Cześć,
Czy ktoś czyścił odmę w 2.4 / 1.9 ? Jakieś wskazówki co i jak? Planuje się do tego zabrać.
Printable View
Cześć,
Czy ktoś czyścił odmę w 2.4 / 1.9 ? Jakieś wskazówki co i jak? Planuje się do tego zabrać.
Czyściłem w zeszłym roku, przed wymianą oleju. Pracy nie ma dużo, przydadzą się szczypce do spinania opasek i jakaś benzyna eko lub coś podobnego do wymycia. A i sporo pracy wykonywałem z kanału bo lepsze dojście.
A dlaczego chcesz czyścić odmę? JAkieś niepokojące obiowy ?
Też próbowałem się do tego dobrać, ale ilość przewodów od góry przy silniku do rozpinania skutecznie mnie odstraszyła. Czy ma ktoś może manuala, krok po kroku jak sie do tego zabrać?
Googlowałem za czyszczeniem odmy w 159 19JTDM, szukałem na YouTube troche zarówno odnośnie JTDM jak I CDTI I niewiele znalazłem jak to się robi. Były jakieś tam tematy w dla 156, coś dla GT, albo mało konkretów, linki do zdjęć nie działały. Mam wrażenie że Ci co czyścili zakładają w odpowiedziach że inni wiedzą o co chodzi I wystarczy napisać "wyczyść odmę". Od lat siedzę na forum I nie mam pojęcia.
Prosiłbym kogoś kto może wrzucić pare fotek, napisać pare zdań, jak do tego się zabrać, jak się ją czyści, czy lepiej jechać do mechanika żeby zrobił to od spodu auta, czy w garażu od gory też bez problem w domu można to ogarnąć bez demontażu dodatkowych węży czy innych elementów?
Pytam, bo brat jeździ moją 1.9JTDM, auto ma 150tys km przebiegu, 10.5 roku na drogach, głównie używane w mieście, EGR zaślepiony od 4 lat (też wywalone klapy), zgaduję że taka odma może być już zasyfiona i to mocno.
Czy po takim okresie użytkowania coś jeszcze trzeba wyczyścić?
Parę lat temu założony został kolektor bez klap i czujnik doładowania nowy wsadzony, z 5-6 lat temu (ale jak byl jeszcze EGR) ta tzw przepustnica (klapa gasząca?) została wyczyszczona.
Napiszę w skrócie na podstawie 156 - demontuje się separator oparów oleju oraz zawór zwrotny do dolotu. Je się płucze ze szlamu itp. Przewody też można wyczyścić o ile mają szlam (najczęściej nie). I to tyle.
W 159 separator na pewno występuje i można go sobie wypłukać np benzyną ekstrakcyjną. O to cała filozofia.
jakieś fotki z zaznaczeniem które to są ktoś wrzuci? jak z wymontowaniem tego w garażu? bez problemu?
Załącznik 213705
Po lewej stronie masz 'spust' odmy. Sama odma jest pod pokrywą - na 99% to 'kółeczko'. Wiele osób myśli, że odma to ta rurka spustowa ;)
Żeby to wyczyści, trzeba zdjąć pokrywę.
W niektórych silnikach taka odma jest demontowalna, np. silnik BMW M47 (w tym silniku lubi zamarzać)
Dzięki, to jak się czyści odmę jeśli jest niedemontowalna? A co z separatorem i zaworem zwrotnym o którym wspomniał jaboleq, które to są?
Gość pokazał silnik w którym nie ma separatora ani zaworu. 8V mają odmę, która nie zamarza :)
W 16V już pokazuje:
Załącznik 213707
To większe przykręcone jest na 3 śrubki (2 z góry) i jedna od tyłu stelaża (raz się trzeba pomęczyć i potem jej nie dawać). Mniejsze coś po lewej to zawór - w 159 nie występuje.
Wszystko jest z tyłu silnika na prawo od pompy CR (patrząc od przodu auta)
No tak mi się wydawało, że Włosi w nowszych silnikach znów coś przekombinowali. W starych JTD nie było takich 'cudów'.
Już się poprawiam:
Załącznik 213708
Co nie zmienia faktu, że dobrze zaprojektowana odma wytrzymuje tyle co silnik.
Super, tak znacznie jaśniej. Tylko teraz czy z góry to powyciągam wszystko czy trzeba z dołu silnika grzebać (szczególnie gdybym chciał wyciągnąć całość jak na zdjęciu i sprawdzić/wyczyścić węże).
- - - Updated - - -
thx. czy pod pojęciem odma masz na myśli całość czy separator polecasz wyczyścić raz na pare lat?
Z góry oczywiście. Będzie tylko problem z tą tylną śrubką.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Ten" pojemniczek" wystarczy tylko wyplukac? Czy warto zrobic cos jeszcze? Idzie zima wiec zobacze tam co ,bo pewnie nikt tam nie zagladal.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
No ja mam stare JTD z 320kkm i tego wyczyścić się nie da bez zdejmowania pokrywy.
