Pytanie.
Czy można wywalić kata w 166 3.0 czy będzie problem z sondą ??
Printable View
Pytanie.
Czy można wywalić kata w 166 3.0 czy będzie problem z sondą ??
No więc zależy czy masz 2 sondy czy 1 sondę. Panuje opinia, że jak masz 1 sondę przed katalizatorem to możesz spokojnie usunąć kata. Jeżeli masz 2 to komputer po wymianie może zgłupieć.
Ja miałem 2 sondy w 3.0V6.
Poczytaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_..._w_3_0_v6.html
no własnie nie wiem czy mam jedną czy dwie a kata musze sie pozbyc bo mi sie posypał i teraz jargoli cały czas
No jak masz 1 to najlepiej rurę wstawić, a jak 2 to mi oferowali wykonany na zamówienie katalizator za 800zł+montaż.
dostane sie na kanał to wtedy bede wiedział szkoda 8 stów :)
800zł to po rabatach było ;)
mysle ze powalcze i wywale go jakims sposobem w 1.9 jtd wywalilem i jest ok w fiacie coupe turbo trez wywalilem i problemow nie było tak ze mysle ze i tu sie uda
3.0 ma spory katalizator. Jak sprzedaz resztki wkladu ceramicznego (bo zakladam ze cos tam jeszcze jest) to powinno pokryc koszty wstawienia rury, a moze nawet jakiegos tlumika przelotowego. Nie zostawiaj tylko pustej puszki, bo bedzie brzmialo dosc nieprzyjemnie. Zeby sprawdzic czy masz wiecej niz jedna sonde wystarczy zajrzec pod maske i oblukac (obmacac) kolektor wydechowy jezeli tam bedzie sonda, no to bedzie klopot...powodzenia.
no wiec tak wczoraj się przełamałem i podłubałem troche wziąłem się za wywalenie kata a tu zonk :) kata nie ma tylko rura , sondy są dwie a problemów nie widze . jedno co mnie zdziwiło scigałem się z hondą civic 1.6 vti 160KM ze zdrowym silnikiem, nie jakies padło no i juz od startu odchodziłem pięknie ,skonczyło się na ok 5 długosciach auta na 400m - ci co się scigają wiedzą ze to dosyc sporo a przyspieszenie hondy to 7.8 czyli identyczne co alfy , wiec nie wiem co powoduje u mnie taką moc narazie widze ze nie mam kata i mam załozony stożek alfe mam 3 tygodnie i nie mam pojęcia co było nie było przy niej robione
roznica jest pewnie taka ze kierowca Civika to albo poczatkujacy albo cos mu nie wyszlo ze startem
Chciałem dodać,że mam zwykły katalizator,a w trójmiescie na światłach startowalem z CRX v-tec i do 3 biegu bylo podobnie,a pozniej juz tylko czarny punkt w lusterku wstecznym. Moze wina kierowcy,ale za to ja mialem usmiach na twarzy:D
no wiec tak civic jezdzi zdrowo idzie rowno z e 36 2,5 ktora ma kolo 200KM lub więcej a kierowca mysle ze sciga się więcej odemnie tak wiec o złym ruszaniu nie ma mowy