Witam w mojej alfie pojawil sie nastepujacy problem gdy wciska pelen gaz powyzej 3000obr/m zaczyna tak jakby szarpac. Komp nie pokazal zadnych bledów.
FILM: https://www.youtube.com/watch?v=thhBFDIffg8
moze kolektor zapchany mocno?
Printable View
Witam w mojej alfie pojawil sie nastepujacy problem gdy wciska pelen gaz powyzej 3000obr/m zaczyna tak jakby szarpac. Komp nie pokazal zadnych bledów.
FILM: https://www.youtube.com/watch?v=thhBFDIffg8
moze kolektor zapchany mocno?
Na sam początek odłącz przepływomierz i sprawdź czy jest poprawa . :) jeśli ustąpiło to masz winowajcę.
Jeśli to nie pomoże to podłącz pod komputer sprawdź zmierzone i zadane dawki mas powietrza + doładowanie turbiny z obrotami silnika.(wykluczy to awarię przepływomierza oraz turbo).
dodatkowo profilaktycznie wyczyść i zaślep EGR oraz spróbuj przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania znajdujący się na kolektorze ssącym .(benzyną ekstrakcyjną) Jeśli jest bardzo zabrudzony najlepiej wywalić klapy wirowe razem z czyszczeniem całego kolektora ssącego. :)
przeplywke odlaczylem i jest zmiana na +, musze tylko kupic spray do czyszczenia przeplywek i mam nadzieje zze bedzie git
Ile Ci pali ?
8.7 . róznie bywalo i 9.3
Mam dokładnie to samo. Przepływka nowa, jutro zaślepiam EGR-a
Kurw :\ to moja z 11 po miejscu w zakopcu niechce zejsc ;( 159 sportwagon....
Tak samo jak z 1.9. Kupujesz odpowiednią blachę i wkładasz w obieg EGR-u (przy zaworze).
czyli kupuje te zaslepki: http://allegro.pl/588-zaslepka-egr-f...859955185.html
montuje tak jak za zdjeciu na aukcji i ma dzialac? nic nie trzeba dzialac przez kompa?
Nic nie trzeba. Trzeba usuwac programowo jezeli zaslepisz calkowicie. Ale zaslepienie calkowite wplywa na lepsze odpalanie i prace silnika. Oczywiscie po wyczyszczeniu ukladu kolektora dolotowego i usuniecie klap wirowych.
Wszystko fajnie, tylko zaślepka jak sama nazwa wskazuje- ZAŚLEPIA. A to jak zamontujesz to Ci niczego nie zaślepi- jedynie zdławi. Musisz kupić zaślepkę- taka sama blaszka, ale bez otworów. Przy uszkodzonym EGR tzw. częściowa zaślepka nic nie da.
Tzw częściowa zaślepka to rozwiązanie serwisowe mające na celu przedłużenie życia EGR oraz poprawę działania SPRAWNEGO EGR :)
Jak masz problem z zaworem to albo go naprawiasz/wymieniasz i zakładasz tzw częściową zaślepkę, albo zakładasz tzw pełną zaślepkę i masz diagnozę (potem tylko wyłączenie EGR w ECU i święty spokój raz na zawsze).
EGR zaślepiony ale nadal mam to samo. Jutro podmieniam overboost, co najdziwniejsze po zaślepieniu EGR nie wywalił mi żadnego błedy
Może masz już wyłączony, tylko któryś leniwiec zaślepki nie włożył :P
Sądząc po syfie w zaworze i kolektorze nie był wyłączony. Dzisiaj na widelec idzie Overboost
Mógł być tylko wyprogramowany, bez czyszczenia ani rozbierania czegokolwiek.
Tak czy innaczej szukam dalej przyczyny. Błąd EGR pojawił sie dopiero po wyczyszczeniu czujnika ciśnienia doładowania. Dziwne, ale syfu w kolektorze jest sporo
Odlaczylem niedawno przeplywke przejechalem sie kilaka kilometrów i samochod nie do poznania idzie z dolu i zadnych zamulen. Chcialem zamowic druga przezpływke, ale na mojej BOSCH sa takie nr. 0 281 00 276. A z tego co widze na necie to do mnie powinn isc przeplywka o nr. 0 281 006 048. Pomoze ktos? (AR 159 SW, 2.4jtdm, 200KM .)
ps. chce w polsce kupic bo za granica krzycza 250E.
