Witam wszystkich
Mam problem ze śrubami zabezpieczającymi, kupiłem auto ale klucza już niestety nie było.
Jedyne co mi doradzili wulkanizatorzy to cięcie felg :edziahaha:Załącznik 189688Załącznik 189689
Printable View
Witam wszystkich
Mam problem ze śrubami zabezpieczającymi, kupiłem auto ale klucza już niestety nie było.
Jedyne co mi doradzili wulkanizatorzy to cięcie felg :edziahaha:Załącznik 189688Załącznik 189689
Migomat, przyspawać do tych śrub normalne śruby i wtedy odkręcisz.
podjedz do innych
maja na to swoje sposoby
o ile im sie chce ...
Jest specialny klucz nabijasz na srube I odkrecasz przerabialem to u siebie
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
kolega miał ten sam problem i na dodatek złapał gumę. Szczęście w nieszczęściu że miał wykupione assistance, zadzwonił po kolesia i mu wymienił koło i odkręcił wszystkie śruby z zabezpieczeniami.
Pod Wolsztynem jest firma która na podstawie odlewu gipsowego dorobi ci klucz do zabezpieczenia
Dobierz sobie minimalnie mniejszy klucz nasadowy a nastepnie nabij go na srube.
Ja u siebie rozwiercałem :P
Felgę dobrze obkleiłem taśmą "na gada" i nawet nie drasnąłem.
Myślałem, że mnie jasny szlag trafi, ale dałem radę.
czy to nie jakiś Francuski samochód? tylko oni robią tak zjeb...złodziejki ,no i teraz Volkswagen. Jak nabijesz na to klucz tak jak koledzy radzą może pęknąć ta złodziejka. Miałem już takich przypadków setki. Ja robię to inaczej... wyciągam kluczyk z auta ze stacyjki,biorę młotek,przecinak,każe klientowi nie patrzeć ( ;) )i napierdzielam. zawsze puści,tylko trzeba uważać na felgę. No i oczywiście dobrać odpowiednia wielkość przecinaka. Kilka razy nabijałem klucz nasadowy,zawsze się ukręcił ten łepek złodziejki.
- - - Updated - - -
można przyspawać ale nie inne śruby :D tylko kawał rurki dobrać i w środku rurki spawać. Gdy już przyspawa się rurkę do śruby to wtedy odkręcisz przez tą rurkę.
Czy w 159 jest kilka rodzajów tych śrub zabezpieczających? Ja mam taką gwiazdkę w środku i tak mi się nasadka obrobiła, że za nic w świecie nie mogę ich odkręcić. Pomyślałem o dokupieniu takiej nasadki z jakiegoś rozbitka, ale nie wiem, czy jest sens w ogóle szukać.
Jest kilka lub kilkanascie rodzajow. Przerabialen temat
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Spróbuj kluczem "igiełkowym".
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Ciężko podejść bo kształt tej śruby wyjątkowo perfidny
Załącznik 263787
Załącznik 263789
Niestety byłem w dwóch zakładach wulkanizacyjnych w Wieluniu i żaden nie był chętny żeby się tym zająć...
W końcu to śruba zabezpieczająca, nie miałaby sensu gdyby się ją dało odkręcić byle czym :D
Pytanie czy warto się w to bawić, bo felg do 159 to się raczej nie kradnie
[MENTION=78156]Takumi[/MENTION] pora na zimówki?
Chyba się nie zrozumieliśmy
Dopadło i mnie niestety. Mam oryginalne śruby zabezpieczające kupione w ASO. Koła były tak silnie przykręcone po jakiejś wizycie w warsztacie, że zwykłe śruby musiałem odkręcać z użyciem przedłużki z rurki (która się gięła). Lewą stronę udało mi się poluzować, ale przy prawej najpierw strzeliła pierwsza oryginalna nasadka zostawiając element klucza w wyżłobieniu śruby a później druga przy kolejnym kole. Efekt - brak możliwości odkręcenia któregokolwiek z kół, bo niestety nie pomyślałem po awarii pierwszej nasadki, żeby lewą stronę podmienić na zwykłe śruby.
Szczęśliwie miałem w garażu starą nasadkę od fiata, która okazała się pasować. Lewą stronę zmieniłem, prawej nie chcę samodzielnie ruszać bo jest bardzo mocno przykręcona i jest szansa, że zepsuję kolejną nasadkę (szczęśliwie pasującą trzecią), poza tym nie wiem jak wyjąć ten element z jednej ze śrub. Jakiś pomysł?
Załącznik 278059
Załącznik 278060
Są takie specjalne nasadki, tylko nie wiem czy to wejdzie na wkręconą śrubę (fi23,65mm) i teoretycznie ten pierścień wokół śruby się obraca (żeby właśnie uniemożliwić odkręcenie). Oczywiście śruba jest wtedy najczęściej do wyrzucenia, ale i tak bym już tego nie wkręcał.
Załącznik 278061
W kwestii tych, których nie możesz ruszyć - tylko profesjonalny pneumat, w kwestii ukręconej nasadki - przyspawanie elektrody - pamiętaj, żeby na czas spawania odłączyć akumulator.