem. Zna ktoś na to rozwiązanie?
moze czujnik deszczu ma to do siebie ze dziala roznie? czasami wydaje sie ze wycieraczki chodza jak chca ,ale skoro szybe przecieraja i widocznosc jest to moze jest w tym sens? od kad mam 166 ani razu nie uzywalem wycieraczek na wybranym przeze mnie trybie tylko zawsze auto. pozdro
Troszeczke zle zrozumiales ! Te wycieraczki zyja swoim zyciem czyli np zaczyna padac wlanczasz wycieraczki smigaja jedziesz przestaje padac (powiedzmy nagle) nic na szybe nie kropi wyszlo slonce sucha szyba slyszysz niezly dzwiek suchych wycieraczek po szybie suchej ..................... minelo 30 machniec ciaglych a one nie maja dosc
Niestety czujnik jest wrażliwy na zabrudzenie szyby w miejscu, gdzie do niej przylega.
Nic tylko dbać, żeby szyba w tym miejscu zawsze była czysta. Wtedy wszystko jest OK.
Przynajmniej u mnie tak jest. Aha... i w nocy też działa trochę inaczej.
Dorzucę swoje doświadczenia. Do wczoraj tzn do czasu wymiany przedniej szyby czujnik deszczu działał po prostu idealnie. Żadnych problemów.
Od wczoraj po włączeniu wycieraczek w trybie auto przez krótką chwilę nic się nie dzieje po czym zaczynają pracować ciągle (tzn nie wyłączają się).
Zdemontowałem i założyłem czujnik od nowa - wszystkie połączenia są OK. Musi to być problem czułości systemu - być może gniazdo z soczewkami osadzone w szybie ma inną charakterystyke przepuszczania światła niż to które było w poprzedniej szybie..
Witam! Możecie mi podpowiedzieć co trzeba nastawić (włączyć) żeby działały? Mam od niedawna 166 super i nie wiem jak to działa?
Jeśli masz czujnik deszczu przestawiasz gałkę od wycieraczek o jedno kliknięcie w dół. Wycieraczki robia wtedy jeden ruch i zatrzymują sie nieco powyżej swojej normalnej pozycji - jak szyba zrobi sie mokra powinny zadziałać.
---------- Post dodany o godzinie 20:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:49 ----------
Dobra - poczytałem trochę.
W BMW E38 jest identyczny sensor deszczu jak w naszych 166.
Tutaj jest link do strony ze zdjęciami:
http://www.meeknet.co.uk/E38/Rain_Sensor/Index.htm
Układ czujnika jest taki sam - sprawdziłem osobiście - taka sama puszka od Boscha.
Z dołączonego w pdf opisu technicznego wynika, że m.in. po wymianie przedniej szyby konieczna jest ponowna "inicjalizacja" centralki czujnika, która adaptuje się do zmiennych warunków pracy (np zmian charakterystyki przenikania światła wraz ze starzeniem się szyby). Dane są zapisywane we flashu sterownika czujnika deszczu i po założeniu nowej szyby muszą zostać skasowane a czujnik ponownie skalibrowany.
Czy ktoś wie jak to się robi taką kalibrację w Alfie 166?
jak to w końcu jest z tym czujnikiem bo u mnie działa tak jakby na dwóch biegach - pierwsze położenie czyli jedno pyknięcie w dół to czułość taka średnia-musi sie troche wody na szybie uzbierać zanim wycieraczka sie właczy - ale gdy przekręce jeszcze pokrętło na "dłuższy pasek" czułość czujnika jakby sie zwiekszała i wtedy wystarczy minimalna ilość wody na szybie i już ją usuwa:) zwykle właśnie w tym położeniu używam sensora deszczu bo śmiga super ale w instrukcji nic o takich kombinacjach nie ma...
z tego co wiem to czujnik deszczu na 99 % dziala tylko wtedy kiedy wezmiesz galke od wycieraczek 1 pozycje w dol :) a czemu u ciebi edziala jak wezmiesz np. 2 to nie mam pojecia :)
nie nie łopatke przesuwam tylko raz w dól a potem przekręcam gałke na jej końcu na drugą kreske - sprawdź u Siebie tak przy okazji bom ciekaw o co tu chodzi:)
juz rozumiem :) i tak powinno byc, pokretlem regulujesz czulosc czujnika :)
Dla porządku powiem tylko, że znalazłem sposób na kalibrację czujnika deszczu. Tutaj jest opis jak to zrobić
Dołącze się do tematu. Dzisiaj postanowiłem obejżeć ten czujnik. Otwożyłem i co sie okazało. Czujnik nie był podłączony do przewodu, więc go podłączyłem. efekt był taki że po przekręceniu manetki wycieraczek na obojętnie którą pozycję, wycieraczki mają ciągłą szybką prace.
gdzie szukać przyczyny, czujnik czy jakiś przekażnik, a może wystarczy wykalibrowac.