Z przepływką do tego silnika jest jazda bo wg katalogu bosch jako orginał szedł 0 281 006 048 a jako regenerowany fabrycznie 0 281 000 276. Mam ten sam problem. Jaki masz teraz założony?
mam zamiar kupic ten http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62.
Ten co mam chyba calkiem padl, bo jak go niedawno odlaczylem dla sprawdzenia i jak go spowrotem podlaczelym non stop mi sie teraz pojawia kontrolka check engin....bla bla. i musze go wymienic.
Kupowałem nówkę pod koniec ubiegłego roku pod ten silnik. Numer mojej to 0 281 006 048, ale na nowej nic się nie zmieniło, bo problem leżał gdzie indziej. Jak coś mam jeszcze tą starą.
Przyczyną był pęknięty w kilku miejscach wężyk podciśnieniowy od sterowania kierownic turbiny. Ale w tym samym okresie czyściłem kilka elementów w dolocie i jak wszystko poskładałem to fura odżyła. Na obu przepływkach zachowuje się tak samo, pali tyle samo więc wykluczam jakąś jej niesprawność. Falowanie z niskich obrotów - u mnie przyczyną były klapy zawirowań, a konkretnie listwa która spadła; została przymocowana i więcej falowania nie było, choć i w tym wypadku wykonałem więcej czynności, jak m.in. rozebranie przeczyszczenie i podgięcie blaszek w kostkach wtryskiwaczy.
Masz na mysli przewód od sterowania kierownicami zmiennej geometrii. Wastegate w tym silniku nie występuje. Ściągałeś cały kolektor i go czyściłeś? Węże podciśnieniowe u mnie wyglądają akurat dobrze, sprawdzałem czy trzymają podciśnienie więc u mnie chyba zabiore sie za kolektor
Sorry mój błąd. Tak chodzi o sterowanie kierownic. Kolektora nie czyściłem, bo i tak zaraz go zmieniam na wersje bez klap (rozbieranie kolektora jest dość upierdliwą robotą więc wolę to wykonać raz mając wszystkie niezbędne klocki), jedynie to co dałem rade za "przepustnicą"/EGRem. Zamocowałem i zabezpieczyłem listwę, więc nie dochodzi już do sytuacji w której jedna klapa jest przymknięta, a inna otwarta. Czyściłem EGR, czujnik doładowania, a sama klapa gasząca nie była wstanie się domknąć, natomiast część elektroniczną również rozbierałem i poprawiałem luty (było tam przynajmniej sucho) - w efekcie auto miękko gaśnie, nie ma błędu z klapy gaszącej, a po poprawieniu listwy lepiej odpala. Po wyeliminowaniu nieszczelności zniknęły błędy dotyczące masy zasysanego powietrza (niepotrzebnie zasugerowałem się opisem błędu). Po wszystkich tych czynnościach nie ma falowania i auto ma moc.
U mnie przewody podciśnieniowe wyglądają ok, jedyne co mi zatem zostaje to nieszczelność gdzieś w dolocie albo overboost. Czyszczenie/wymiane kolektora w razie potrzeby zrobie przy okazji wymiany rozrządu.
No i u mnie walnięty był wężyk od pompy Vacum do wiązki. Nie występuje w orginale, trzeba kupić całą wiązke za 530 zł :(
Sprawe załatwił wężyk podciśnieniowy z Intercars za 6 zł/mb. Jest lepiej ale podejrzewam jeszcze nieszczelność w dolocie lub pękniętą którąś rure(turbo->IC lub IC->kolektor
No i po weryfikacji kolektor do wymiany :( Zatarta jedna klapa, do tego przy niej jest wyciek co świadczy o tym że nie trzyma ciśnienia w dolocie i puszcza powietrze. Niemniej po zapięciu jednej klapy do listwy fura odżyła