Czy przepływomierz zawiera jakiś element wrażliwy na/zależny od temperatury?
Printable View
Czy przepływomierz zawiera jakiś element wrażliwy na/zależny od temperatury?
Bywa, że jest on jego podstawowym elementem..
pzdr, tadzikpl
Termistor to serce przepływomierza, ale w silniku 1,4 MA 170KM go nie ma....
A nie ma tam czujnika MAF, czyli przepływomierza masowego?
Nie ma, sprawdź w Eperze, a jak nie wierzysz to otwórz maskę i zobacz czy masz go na rurze dolotu (od filtra do turbiny).
To co oznacza parametr 'przepływ powietrza' w MES? Albo skąd pochodzi jego pomiar?
Masz czujnik MAP zespolony razem z czujnikiem temperatury na dolocie /1 cylinder licząc od rozrządu/
tylko 3 wyprowadzenia elektryczne ?Cytat:
that sensor is called a T-MAP sensor (combined temperature and manifold pressure). The part in the plastic strainer is the temperature probe, when it's covered in oil it cannot respond to quick changes in air temp.
A przepływ powietrza w kg/h co podaje?
Czujnik doładowania to jest na rurze w dolocie
Panowie - dla uporządkowania:
Czujnik ciśnienia w kolekt. ssącym Facet 1993055:
http://e-katalog.intercars.com.pl/dy...pi5hkcvkl15874
Czujnik cisnienia doładowania Bosch 0 281 002 996:
http://e-katalog.intercars.com.pl/dy...pi5hkcvkl15874
W silniku 1,4 MA nie ma przepływomierza (MAP sensor), czyli klasycznego czujnika mierzącego masę zasysanego powietrza takiego jak jest w dieslach, albo jaki był w TSie
Teraz pytanie, czy ich praca technicznie zależy jakoś od temperatury.
Reguła jaką zauważyłem jest następująca (temperatury zewnętrzne):
-2C-3C - silnik szarpie
4C-9C - nie szarpie
10C-14C - szarpie
15C-35C - nie szarpie
od 36C - szarpie
te linki od Maciek-156 nie działają, to jaki ma być czujnik podciśnienia, prosty , czy załamany ?
przepływ powietrza - jaki powinien być prawidłowy wynik dla 1.4 MA 170KM? bo mi pokazuje jakieś dziwne wyniki w MultiEcuScan.
Panowie, taka sprawa. Od jakiegoś czasu wyskakuje mi błąd P0401. Wszędzie o nim czytałem, że to błąd EGRa.
Załącznik 284259
Ale tutaj w opisie pisze "Airflow meter faulty" - czyli MAF/Przepływka. Próbowałem ją wyczyścić, ale po jakimś czasie błąd wrócił.
Co do EGRa, czyściłem go jakiś rok temu i równocześnie zainstalowałem za niego blaszkę z dziurą, żeby ograniczyć przepływ spalin do dolotu, ale równocześnie nie musiałem go kompletnie wyprogramować. Rok nie było z nim problemu. Teraz też go sprawdziłem i znowu wyczyściłem (ani zawór ani blaszka nie były zbytnio brudne).
Załącznik 284260
Natomiast tu w błedzie widzę, że "Desired intake air quantity" i "Intake air quantity" dość się różnią, natomiast Actual i Desired EGR position są takie same.
Także bardziej stawiam na zły przepływomierz? Ktoś może spotkał się z tym wcześnie? :) Na forum nie znalazłem powiązania tego błedu i 2.0 JTDm :)