Widzę, że w nowszych JTD to jest coś w stylu Oil Catch Tank - coś, co stosuje się w silnikach 'wyczynowych', z tym, że nie wprowadza się wylotu do dolotu.
Jakoś nie widzę potrzeby, by to czyścić - zresztą co tam wyczyścisz? Zbiorniczek z oleju, który i tak po chwili będzie taki sam?
Jak stosujesz 'słabe' oleje to może tam być woda i zamarznie - osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem.
IMHO - nic to nie daje.
ap2 ... nie widziałeś co się odkłada w tym separatorze. Uwierz mi, jest co czyścić.
W tym twoim 2.4 nie ma co.
Wysłane z mojego SM-A500FU
I tu masz racje, kurcze ni jak ją odkrecic;(
Zastanawiam sie czy czyszczenie w stylu, zaslepiam dolny wąz, odpinam 2 górne wężyki i wlewam benzyne ekstrakcyjna. Zaczekac chwile i odetkac dolny waż, wylewajac zawartosc. Zrobic tak kilka razy, poczekac az wszystko odparuje i skladac.
Apropos czy na tym szybkozłączu przy odmie nie powinno być pierścienia blokujacego? Bo wyglada ze tam powinna być taka blokada.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Rozbierał ktoś separatora w AR 159 TBI – w celu wymiany membrany/uszczelki lub po prostu czyszczenia?Załącznik 236124
Niestety tak. Miałem pękniętą membranę.
Beznadziejnie to Włosi zaprojektowali. W JTS ten dekielek ściągało i zakładało się znacznie łatwiej.
trochę OT bo temat jest o 2.4JTDm, ale mógłbyś napisać jakie objawy jeśli coś jest nie tak, jak się to rozbiera, jak diagnozuje, co wymienia (nr części), co czyści itp - jestem kompletnie zielony.
Chyba przydałby się nowy wątek o tym, bo tak to zginie zaraz. Postaram się jutro opisać co i jak.
świetnie by było - dzięki, a do reszty sorry za OT
Zapraszam do dyskusji nt. TBi w wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2026189
Jakieś pomysły na pocenie się węży na zlaczach prze separatorze?
Oczyszczenie połączeń i wymiana opasek na porządne skręcanie.
Ja dodam od siebie tylko, że miałem taki problem, że podczas rozgrzewania silnika w temperaturach między 60-80 stopni trochę falowały obroty (1.9 JTDm 16V). A że miałem zaolejone wężyki przy oryginalnych zaciskach od odmy to ją zdemontowałem i wypłukałem z syfu benzyną ekstrakcyjną. Wymiana opasek na skręcane i montaż (bez tej jednej śrubki z tyłu puszki - godzina odkręcania przez kiepski dostęp) i falowanie zniknęło. Obroty utrzymują sie na jednym poziomie.
Inna ciekawostka, ten wąż od spodu odmy był wewnątrz praktycznie suchy, kiedy pozostałe wychodzące z góry były zaolejone w środku.
.
Dziwne, że ten dolny wężyk był suchy - przecież to nim olej skroplony w separatorze powinien wracać do miski...
Też przymierzam się do odkręcania i czyszczenia separatora - tak profilaktycznie. Jak ta puszka separatora wygladą w środku? Ma jakieś zakamarki, przegrody, czy jest pusta? Od której strony najwygodniej dostać się do tej problematycznej śrubki?
Jest pusty, nierozbieralny. Wszystko można zrobić od góry.
Dzięki, wkrótce się za to zabiorę. Puszka separatora rzeczywiście bywa w środku mocno zasyfiona?
Witam wszystkich, mam problem z odmą i być może z obudową filtra oleju. Na odmie wisi kropla (na obrazku miejsce zaznaczone niebieską strzałką) świeżego oleju a pod nią lub pod obudową jest wszystko zalane olejem ( mniej więcej na wysokości łożyska podpory półosi. Przymierzam się do wymiany zacisków na wężach do odmy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć lub sprawdzić co to są za części nr 14 i 11 i to pogrubienie na górnym podwójnym wężu odmy na załączonym obrazku. Czy jest tam jakiś zawór zwrotny? Jaka jest średnica zacisków na górze i dole odmy kolor zielony strzałek.Załącznik 281585Załącznik 281586
Ja też mam problem z obrotami jak jest zimny tak w przedziale 70-90. Silnik chodzi wtedy jak kiedyś samochody na ssaniu.. wskazówka turbo 2 mm powyżej zera. dopiero jak dostanie 90 st to się trochę uspokaja. Ale widzę że u kolegi przewody i odma mają coś wspólnego z nierówną pracą silnika. U mnie zauwarzyłem, że wąż od odmy jest pęknięty. Będę go na dniach wymieniał i dam znać czy coś się poprawiło.Załącznik 283685Załącznik 283684